Son Haberler
27.05.2012 Pazar 16:59
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

BBC: TÜRKİYE, PKK'NIN SİLAH BIRAKMA TEKLİFİYLE HAREKETE GEÇECEĞE BENZEMİYOR
22.07.2010 19:00

ANKARA, 22/07(BYE)--- BBC'nin 21 Temmuz 2010 tarihli internet sayfasında, David O'Byrne imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yer alan İstanbul çıkışlı haberin çevirisi şöyledir:

Türkiye, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) liderinin BM denetiminde silah bırakma teklifine doğrudan bir cevap verecek gibi görünmüyor.

Murat Karayılan BBC'ye verdiği mülakatta isyancı örgütün Türkiye'de yaşayan Kürtlere daha fazla siyasi ve kültürel hak verilmesi karşılığında ateşkese razı olacağını söylemişti. Bu, örgütün 26 yıldır sürdürdüğü çatışmalar boyunca yaptığı en açık barış çağrısıydı.

Ülkede yaşayan yaklaşık 15 milyon Kürt'e daha fazla hak verilmesi için geçen yıl başlattığı girişim nedeniyle muhalefet partilerinin sert eleştirilerine maruz kalan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sekiz yıllık iktidarının en çetin mücadelesini 12 Eylül'deki anayasa referandumunda verecek.

Anayasanın değiştirilecek 26 maddesi arasında ifade özgürlüğü ve siyasi partilerle ilgili yasalar bulunuyor. Geçmişte Kürt siyasetçiler aleyhine kullanılan bu maddeler politikacıların uzun süre cezaevinde kalmalarına ve partilerinin kapatılmasına neden oldu.

Değişim paketi ayrıca Türkiye'nin özerk yargısını Adalet Bakanlığına daha bağımlı hale getirecek.

Bu yıl başında cumhuriyet savcıları gönüllü olarak teslim olan PKK savaşçılarını devlet affını görmezden gelerek tutuklattırmıştı. Çoğu kişi değişikliklerin böyle bir olayın tekrarlanmasını önleyeceğini düşünüyor.

Türkiye'nin muhalefet partileri ret oyu verilmesi için kampanyalar yürütürken bu süreç gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin provası olarak görülüyor.

--"Nefret"--

Kısacası bu Erdoğan ve lideri olduğu AK Partinin, Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü ve Türk seçmenlerinin çoğunun yok edildiğini görmek istediği bir grupla barış anlaşması görüşmelerine başlaması için uygun bir zaman değil.

Kürt sorunuyla ilgili bir çok yazısı bulunan Hürriyet Daily News köşe yazarı Mustafa Akyol, "Türk toplumu pek çok nedenden dolayı PKK'ya nefretle dolu. Barış anlaşması tek mantıklı çözüm ancak bu halkın hoşuna gitmeyeceğinden ancak seçimlerden sonra mümkün olabilir. O da AK Parti muhalefeti destek vermeye ikna edebilirse." diyor.

Diğer yorumcular ise daha iyimser ve PKK'nın teklifini bir şans olarak görüyorlar.

PKK'nın eski lideri Abdullah Öcalan'la yaptığı mülakat nedeniyle daha önce iki kez yargı önüne çıkan Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, "Güneydoğuda halkın ne düşündüğü belli. Ateşkes yapılmalıdır. İki taraf da savaşmayı bırakmalıdır. Ordu PKK operasyonlarını durdururken PKK da silah bırakmalıdır." dedi.

1999'da yakalanıp PKK'nın silahlı isyanını yürütmekle yargılanan Öcalan idam cezasından son anda kurtuldu ve halen ömür boyu hapis cezasıyla bir Türk cezaevinde bulunuyor.

PKK'nın silah bırakma teklifinin Öcalan'ın serbest bırakılması şartını taşımaması önemli. Örgüt önceleri bu konuda ısrarlıydı.

Çalışlar şunları söylüyor: "İsteyemeyecekleri bazı şeyler olduğunu anlamış görünüyorlar. Bu da olumlu bir gelişme."

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.