Yenişafak görevinin başındaydı yine.
Başörtülü binince, BMW bozuluyor,” manşeti attı.
Adamların işleri bu. Ne zaman ülkede kamuoyu hükümet uygulamalarından yoğun şekilde rahatsız olur. Açın Yenişafak ı, türbanla ilgili bir başlık görürsünüz.
Ne yaraymış arkadaş, 10 yıldır kaşı kaşı bitmedi.
Yenişafak a söyleyecek sözüm yok. Her iktidarın destekçisi medya, her yerde vardır.
Gazeteciliğin ruhunda olması gereken kuşkuculuk, araştırmacılık tarafsızlık öleli çok uzun zaman oldu. Bu yüzden Yenişafak a, söylenecek söz yok. Reklamlarını nereden aldığı, hangi kesimin okuyucu olduğu belli. Adamlar işini yapıyor kısaca.
CÜNEYT ÖZDEMİR NE YAPIYOR.
1990 lı yıllarda tanıştım ben ilkin Cüneyt Özdemir ile.
Şimdi hiç görüntüsü yok ama İTÜ EVİ barında. Şimdi rahmetli olan bir arkadaşım işletiyordu. Her cumartesi çok kalabalık olurdu. Cüneyt de takılırdı, neredeyse her hafta sonu oradaydık.
Cüneyt, o sıralar şimdiki gibi popüler değil. 32. Günde M.Ali Birand ın çırağı. Mithat bereket ile Can Dündar ise kalfa. Bizim çırak Cüneyt ara da sırada 32 günün sonlarına doğru bir, iki görünür o kadar. Fakat 32 gün çok popüler o sıralar. (M.A Birand TRT de yapıyor o sıralar 32.günü)
Biz Cüneytin o bar hafta sonlarına dönelim. Genelde ODTÜ lü çevrenin takıldığı, kızların bol olduğu bir ortam. Ve bizim Cüneyt ile konuşurken göz göze gelmek olası değil. Adam sürekli kesme halinde. Ortama da yeni girdi, tanıdığı kimse yok çırağın, herkese yalvaran gözler ile bakıyor size, “tanıştırsanıza beni “ diye. ( İtiraz edemez, kıyamet kadar tanık var hala konuşuyoruz aramız da bu konuyu)
İlk izlenimim, ne kadar efendi biriydi. Çok konuşmayan, her şeye atlamayan dinleyen v.s. Başarılı bir gazeteci olur diye düşünmüştüm, Cüneyt hakkında o sıralarda. Tarafsız, korkmayan, araştırmacı, v.s. Epeyce de bir tahminimde yanılmadığımı düşündüm.
TV izlemem hiç. Ama yıllardır ara sıra bakıyordum denk geldiğinde programlarına.
Fakat gün geçtikçe, bu efendi, nazik, meraklı, araştıran Cüneyt e bir şeyler oldu. Birden bire değişti. Tıpkı ustası M.A Birand gibi habercilik yapmaya başladı. Birden bire bu değişiklik nereden çıkmıştı anlamadı sevenleri?
Her geçen gün, nerede popüler sömürme aracı haber varsa, hazret onları buluyor, ustası bir yandan çırağı bir yandan ,ülkede tuhaf gündemler yaratıyorlardı. Daha da tuhaf olanı, yarattıkları gündem konusu, “vatandaşın açıkta olan kıçını hatırladığı” ve itiraza başladıkları zamanda oluyordu.
Laf olsun, torba dolsun cinsinden, vatandaş gündemine de giriyormuş gibi yapıyorlardı.
Ustası Birand ın uzmanlık konusuydu bu. Yıllardır “hahahoohu ,ehu” diye programlar üretmiş çok sevilmişti hazret.
Bilirsiniz, koluna bilmem kaç bin dolarlık saatini takar her akşam çıkar karşınıza Birand. Sonra da gaf, gaf üzerine, gaf yaparak, eziyetçi iktidar ile ezilen vatandaşı uzlaştırmaya çabalar.
Gerçi , çırak Cüneyt böyle gaflar ya da “ ıııı, aaa, öö “diye acaip ünlemler falan kullanmıyor programlarında ustası gibi. ( Neyse ki bunu kapmamış)
Lakin arkadaş nerede kaşınacak, vatandaşın hassas duygularını aşındırıp birbirine düşürecek unutulmuş gündem varsa , buluyor, alıyor, onu gündem yapıyor. Nakletmesi yetmiyor, bir de felsefe katıyor.
