08.09.2008 Pazartesi 03:05
USD 1.2340     EUR 1.7590     EUR/USD 1.4294     IMKB100 39116 / -441
 
Kadifeden bir yazar
30.07.2008 10:29
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadifeden bir yazar ‘Yaz Yağmuru’nun kahramanı Ernesto, uykuyla uyanıklık arasındadır. Kalabalık ve yoksul bir ailede yaşamaktadır

Duras... Bir alkol güvercini. Hiroşima Sevgilim. Satırlara yağan sarı bir yağmurdur. Ölümü elinin altında tutarak yaşamaktır alkol, öyle der. Resimlerinde etek, boğazlı kazak, bir kitaplığın önünde, kemik gözlüğü, donuk bakışlar. Kitapları basılabilsin diye yayınevlerini intiharla tehdit ettiği söylenir. Aynı duyarsızlık. On beş yaşındayken kendisinden yaşça oldukça büyük bir Çinli’yle aşk yaşamıştır. Sevgili adlı kitabında bunu anlatır. Kocası toplama kamplarına kapatılınca Acı’yı yazmıştır sonraları. Demek ki bir yaşama yazarıdır.
Duras... Yazmak ona göre korkunç bir yolculuk. Ben yazarken benimle birlikte her şey yazar, öyle der. Romanlarındaki kadınların içinden anlaşılmaz, anlatılmaz bir hüzün geçer. Bu yönüyle Tenesse Williams’a benzer mi acaba? Geçen Yaz Birdenbire midir? Arzu Tramvayı mıdır?
Uzun sessizlikler girmiştir kalemiyle arasına. 1990 senesi gelip çatar ve Yaz Yağmuru yayımlanır. Kelimeler şarkı gibi akmıştır kâğıdın ak tenine. Cümle: ‘sesin içindeki ıslak şarkılar gibi’. Ernesto, kahramanı Yaz Yağmuru’nun. Uykuyla uyanıklık arasında. Kalabalık ve yoksul bir ailede yaşamaktadır. Kardeşleri, anne, baba ve kız kardeşi Jeanne. Cümle: ‘kış içinde mahsur kalan gecenin kokusu’.

Bir dâhinin fark edilişi
Roman, Ernesto’nun bir dâhi olduğunun fark edilmesiyle başlar. Günümüzde sık sık yeni okumalardan, alt okumalardan bahsediyoruz ya; kendi kendine okumayı söker Ernesto çocuk. Bu parçalar bir metnin yeniden yorumlanışı anlamında çok özel: “Bir sözcüğün şekline, tümüyle nedensiz ve keyfi bir düşünceyle bir anlam yüklemişti. Sonra aynı şeyi ikinci sözcük için yapmıştı, başka bir anlam vermişti ama birinci sözcüğe verdiği sözde anlama göre anlamlandırmıştı ikinci sözcüğü ve bütün bir cümleden bir anlam çıkarıncaya kadar devam etmişti bu. Böylece okumanın kendi bedeninde kendiliğinden yaratılmış bir hikâyenin bir tür sürekli akışı olduğunu anlamıştı. Kitaptan bu yöntemle bir şeyler çıkardığını sanmıştı.”
Birinin, dehasını yazı üzerinden fark ediyor olması bu fark edişlerin en önemlisi olsa gerek. Ayrıca Duras, Ernesto’nun kardeşlerinin bulup ona hediye ettiği ortası yakılmış bir kitapla Fransa’da eşine benzerine rastlanması imkânsız görünen bir ağaç üzerinden tutup hayata çıkıveriyor; ağaç belki toplum içinde dehanın yalnızlığını simgelerken, kitapta bilginin kül oluşuna bir gönderme: “Ama bu ağacı bir kez görenin onu bir daha aklından çıkarması mümkün değildi. Normal uzunlukta bir ağaçtı. Gövdesi beyaz kâğıt üstündeki bir çizgi gibi dimdikti. Kubbe biçimindeki yaprakları sudan yeni çıkmış gür ve güzel saçları andırıyordu. Ama bu yaprakların altında bahçe bir çöldü. Işıktan başka hiçbir şey bitmiyordu burada.”

‘Hayır, öyle değil mösyö’
Yazar deliliğin de, dahiliğin de sınıfsal zeminler üzerindeki kaypak kavramlar olduğunu bildiğinden, tüm bunları Ernesto’nun yoksulluğu üzerinden veriyor. Öyle sahnelerle karşılaşıyoruz ki; onun, kardeşi Jeanne ile yaşadığı ensest ilişkiye yapılan vurgu çok kez beride kalıyor ve Duras handiyse anarşizme kayarak yalınkılıç bir hesaplaşmaya giriyor düzenle:
Kahramanımız okul müdürüyle konuşmakta;
“Ernesto: Hayır, öyle değil Mösyö. Okula gitmeyi kabul etmiyorum, Mösyö.
Öğretmen: Niçin ?
Ernesto: Gerek olmadığı için diyelim.
Öğretmen: Neye gerek yok?
Ernesto: Okula gitmeye (sessizlik). Hiçbir yararı yok (sessizlik). Okula giden çocuklar, terkedilmiş çocuklar. Anne çocukları, terkedilmiş olduklarını öğrenmeleri için gönderiyor okula. Böylelikle geri kalan yaşamını onların sorunlarından kurtulmuş olarak geçiriyor.
... Sonra okulda gerçeğin karşısında buldum kendimi.
Öğretmen: Yani...?
Ernesto: Tanrının olmadığı...”
Kısacası Sel Yayıncılık iyi ki Duras’ın eserlerini yayımlıyor. Üstelik Yaz Yağmuru’nu, çok sevdiğim yazar Romain Gary’nin Kadının Işığı’nı da dilimize kazandıran İsmail Yerguz çevirmiş. Romandaki cümlelerin aralarına sıkışmış ve onlarca kez tekrarlanan şefkat sözcüğü, metni okurken bir sözcük olmaktan çıkıp içinizi ışıtacak.
Duras; yeşil kadifeden bir yalnızlık yazarı...

