Son Haberler
27.05.2012 Pazar 15:29
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

BARTIN SAĞLIK MÜDÜRÜ NACAROĞLU:
06.08.2010 15:40
BARTIN (İHA) - Ramazan ayında oruç tutanların, sahura kalkarak oruç tutması gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu.
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, Ramazan ayında 16 saat aç kalınacağını ve beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek "Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanlar için günlük beslenme 3 ana ve 3 ara öğünden oluşması gerekirken, sahur ve iftardan oluşan 2 ana ağır öğüne dönüyor. Öğün sayınız kaç olursa olsun günlük almanız gereken karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin, mineral ve sıvı miktarı aynıdır. Bu nedenle günlük ihtiyacı oruç tutulmayan günlerde olduğu gibi ara
öğünlere bölerek karşılamak gerekir. Sahura kalkmadan oruç tutmayın. 'Ne de olsa tüm gün aç kalacağım' düşüncesiyle ağır hamur işlerine yönelmeyin" dedi.
Kahvaltılık gıda, süt ya da yoğurt, az yağlı yufka böreği, taze sebze, meyve ve kepekli çavdarlı ekmeğin sahur için sağlıklı alternatifler olacağını anlatan
Nacaroğlu, şöyle konuştu: "Bol sıvı almayı unutmayın. Su ve iftariyeliklerle orucunuzu açabilirsiniz. 1 kase çorba ve salata ya da yoğurtla yemeğe başlayın ve bir süre mideyi dinlendirdikten sonra iftar yemeğinin devamını getirin. Yemekleri iyi çiğneyin. Ağır kızartmalı yiyecekler yerine sebze yemekleri, ızgara beyaz et ve bol salataya ağırlık verin. İftar sonrası tatlı tüketilecekse, hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin. Oruç tutulmayan günlerde olduğu gibi Ramazan'da da ara öğünlere önem
verin. İftardan sonra sahura kadar süt ürünleri ve meyvelerden oluşan iki ara öğün daha yapabilirsiniz. İftarla sahur arasında gün içinde kaybedilen sıvıyı tamamlamalısınız. Bu dönemde kabızlık ve kan şekeri açısından risk altındasınız. Bu nedenle beyaz ekmek yerine kepekli yulaflı çavdarlı ekmek tercih etmeli, ara öğünlerde meyve, kuru meyve, fındık, ceviz, haftada iki üç kez kurubaklagilden oluşan bir iftar menusu ve yeterli sıvı tüketmelisiniz."
Yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de fiziksel aktivitenin çok önemli olduğunu anlatan Nacaroğlu, şunları söyledi: "Bir ay boyunca uzun süreli açlık sebebiyle metabolizmanız yavaşlama tehlikesi altında olacak. İftardan sonra uzanmak hem obezite hem de sindirim sistemi hastalıkları riskini artıran en büyük yanlışlardan biri. Yemekten bir saat sonra 30 dakikadan az olmayan bir yürüyüş yapmalısınız."
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, "Diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalığı, mide ülseri gibi kronik hastalıkları olanlar, gebeler ile emzikliler, 65 yaş üzeri bireyler, kanser hastaları doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır" dedi.
(MAO-ET-HO-Y)
06.08.2010 15:40:16 TSI
NNNN
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.