İşin tuhaf tarafı da bunu gazetecilik sayıyor. Veriyor gazı veriyor gazı. Türbanlılar, türbansızlar, Aleviler, Sunniler, Kürtler, Türkler.
İşin daha da vahimi, binlerce yıllık sorunları 45 dakikaya 5 parça tıkıştırıp, doğruyu söyleyeni paylayarak, iktidar severi okşayarak araştırmacı habercilik yaptığını sanıyor.
Yahu, zaten senin bir şey yapmana gerek yok. Bu konuyu 10 yıldır devlet imkanları, açılımlar, Habur gösterileri , çıkardığı yasalar ile hükümetimiz yapıyor sağ olsun. Sana ne gerek var.
Yok illa AKP nin soylu gazetecileri arasına girecek arkadaş.
Popülizmi gazetecilik sayan ama aslında saat kolleksiyoneri olan, Mehmet Ali Birand ın aslan çırağı, aynen ustasının yolunda “ sineği öperim, kanadını kırmam” ata sözümüzde olduğu gibi, haksızlıklara, namussuzluklara, yolsuzluklara, baskılara karşıymış gibi yaparken, öte yandan zorba uygulamaları, vatandaşın ayrıştırılmasına, bölünmesine, kutuplaşmasına neden olacak uygulamaların üzerini kapamaya çalışıyor.
Aslında çırak Cüneyt in, bu konuda yaptığı sistematik görevi çok eski değil. Tıpkı ustası Birand gibi, sanki haksızlıklara, adaletsizliklere karşıymış gibi bir marka yaratıp, sonra buna neden olanların sırtını sıvazlama taktiği.
Sonrası kolay gazetecilikte, kantarın topuzu olmayı başarabilirsen ( İktidar ve ezilen vatandaş arasında)kalem efendiliği ile gelsin trilyonlar, arsalar, arabalar, villalar, hizmetçiler.
Görünürde dengeli olacaksın. Yoksa havanı alırsın.
Mesela iktidarın vekilleri gece yarısı toplanıp, kendileri lehine” kıyak emeklilik” yasası yaparsa gündem konunu sağlam seçeceksin. Bu haberi fazla öne çıkarmayacaksın, görmezden geleceksin.
Yok dürüst haber emekçileri zar zor bunu gündem yapar da , vatandaş da ciddiye alırsa, o zaman kantarın topuzu olman lazım işte.
Ne yapacaksın?
Hemen unutulmuş ama önemli bir kaşıntı konuyu, trıçka bir temayla gündeme, sanki bombaymış gibi atacaksın. Gerisi kolay. Vatandaş bunu hemen yiyecektir. Yıllardır böyle yemiştir zaten.
Unutacak hemen yangından kaçırılan kıyak yasayı, Fransa soykırımını, öğretmen atamalarını aile içi şiddetten her gün 5 kadının öldürüldüğünü. Düşecekler birbirlerine “ sen türbansızsın, sen türbanlısın “ diye.
Cüneyt de, sanki bu konuda görevli devlet destekçisiymiş gibi, bu gün Yenişafak da ki manşeti görünce, hemen kapmış sitesinde haber yapmış. Yetmemiş Twitter da yorum eklemiş.
@cuneytozdemir Başörtülü bir insanla görmek istemediğiniz arabanızın o pek değerli imajının içine tüküreyim..Mini cooper'ımız vardı hemen satıyorum, hemen
Ve cin çırak Cüneyt ardından eklemiş.
@cuneytozdemir Mini cooper'ın Türkiye temsilcisi Borusan 'başörtülü sunucu imajımızı bozuyor' diyerek sponsorluk anlaşmasını bozmuş. Alın o markanızı... (nokta nokta ne demekse artık. Kıçınıza sokun dememiştir içinden inşallah. Çok ayıp)
Şimdi çok meşhur olduğu Twitter da, Borusan TT olmuş durumda. Kesin daha çok satacak şu krizde.
Anlamadığım bir şey var. Pensilvanya da ,Fettulah Gülen in kahvaltısına katılıp ta değişmeyen gazeteci yok arkadaş.
Eskiden böyle değildi bu çırak Cüneyt?
cuma hikmet
cumahikmet@hotmail.com