VİYANA, 21/07(BYE)--- Tirajı günde 114 bin olan liberal sağ eğilimli Die Presse gazetesinin 21 Temmuz 2010 tarihli sayısında, yukarıdaki başlık altında yayımlanan Viyana çıkışlı haberin çevirisi şöyledir:
--250 Bin Kişi Göçmen Kökenli--
Diğer milletlerle karşılaştırıldığında, Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı beklenmedik şekilde az çıktı: Avusturya İstatistik Kurumunun Mayıs 2010 verilerine göre, ülkemizde 112 bin Türk yaşıyor. Buna karşılık Avusturya'da yerleşik eski Yugoslavya Cumhuriyetlerinin vatandaşlarının sayısı 292 bin, Alman vatandaşlarının ise 138 bin.
Türk pasaportu taşıyan 42 bin kişi Viyana'da, 15 bin kişi Aşağı Avusturya'da ve 14 bin kişi Vorarlberg'de yerleşik. En az Türk'ün yaşadığı eyalet ise 863 kişiyle Burgenland. Avusturya'da yaşayan Türklerin büyük bölümü, 25-49 yaş aralığında.
"Göçmen kökenli" Türklerin sayısını belirlemek ise zor olduğu kadar da anlamlı: Avusturya İstatistik Kurumu 2009 verilerine göre, yaklaşık 250 bin kişi kendisinin yada ebeveynlerinin Türkiye doğumlu olduğunu açıkladı. Bunların 151 bini Avusturya'ya göç eden ilk nesli, 96 bin kişi ise ikinci nesli oluşturuyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, eski Yugoslavya'dan göç edenlerin sayısı 500 bin civarında.