Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 03:06
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

DER TAGESSPİEGEL: BİR SALDIRI, BEŞ KOMİSYON
04.08.2010 19:00

BERLİN, 04/08(BYE)--- Tirajı günde 138 bin 930 olan liberal eğilimli Der Tagesspiegel gazetesinin 4 Ağustos 2010 tarihli sayısında, Susanne Güsten imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan İstanbul çıkışlı haberin özet çevirisi şöyledir:

--İsrail Gazze Olayının Araştırılması İçin BM

Nezdinde Bir Komisyonun Kurulmasını Kabul Ediyor.

Türkiye Olayla İlgili Özür Dilenmesini Talep Ediyor--

Birleşmiş Milletler, Ankara'nın talebi üzerine, Gazze'ye yol alan gemiye düzenlenen askerî saldırının araştırılması için uluslararası bir komisyon oluşturuyor.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in ilk defa bir BM komisyonunun araştırma yapmasını kabul ettiğini belirtti. Olayla iligili araştırma yapacak olan komisyonun başında Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer bulunuyor. BM Komisyonunun araştırmalarıyla ilgili olarak ilk raporunu eylül ayının ortalarında sunması bekleniyor.

31 Mayısta Akdeniz sularında meydana gelen olayla ilgili olarak Türkiye, BM nezdinde bir araştırma ve inceleme komisyonunun oluşturulmasını ısrarla talep etmişti. Ankara, İsrail'in 9 silahsız insanı öldürdüğünü iddia ederken İsrail, olayda İHH kuruluşunun suçlu olduğunu söylüyor.

"Mavi Marmara" gemisine düzenlenen saldırıyla ilgili olarak merak edilen sorular arasında, Ankara'nın, neden geminin Gazze'ye doğru yol almasına izin verdiği sorusu yer alıyor. Zira, İsrail gemi hareket etmeden önce gemiye yönelik silahlı müdahalede bulunabileceği uyarısında bulunmuştu. Hatta Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ı bu konuda aradığı ve şiddete başvurulmaması için talepte bulunduğu bile söyleniyor.

Türkiye saldırıyla ilgili olarak İsrail'in özür dilemesini ve zarar görenlere ve hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödemesini talep ediyor. Türk basınında yer alan haberlere göre, İsrail, tazminat talebine sıcak bakarken, özür dilemekten kesinlikle kaçınıyor.

"Mavi Marmara" olayını araştırmak ve incelemek için 3 ulusal ve 2 uluslararası komisyon oluşturuldu. Askerî komisyonun saldırıyla ilgili araştırmalarını tamamladığı haberleri geliyor.

İsrail Savunma Bakanı Barak'ın, Millî İstihbarat Teşkilatı yeni Başkanı Hakan Fidan'ı, "İran destekleyicisi" olarak nitelendirmesinden ötürü İsrail Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve sert bir dille uyarıldı. Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi daha çok zaman alacak gibi gözüküyor.

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.