Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 01:26
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

"Diyanet devlet yapılanmasının dışına çıkartılmalı"
EDP Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye'deki devlet yapılanmasının "laik" olmadığını öne sürerek, "Türkiye'de lakliğin ve demokrasinin ayakları üzerine oturabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mutlaka devlet örgütlenmesinin dışına çıkarılması gerekmektedir" dedi. 07.07.2010 17:18

(ANKA) - Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye'deki devlet yapılanmasının "laik" olmadığını öne sürerek, "Türkiye'de lakliğin ve demokrasinin ayakları üzerine oturabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mutlaka devlet örgütlenmesinin dışına çıkarılması gerekmektedir" dedi.
EDP Genel Başkanı Ziya Halis yaptığı yazılı açıklamada, "Varlığı laikliğin ihlali olarak her gün karşımızda duran Diyanet İşleri Başkanlığı, Teşkilat Yasası'nda yapılan değişiklikle daha da kalıcılaştırılmak ve güçlendirilmek istenmektedir" diyerek şöyle devam etti:
"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Teşkilat Yasası'na ilişkin 1 Temmuz 2010 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan değişikliklerle Diyanet'in kadrolu personel sayısını artırılma yoluna gidilerek halen vekil imam-hatip veya müezzin-kayyımdan 4 bine yakınının kadroya geçirilmesi kararlaştırılmış; daire başkanlıkları düzeyindeki örgütlenme genel müdürlük düzeyine çıkarılmış; kariyer sistemi düzenlemesi yapılmış; il ve ilçe müftülüklerinin ihtiyacına göre şube müdürlüklerinin kurulması öngörülmüş; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın radyo ve televizyon yayını yapabilmesine olanak sağlanmıştır."

-"AKP OYALAMA TAKTİĞİ İZLİYOR"-

Halis açıklamasında, bir yandan farklı inanç gruplarının taleplerini görmemezlikten gelen, başta Aleviler olmak üzere taleplerini kitlesel olarak dile getiren kesimlere mesafeli durarak "oyalama" taktiği izleyen iktidar partisi AKP'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na gösterdiği özenin, Türkiye toplumunu ve halkını "demokratik, laik ve sosyal bir hukuk" devleti çatısı altında toplama amacında olmadığının bir göstergesi olduğunu savundu. "Kaldı ki, AKP'nin Diyanet'e verdiği bu destek, Diyanet'i daha da büyütmeye yönelik yapılan bu yatırım, yoksulluğun ve işsizliğin devasa boyutlara ulaştığı ülkemizde, yoksulluğu ve adaletsizliği daha da artıracağı kesindir" diyen Halis açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Halen inşaatı devam eden camiler hariç 374 kişiye bir caminin düştüğü, toplam cami sayısının 80 bini geçtiği ülkemizde, Diyanet İşleri Başkanlığı 100 bine yakın kadrosuyla devasa bir yapıdır. 6 bakanlık bütçesinden daha büyük bir bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hem kadrosunu, hem bütçesini, hem de hiyerarşik yapısını güçlendirmek için kararlar almak "laik Türkiye" söyleminin ne kadar boş ve yalan bir söylem olduğunu gösteriyor. AKP, Diyanet'teki 'vaiz', 'uzman vaiz' ve 'baş vaiz' gibi yeni hiyerarşik yapılanmayla da 'İslami bir Ruhban sınıfının' da yolunu açmaktadır."

-"TÜRKİYE DEVLETİ LAİK DEĞİL"-

Türkiye'deki devletin bu yapılanmasıyla "laik" olmadığını öne süren Halis, "Türkiye'de lakliğin ve demokrasinin ayakları üzerine oturabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mutlaka devlet örgütlenmesinin dışına çıkarılması ve süreç içerisinde tasfiye edilmesi gerekmektedir" dedi.
Sünni İslam'ın kontrolündeki Diyanet İşleri Başkanlığı'nı güçlendirmek, Türkiye'de inançsal, kültürel ayrıcalıkları ve ayrımcılıkları da körüklediğini ileri süren Halis, nitekim Alevilerin inanç merkezleri Cemevleri'ne yönelik yapılan ayrımcılık, Cemevleri'nin yasal olarak kabul edilmemesinin de bunun somut bir göstergesi olduğunu söyledi.

