VİYANA, 22/07(BYE)--- Tirajı günde 114 bin olan liberal sağ eğilimli Die Presse gazetesinin 22 Temmuz 2010 tarihli sayısında, Jan Keetman imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan, İstanbul çıkışlı haber-yorumun çevirisi şöyledir:
--Asilerin Lideri, Silah Bırakmayı Teklif Etti--
Kürt PKK asileri, hem askerî hem de siyasî açıdan Türk hükûmetinin üstüne üstüne gidiyor. PKK hemen hemen her gün askerî birliklere saldırılar düzenliyor. İki gün önce, 6 Türk askeri daha öldürüldü. Böyle bir durumda PKK lideri Murat Karayılan, çarşamba günü silah bırakma teklifinde bulundu. Karayılan, BBC'ye nadiren verdiği demeçlerden birinde, hükûmet ateşkesi ve müzakereleri kabul ettiği takdirde, savaşçılarının buna hazır olduğunu söyledi.
Hükûmet ise kısa süre öncesinde atağa geçmişti, çünkü bayraklara sarılı tabutlara gözyaşları içinde sarılan annelerin görüntüleri, kamu vicdanına derinden işlemişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şimdi özel bir ordu kurarak kayıpları azaltmayı hedefliyor. Şimdiye kadar tehlikeli sınır bölgelerinde, büyük oranda askerlik yükümlülerinden oluşan birlikler görevlendiriliyordu. Bunlar çoğunlukla yoksul ailelerin çocukları, çünkü parası olan durumunu ayarlayıp doğuya gelmekten kurtuluyor. Acemi erlerin karşısında, daha uzun süre ve daha sert eğitim görmüş, dağda tecrübeli ve yüksek motivasyonlu savaşçılara sahip bir PKK bulunuyor.
--Barış Projesi Paramparça--
Özel ordunun üyelerinin beş yıllığına görevlendirilmesi ve kendilerine yüksek maaş ödenmesi planlanıyor. Şimdiye kadar sayı konusunda resmî bir açıklama gelmedi ancak gözlemciler sınır bölgesinin muhafazası için en azından 20 bin asker gerektiği değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Bununla birlikte özel ordu kurma planı, hükûmetin siyasî bir çözüm fikrinden vazgeçtiğini net bir şekilde gösteriyor. Her iki tarafın yaptığı hatalar neticesinde, barış planı şimdi paramparça; özel ordunun durumu toparlaması veya en azından çatışmaların siyasî sonuçlarını Ankara için daha tahammül edilebilir hâle getirmesi bekleniyor. Fakat değişmeyecek bir tek şey var: Gelecekte de zenginlerin çocukları doğuda ölmeyecek.