ONUR CAYMAZ Radikal Kitap

Kitapla ilgili teknik bilgiler ve sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz...


Diğer Kitap Haberleri
Terörün sonlandırılmasını hedefliyoruz"Terörün sonlandırılmasını hedefliyoruz"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütünün kırılma noktasına doğru kaydığını belirterek, terör belasının etkinliğinin mümkün olduğunca kısa sürede sonlandırılmasını hedeflediklerini söyledi.
Bakanlık Masumiyet Müzesi için seferberBakanlık "Masumiyet Müzesi" için seferber
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un yeni kitabı "Masumiyet Müzesi"nin piyasaya çıkışı nedeniyle eserin "korsan baskısının" yapılabileceğini göz önünde bulunduran Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu konuda harekete geçti.
Başbuğ’un kırmızı ojeli korumasıBaşbuğ’un kırmızı ojeli koruması
File çoraplı, yüksek ökçeli, kırmızı ojeli bir yüzbaşı pür dikkat bir ismin dışarı çıkmasını bekliyor. O isim Başbuğ!
Apokrifal / Kayıp Kitap, Ergenekon ve Bir Cinayetin AnatomisiApokrifal / Kayıp Kitap, Ergenekon ve Bir Cinayetin Anatomisi
1981 yılında Hakkari’de köylüler tarafından bir mağarada lahit içerisinde eski bir elyazması bir kitap bulunur. Aramice uzmanı Doç. Dr. Hamza Hocagil kısa süre sonra söz konusu metnin Arami dilinde fakat Süryani alfabesiyle yazılmış bir İncil metni olduğunu anlar...
Bir 12 Eylül HesaplaşmasıBir 12 Eylül Hesaplaşması
Bizim Çocuklar Yapamadı, Ertuğrul Mavioğlu’nun yayımlanan üçüncü kitabı. Daha önce Asılmayıp Beslenenler ve Apoletli Adalet isimli çalışmalarıyla 12 Eylül cuntacılarının adalet (!) anlayışlarını ve cezaevlerinde uyguladıkları rehabilitasyon yöntemlerini (!) ele aldı. Ama bitmiş, tükenmiş bir tarih olarak değil hâlâ toplumumuzda, yanımızda yöremizde yaşayan “düzenlemeler” olarak…
İngiltere’de elektronik kitap piyasada
Normal kitap boyutunda olan 160 roman kapasiteli kitabın ağırlığının bir ciltli kitaptan daha hafif olduğu belirtiliyor.
Masumiyet Müzesinin ikinci baskısı yolda"Masumiyet Müzesi"nin ikinci baskısı yolda
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un son romanı "Masumiyet Müzesi"nin ikinci baskısının bir ay içerisinde yapılacak. İletişim Yayınları yetkililerine göre, geçen hafta okuyucusuyla buluşan kitap 100 bin adet basıldı.
Akıl ile inanç arasındaki ahenkAkıl ile inanç arasındaki ahenk
Hakikatin bilgisini ve aklın sınırlarını çizerek insanın İslam-tasavvuf anlayışına göre kemale nasıl ulaşacağının bir anlamda yol haritasını ortaya koyan Muhyiddin Arabi, akıl ile inanç arasında ahenkli bir bütünlük kurmak için çabalamıştı
Ergenekon, beni de öldürecektiErgenekon, beni de öldürecekti
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Ergenekon görüşleri: "Hangi siyasi görüş olduğu, birinci cumhuriyetçi olmuş, yoğun Atatürkçü olmuş, yoğun siyasal İslamcı olmuş ya da liberal olmuş, solcu olmuş, muhafazakar olmuş, gerçekten Ergenekon konusunda söyleyeceğim ilk şey bunlar değil, ilk şey bu konunun benim için ahlaki olduğudur. Bir yanda katiller var, ben ikna oldum, bu katiller beni de öldürmek istemişti çünkü. Siyasi sebeplerden bu katilleri korumak ahlaksızlıktır! Onlara kol kanat germek, çeşitli bahanelerle bu insanların suçlarını hafifletmeye çalışmak düpedüz ahlaksızlıktır. Emekli askerlerle ve mafya çeteleriyle adam öldürtmenin, adam öldürdükten sonra ’daha da öldürürüz ha’ diye tehdit edip insanları susturmanın siyasette bir koz olarak kullanıldığı bir ülke de, ahlaklı ülke olmaz! "
Sigarayı bıraktıran kitap.Sigarayı bıraktıran kitap.
Kişisel gelişim uzmanı Adil Maviş’den Sigarayı bıraktıracak kitap. Hiponoz destekli kitap Cd hadiyeli. Son sigaram demeye hazırlanın.
Fenerbahçe’nin şansı varFenerbahçe’nin şansı var
"Orta sahası güçlü olan Fenerbahçe bu gruptan birinci de çıkabilir. Maç içinde büyük şanssızlıklar yaşarsa dördüncü de olabilir. Bugünkü haliyle değil tabi. Çünkü bugünkü haliyle grubu dördüncü bitirir. Açıkcası ben karamsar değilim."
Bazı Öne Çıkan Haberler