YORUMLARINIZ
Bediüzzaman Said Nursi diyorki - 08.07.2010 04:44
Hem diyaneti istemiyorsun resmi kanal olarak, hemde alevileri de resmi kanaldan kabul et diyorsun...bence senin dilin kurusun. Diyanet İslamiyet Allahın emirleridir elbette bu sadece devlet değil her alanda olacak.. Bediüzzaman diyorki dinsiz bir millet yaşayamaz.Senin dedğin laiklik dinsizlik üzerine kurulan bir laiklik
semih kayar - 08.07.2010 01:21
beni basbakan yapin, diyaneti yok edeyim, bilimde abd yi sollayip, israile el öptürelim:D ben ölünce cok ararsiniz sonra :D .... insanlara kızıp, kusur bulup, sucladıgında, başına gelenleri haketmedigini düşündügünde, yana yana hayalindeki tanrının belirledigi kaderi yaşamak zorundasın, ama kızmayıp affettiginde, suclamayıp razı oldugunda, kusur görmeyip sevdiginde ise, baktıgın her yönde Allahı görüp, zamanla "sen"den kendini seyredenin de O oldugunu anlarsın.. "Ben"im zannettigin bilincinin dahi ondan başkası olmadıgını anlarsın.. bu, ego`nun cöktügü, gururun bittigi andır. hak dostu olmak öyle bir haldir ki, o yola girersen
Bilirken bilmez, anlarken anlamaz, en öndeyken en geride görüntüsü vermek durumunda kalacaksın, Hatta tevazuun cehalet sanılacak da çevrendekiler başına öğretmen kesilecek,
sen farklı gezegenlerde 9 saniyeye 9yıl sıgdırırken, dünyaki kel entellektüel komşun sana meditasyon vaazı vermeye kalkacak, biraz önce kızıp bagıran, sana insan olmayı anlatacak.. dün yardım ettigin, bugün iftira atacak.. özündeki gücünü farkettikce bu ironik paradokslar artacak.. iyice "ben"likten sıyrılana kadar katlanacaksın. Beynin elektromanyetik dolasımı durup ruhun bedenden serbest kalmasıyla, yercekiminin manyetik gücüne tutsak olmayı tadacaksın... Her kul ölümü tadar" hadisinde vurgulanan; bilincin bedenden ayrılma anında algıladıgı durumdur. Yercekiminin ruha etkisi, insanın amellerine baglıdır, Kimi dünyayı cok sever.. malına, konforuna ve şartlanmalarına dokunursan kızar ve yargılar, ee haliyle dünyada onu sever, güclü manyetik alanıyla zorlar ve bırakmaz! Kimisi benligini cok sever, kibir, gurur, öfke, yalan.. eksik olmaz onda, ee beden zannı da onu sever.. öldügünde bile hala beden zannıyla sürünür durur yeyüzünün manyetik tarlalarında.. taa kıyamete dek, istersen kabir hayatı de.. rahat gezip ucanlar icin "berzah alemi"dir.
Adına Allah diyerek hayalindeki tanrıya inanmak kolaydır.. o ötede iken diledigini yapmaya ve söylemeye engel yoktur! ama.. kendinden gayri olmayan sınırsız Allaha iman cok zordur.. her an huzurunda olacaksın ve hala kınayıp, sikayet edip yargılayabileceksin, öylemi?
Dostunu yüceltirsen sende yücelirsin, onu kınarsan sende kınanırsın, düsmanını sevebilene cümle alem dost olur, bu alemde herkese yaptıgıyla muamele olunur.
Sınırsız ve bütün olanın sen degilsin sahibi, sen degilsin hayatı yasayan! yasayan kendisi! bunun farkında olamıyorsan, yaptıklarının neticesine katlanacak olan sensin! Baskalarında hata bulmak yerine devamli kendini düzeltirsen, istemedigin hicbirsey olmaz. www.ahmedhulusi.com
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
1