Son Haberler
27.05.2012 Pazar 06:20
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

AP: İSRAİL-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YAŞANAN GERGİNLİĞE RAĞMEN SÜRÜYOR
26.07.2010 14:00

ANKARA, 23/07(AP)(BYE)--- Christopher Torchia bildiriyor:

İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret, bu yılın ilk yarısında artış gösterdi, İsrail Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırdı ve bir İsrail voleybol takımı bölge turnuvası öncesi bugün Türk başkentinde antrenman yaptı.

Bütün bu olumlu işaretler, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya yaptığı ölümcül saldırının ardından artan gerginliğin yumuşamaya başladığını gösteriyor olabilir mi?

İsrail'in siyasi dışlanmışlığından kurtulmak için onlarca yıldır verdiği mücadeleye ve Türkiye'nin kargaşaya açık bölgede güçlü bir ara bulucu olarak Orta Doğu'ya barış getirme hedefine zararı dokunabilecek bu anlaşmazlıkta iki taraf da geri adım atmadı.

Ancak analizcilere göre ülkeler arasındaki bu çıkmaz, karşılıklı sert eleştiri döneminden, her iki tarafa da ortaklıklarını korumaya yarayacak bir çözüm için zaman tanıyan daha sakin bir sürece girdi.

İsrail ayrıca olayların geliştiği Türk gemisi Mavi Marmara'nın da aralarında bulunduğu altı gemiyi iade etmeye hazırlanıyor.

İki ülke ilişkilerinin devam ettiğine dair bir diğer işaret de İsrail Bayan Voleybol Takımının bir spor müsabakasına katılmak üzere Ankara'ya gelmesi. Siyasetle hiç ilgisi olmasa da Takımın Ankara'da bulunması Türkiye'nin çoğu Orta Doğu ülkesinin tanımadığı bir pasaporta sahip İsrail vatandaşlarına kapılarını açmaya gönüllü olduğunu gösteriyor.

Bir başka olumlu adım ise İsrail'in salı günü, halkına yaptığı Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırması oldu. Kararın, siyasetle ilgisinin olmadığını belirten İsrail hükûmeti, bunun, tamamen İsraillilerin maruz kaldığı tehlikeyle ilgili bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Bu gibi jestler iki ülke ilişkilerinde daha samimi bir ortam yaratmaya katkıda bulunabilir.

İngiltere'de Kent Üniversitesinde uluslararası ilişkiler uzmanı olan Gülnur Aybet, Türkiye ve İsrail'in her iki tarafa da pahalıya patlayacak bir anlaşmazlıktan kaçınmaya çalıştıklarını ancak Türkiye'nin sert taleplerinin sözünden dönmesini zorlaştıracağını belirtiyor.

Diplomatik ilişkiler sona ererse İsrail eskiden beri en önemli Müslüman müttefiki olan Türkiye'yi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak ve bölgede daha fazla dışlanacak. Türkiye ise Orta Doğu sorununda bir daha tersine çeviremeyeceği şekilde safını belirleyecek ve diplomatik prestijini yitirecek.

Türkiye'nin 2008'de İsrail ile Suriye arasında yürüttüğü ara buluculuk girişimi dünyada övgü toplamasına neden olmuştu. ABD ve Avrupa, Batı'nın en önemli müttefiki olan İsrail ile Türkiye'nin anlaşmazlıklarına bir an önce son vermeleri için diretiyor.

Kriz şu an için durgun seyrediyor. Türk yetkililerin dikkatleri, ülkenin iç siyasetindeki önemli bir gündem maddesi üzerinde. 12 Eylülde askerî yönetim döneminden kalma Türkiye Anayası'na getirilen değişikliklerin oylanacağı bir referandum yapılacak.

Ankara'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunun Orta Doğu uzmanı Mehmet Yeğin bu süreçte her iki ülkenin de beklentilerini aza indirgemesi ve ilişkilerini tamire yönelik adımlar atması gerektiğini söylüyor.

Yeğin sözlerini şöyle sürdürüyor: "İlişkilerin iyiye gittiğinden bahsetmek için henüz çok erken. Bu yönde net bir gösterge yok."

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.