Son Haberler
27.05.2012 Pazar 21:34
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

BURSA - ‘KARAGÖZ’ VE ‘HACİVAT’ ARTIK BURSA’NIN DÜNYA MARKASI
10.07.2010 14:59
BURSA (İHA) - Bursa’nın en önemli kültürel değerlerinden olan Karagöz ve Hacivat, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla Bursa markası olarak tescillendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karagöz ve Hacivat’ın isimlerinin tescillendiğini Bursa Karagöz Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantıda müjdeledi. Karagöz, Hacivat ve Barış Manço tasvirlerinin yer aldığı kısa bir gölge oyunu gösterisi ile başlayan toplantıda, Bursa’nın tarihi eserlerin öne çıkarılması noktasında diğer şehirlere örnek olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Karagöz ve Hacivat’ın Türk kültürünün bir markası olduğu ve bu kahramanların Bursa’dan çıktığı tescillendi” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Bursa’da tarihin canlı bir şekilde yaşatılmasıyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirten Altepe, geçmişle geleceği buluşturan Bursa’nın dünyaya örnek olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini sözlerine ekledi.
Fiziki çalışmaların yanı sıra somut olmayan tarihi mirasla ilgili çalışmaların da devam ettiğine işaret eden Başkan Altepe, güzelliklerin öne çıkarıldığı soyut miras çalışmalarının tanıtımı için önemli adımlar atıldığını anlattı. Altepe, “Her konuda örnek olmanın onurunu yaşıyoruz. Halk dilinde ‘Karagöz oyunu’ olarak bilinen, bizlerle bütünleşmiş, kent diline yerleşmiş, kahramanları Bursalı olan, 600 yıllık geçmişe sahip Karagöz ve Hacivat gölge oyununun canlandırılması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkımızı bu değerlerle buluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Gölge oyunu sanatçılarının gün geçtikçe azaldığına dikkat çeken Altepe, bu konuda da gereken desteğin verildiğini söyledi. Bursa’nın değerlerinin farklı ülkeler tarafından sahiplenilmek istendiğine dikkati çeken Başkan Altepe, “Herkes kendi kültürünün daha zengin ve daha renkli olduğunu savunur. Eserlerle, Bursa’nın her köşesinde ayrı bir tarih yaşıyor. Bu değerlerimize sahip çıkıyoruz. Karagöz ve Hacivat, Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusuyla 13 aydır devam eden incelemeler sonucunda İç Pazarda Uyumlaştırma Ofisi tarafından Bursa’nın markası olduğu tescillendi. Marka ve tasarım tescili yapan bu kurum, dosyamızı tescil etti, gölge oyununun Bursa’nın kültürü olduğunu ve Bursa’dan çıktığı onaylandı. Bizden sonra başvuran ülkelerin çabası ise reddedildi. Bu sayede Bursa olarak önemli bir adım atmış olduk. Bu çalışma Bursa’ya önemli bir avantaj sağladı” diye konuştu.
Somut olmaya kültürel mirası tescilleme çalışmalarına devam edeceklerini belirten Başkan Altepe, “Kılıç kalkan, gezek kültürü ve danışık gecesi gibi değerleri de Bursa ve Türkiye adına tescilletmeye, bunları kendimize mal etmeye çalışacağız. Bu konuda hassasiyet gösteren Bursa diğer şehirlere de örnek olacak” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Ömer Erdönmez, Karagöz Müzesi’nin Türkiye’de Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilmiş ilk müzelerden biri olduğunu söyledi. Somut olmayan değerlerin korunması adına müzenin atölye çalışmaları ve festivallere ev sahipliği yaptığını dile getiren Erdönmez, müzedeki atölye çalışmalarında kursiyerlerin ürettiği tasvirleri ve tescil belgesini Başkan Altepe’ye armağan etti.
Tescil töreninin ardından müzeyi gezen ‘24. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın jüri üyeleri, Başkan Altepe ile görüştü. Jüri üyeleri, organizasyonun alanında bir numara olduğunu ifade ederek, Bursa’da hayata geçirilen anlamlı çalışmalardan dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Altepe, Bursa’da barış ve dostluğu pekiştiren yarışmanın gördüğü ilgiden memnuniyet duyduğunu kaydetti. Öte yandan yarışmaya katılmak üzere Bursa’ya gelen yabancı ekipler de Karagöz Müzesi’ni gezdi.
(TŞ-MŞ)
10.07.2010 14:55 TSİ
NNNN

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.