AA - İspanya'nın Sevilla kentinde 22 Şubat’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayakkabı fırlatan Hokman Joma adlı 27 yaşındaki Suriyeli gencin davasıyla ilgili Sevilla Savcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "uluslararası bir şahsiyete saldırı" ve "güvenlik güçlerine karşı koymakla" suçlanarak hakkında 3 yıl 8 ay hapis cezası talep edilen Joma'nın 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve sınırdışı edilmeyeceği bildirildi.
Sevilla Mahkemesi, pazartesi günkü duruşmadan sonra bugün açıkladığı kararında, Joma'yı hapis cezasının yanı sıra 4 ay 16 günlük bir süre için günde günlük 3 Euro para cezasına da mahkum ettiğini belirtti.
Savcılık, karara itiraz etmeyeceğini açıkladı.
Joma, 22 Şubat'ta Sevilla'daki NODO Kültürlerarası Vakfı tarafından ödül verilen Başbakan Erdoğan'a belediye binasından çıktığı sırada ayakkabı fırlatmış ve Erdoğan'ın yakınından geçen ayakkabı koruma polislerinden birinin yüzüne isabet etmişti.
BUSH'A AYAKKABIYA DA ÜÇ YIL VERİLMİŞTİ
Muntazar El Zeydi 2008 Aralığında Bağdat'ı ziyaret eden eski ABD Başkanı George W. Bush'a, basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatmış, fakat hedefi tutturamamıştı.
El Zeydi, misafir devlet başkanına hakaret ve saldırıdan 3 sene hapisle cezalandırılmış, cezası temyiz mahkemesince 9 aya indirilmişti. El Zeydi daha sonra serbest bırakılmıştı.