06 Ocak 2009 Salı 14:17
USD 1.5160    EUR 2.0250    EUR/USD 1.3353    IMKB100 28576 / 587
 
Obama: "Irak savaşını bitireceğiz"
12 Punto14 Punto16 Punto18 Punto
Adli Tıp’ı yıpratmamalıyız
Washington - ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kabul konuşmasında, ülkeyi yönetme ve başkomutanlık yapmaya muktedir olduğunu ve Demokrat Parti yönetiminde ABD’nin her türlü tehdide karşı güvenliğini sağlayacağını söyleyerek, rakip Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain’e meydan okudu.

Denver’daki Invesco Field futbol stadyumunda, 80 binden fazla kişiye konuşan ve söyledikleri canlı olarak New York’ta Times Square meydanında, California eyaletinde ve ülkenin seçilmiş belli eyaletlerindeki noktalarda yayınlanan Obama, kazanırsa ABD’nin ilk siyah başkanı olacak.

Obama, partisinin başkan adaylığını alarak, bugüne kadar ABD’de bir büyük partiyi ABD başkanlık seçimine taşıyan ilk siyah aday olarak tarihe de geçti. Barack Obama’nın konuşmasını dinlemek üzere, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un da aralarında bulunduğu, Washington’daki yabancı misyon temsilcilerinden oluşan bir grup da Denver’daydı.

Cumhuriyetçi Parti’nin getirdiği her eleştiriye cevap amacıyla hazırlandığı görülen konuşma, inançlar, değerler, silah kontrolü, eşcinsellere haklar verilmesi, kürtaj gibi konuları da içerdi.

Barack Obama, enerji ve dış politikada ülkeyi hangi yöne götürmeyi planladığını da anlattı. Cumhuriyetçi Parti’nin, Paris Hilton ve Britney Spears gibi ünlü isimlerle kıyaslayarak alaya aldığı Obama, "Bu seçim benimle ilgili değil. Bu sizin seçiminiz" diyerek Demokrat Partili seçmenlerine işaret etti.

Yine Cumhuriyetçi Parti’nin öne sürdüğü en güçlü argümanlardan biri olan, "Obama’nın yeterli deneyimi yok, ülkeye başkomutanlık edemez" eleştirisine karşılık Obama, McCain’e meydan okudu ve kendisinin liderliğinde ülkenin terörizme ve her türlü tehdide karşı güvenli olacağı sözü verdi.

ABD’de siyah haklarının savunucusu Martin Luther King’in "I have a dream" (Bir rüyam var) konuşmasını gerçekleştirmesinin 45’inci yıl dönümüne denk getirilen konuşmasında Obama, McCain’in sadece ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan yardımcısı Dick Cheney politikalarının devamı niteliği taşıyacağını ve 4 Kasım’daki ABD başkanlık seçiminde bu gidişata bir son verilmesi gerektiğini söyledi.

Kısa süre önce bir gazeteciye kaç tane evi olduğunu bilmediğini söyleyen McCain’in aynı zamanda katıldığı bir panelde, "sizce zengin kime denir?" sorusuna, "yılda 5 milyondan fazla kazananlar" yanıtını vermesi de Obama tarafından eleştirildi. Obama, "McCain, yılda 5 milyon dolardan az kazananların orta sınıf olduğunu zannediyor. Çünkü orta sınıf olmak ne demek bilmiyor" diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti’nin, yurtseverlik sadece kendilerine ait bir özellikmiş gibi davrandığına dikkati çeken Obama, "Sana bir haberim var John McCain! Hepimiz ülkemizi her şeyin üstünde tutuyoruz" dedi. "Sorumlu bir şekilde bitireceğiz"

Irak savaşını "sorumlu bir şekilde" bitirme sözü veren Obama, El Kaide ve Afganistan’da Taliban’a karşı savaşını da sona erdireceğini kaydetti.

İran ile diplomasi yoluna gidilmesi çağrısını yineleyen Obama, "Başkomutan olarak bu ülkeyi savunmakta hiç duraksamayacağım. Ancak askerlerimizi sadece gerekli olduğu zaman savaşa göndereceğim ve onlara savaşta ihtiyaç duydukları ekipmanı ve yurda döndükleri zaman hak ettikleri bakımı sağlayacağım" ifadelerini kullandı.

Obama, Rusya’ya karşı da "sert diplomasi" uygulayacağını söyledi. Obama, "21’inci yüzyılın tehditlerine karşı yeni ortaklıklar inşa edeceğim. Terörizm, nükleer silahların yayılması, fakirlik, soykırım, iklim değişikliği ve hastalıklara karşı" dedi.

Ekonominin düze çıkması, güvenlik ve gezegenin geleceği için, ABD başkanı olarak, on yıl içinde ülkenin Ortadoğu petrolüne bağımlılığını sona erdirme sözü veren Obama, "şimdi bu bağımlılığı bitirmenin zamanıdır. Açık denizde petrol sondajı, sadece kısa vadeli bir çözümdür, uzun vadeli bir çözüm olmaktan uzaktır" diye konuştu.

Obama, ABD başkanı olarak doğal gaz rezervlerine ulaşımı sağlayacağını, temiz kömür teknolojisine yatırım yapacağını ve güvenli nükleer enerji kullanımı yollarını bulacağını söyledi. Barack Obama, gelecek on yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarına 150 milyar dolar yatırım yapacağını, rüzgar gücü ve güneş enerjisine yöneleceğini ve bu alanlara yatırımın beş milyon yeni iş yaratılması anlamına geleceğini kaydetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı


Diğer Dünya Haberleri
4 yaşındaki çocuk bakıcısını vurdu4 yaşındaki çocuk bakıcısını vurdu
ABD’nin Ohio eyaletinde 4 yaşındaki bir erkek çocuğu, bakıcısını vurdu.
Obama’dan, CIA’in başına sürpriz atama bekleniyorObama’dan, CIA’in başına sürpriz atama bekleniyor
Barack Obama’nın, Merkezi Haberalma Örgütü CIA’in başına, ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton döneminin eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Leon Panetta’yı getireceği söyleniyor.
Bush’tan Blair’e "istiklal madalyası"Bush’tan Blair’e "istiklal madalyası"
İngiltere’nin eski başbakanı Tony Blair’in, ABD Başkanı George W. Bush’tan ’’Başkanlık İstiklal Madalyası’’ alacağı bildirildi.
İsrail Basını: "Türkiye taraf tutuyor"İsrail Basını: "Türkiye taraf tutuyor"
Ankara’nın, Gazze saldırısına yönelik sert eleştirilerine, İsrail’de artan bir tepki gösteriliyor. Jerusalem Post gazetesi, başyazısında Türk hükümetini Hamas lehinde "taraf" tutmakla suçlarken, Türkiye’nin aynı tür söylemlerde ısrar etmesi halinde sonraki İsrail hükümetinin barış görüşmelerinde Türkiye’yi "arabulucu" olarak kabul etmemesini, Ankara’daki İsrail Büyükelçisinin istişareler için merkeze çağrılmasını istedi.
Türkiye’nin tıbbi yardımları Gazze’de
Sağlık Bakanlığının, Gazze Şeridi’nde yaşayan 1,5 milyon Filistinlinin acil ihtiyaçları doğrultusunda belirlediği 13 tonluk tıbbi yardım Gazze Şeridi’ne iletildi.
Gazze’de iki okula hava saldırısı: 5 ölüGazze’de iki okula hava saldırısı: 5 ölü
BM sözcüsü, İsrail’in Gazze kenti ile Gazze Şeridi’nin güneyindeki BM’ye ait iki okulun bombalandığını ve 5 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.
Hamas şehir savaşına hazırHamas şehir savaşına hazır
İsrail’in Gazze Şeridi’nde kara operasyonuna başlamasının, Filistinlilere ilk kez, İsrail ordusuyla az çok eşit bir temelde mücadele imkanı verdiği belirtiliyor.
İngilizler donuyorİngilizler donuyor
İngiltere genelinde hava sıcaklığının eksi 10 civarına düşmesi, ülkede okullarla havaalanlarının kapanmasına ve ulaşımda aksamalara yol açtı.
İsrail büyükelçiliği: "Misket bombaları kullanılmıyor"İsrail büyükelçiliği: "Misket bombaları kullanılmıyor"
İsrail Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada İsrail’in Gazze’de sürdürülen "terörle mücadele sırasında misket bombaları kullanıldığı haberlerinin kesinlikle reddedildiği" belirtildi.
Türkiye’nin altın ithalatı düştü"Türkiye’nin altın ithalatı düştü"
Financial Times, Gazze’deki şiddetin petrol fiyatlarının yükselmesine yol açarken altın fiyatlarındaki gerilemeye işaret ettiği haberinde dünyanın büyük mücevher üreticilerinden Türkiye’nin altın ithalatının 2008’de yüzde 28 düştüğüne dikkat çekti.
Bazı Öne Çıkan Haberler

Untitled Page