Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 08:12
Yerli Medya
Faydalı Linkler
Yabancı Medya
Eğlenceli Linkler
Reklam & Bilgi
Bize Ulaşın
HaberX English
RSS
HaberX Mobile
Favorilerime Ekle
Anasayfam Yap
HaberX 'te Ara
Haber Arşivi
USD
1,7570
EUR
2,3630
EUR/USD
1,3449
IMKB100
59737/%0,00
ISTANBUL
Perşembe: 15°C/21°C
Cuma: 15°C/22°C
Cumartesi: 14°C/23°C
Havadurumu ayarlari
Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.
ADANA
ADIYAMAN
AFSIN
AFYONKARAHISAR
AGRI
AKCADAG
AKCAKOCA
AKDAGMADENI
AKSARAY
AKSEHIR
ALANYA
ALAPLI
ALPU
AMASRA
AMASYA
AMMAN
AMSTERDAM
ANAMUR
ANKARA
ANTALYA
ARALIK
ARDAHAN
ARDESEN
ARPACAY
ARTVIN
ASKABAT
ASTANA
ATINA
AVANOS
AYDIN
BAFRA
BAGDAT
BAKU
BALA
BALIKESIR
BARTIN
BASCIFTLIK
BASKIL
BATMAN
BAYBURT
BAYKAN
BELGRAD
BERLIN
BEYPAZARI
BILECIK
BINGOL
BIRECIK
BISKEK
BITLIS
BODRUM
BOGAZLIYAN
BOLU
BONN
BOZCAADA
BRUKSEL
BUDAPESTE
BUKRES
BUNYAN
BURDUR
BURSA
CADIR LUNGA
CANAKKALE
CANKAYA
CANKIRI
CAYCUMA
CELIKHAN
CEMISGEZEK
CENEVRE
CERKES
CEYLANPINAR
CEZAYIR
CHICAGO
CICEKDAGI
CIFTELER
CORUM
CUBUK
CUKURCA
CUKURHISAR
CUMRA
DALAMAN
DENIZLI
DERINKUYU
DEVELI
DEVREK
DIVRIGI
DIYARBAKIR
DOGANSEHIR
DOGUBEYAZIT
DUSANBE
DUZCE
EDIRNE
ELAZIG
ELBISTAN
ELMADAG
ERBAA
EREGLI-KARADENIZ
EREGLI-KONYA
ERUH
ERZINCAN
ERZURUM
ESKISEHIR
ETIMESGUT
FETHIYE
FINIKE
FRANKFURT
G.MAGOSA
GAZIANTEP
GEMEREK
GENC
GEREDE
GIRESUN
GIRNE
GOKCEADA
GOLBASI
GOLKOY
GUDUL
GUMULCINE
GUMUSHACIKOY
GUMUSHANE
GUNYUZU
GURUN
GUZELYURT
HAKKARI
HATAY
HAYMANA
HELSINKI
HINIS
HOPA
IGDIR
ILGAZ
INEBOLU
ISKENDERUN
ISPARTA
ISTANBUL
IZMIR
K.MARAS
KABIL
KAGIZMAN
KAHIRE
KALECIK
KALE-MALATYA
KANBERRA
KANGAL
KARABUK
KARAKECILI
KARAMAN
KARAPINAR
KARS
KASTAMONU
KAYSERI
KAZAN
KEBAN
KELKIT
KERKUK
KESKIN
KIEV
KILIS
KIRCAALI
KIRIKKALE
KIRKLARELI
KIRSEHIR
KISINEV
KIZILCAHAMAM
KIZILTEPE
KOCAELI
KOLN
KOMRAT
KONYA
KOPENHAG
KOSTENCE
KOZAKLI
KULU
KUTAHYA
KUVEYT
LEFKOSA
LONDRA
MACKA
MADEN
MADRID
MALATYA
MALAZGIRT
MAMAK
MANISA
MARDIN
MARMARIS
MAZGIRT
MAZIDAGI
MEDINE
MEKKE
MELBOURNE
MERSIN
MERZIFON
MIHALICCIK
MILANO
MINSK
MONTREAL
MOSKOVA
MUCUR
MUGLA
MUNIH
MURADIYE
MUS
MUTKI
NALLIHAN
NEVSEHIR
NEWYORK
NIGDE
NIKSAR
NUSAYBIN
OF
OLTU
ORDU
ORTAKOY
OSLO
OSMANCIK
OSMANIYE
OTTAWA
PADGORICA
PALU
PARIS
PATNOS
PEKIN
PINARBASI
POLATLI
PRAG
PRISTINA
RIYAD
RIZE
ROMA
S.KOCHISAR
SAKARYA
SAM
SAMSUN
SANLIURFA
SARAYBOSNA
SARICAKAYA
SARIKAMIS
SARIZ
SARKISLA
SEBINKARAHISAR
SELANIK
SEMDINLI
SEYDISEHIR
SEYITGAZI
SIDNEY
SIIRT
SILIFKE
SINOP
SIRNAK
SIVAS
SIVEREK
SIVRIHISAR
SOFYA
SOLHAN
SORGUN
STOCKHOLM
SULUOVA
SUMNU
TAHRAN
TARAKLIJA
TASKENT
TEKIRDAG
TIFLIS
TIRAN
TOKAT
TOKYO
TOMARZA
TOSYA
TRABZON
TUNCELI
TURHAL
UNYE
URGUP
USAK
USKUP
VALKANES
VAN
VARSOVA
VIRANSEHIR
VIYANA
WASHINGTON
WELLINGTON
YALOVA
YAPRAKLI
YESILHISAR
YESILYURT
YOZGAT
ZENITSA
ZILE
ZONGULDAK
ZURIH
ANA SAYFA
GÜNDEM
EKONOMİ
POLİTİKA
DÜNYA
SPOR
YEREL
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
MEDYA
KİTAP
SİNEMA
SÖYLEŞİ
EĞİTİM
EROĞLU: ÜÇLÜ TOPLANTI FAYDALI DEDİK
29.06.2010 10:16
Tweet
Follow
NEW YORK (A.A) - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'ta eylül ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve kendisinin katılacağı üçlü bir toplantı yapılmasında fayda gördüklerini, bunu BM Genel Sekreteri Ban'a da ilettiğini söyledi.
Eroğlu, Ada'da çözüm konusunda da, "Gerçek şu ki ben de Kıbrıs'ta bir anlaşma isterim. Anlaşmanın şekli benim için önemlidir. Yaşayabilir bir anlaşma, benim halkımı mutlu edecek bir anlaşma arayışı içerisindeyim ve yapacağımız anlaşmanın da 3 yılda bitecek bir anlaşma olmaması lazım" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı, Ban ile görüşmesinin ardından KKTC'nin New York Temsilciliğinde, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili sorularını yanıtladı.
-ÜÇLÜ TOPLANTI-
BM Genel Sekreteriyle görüşmesinde, bu yılın eylül ayında Ban Ki-mun, Rum lideri Dimitris Hristofyas ve kendisinin de katılımıyla üçlü bir görüşme yapılmasında fayda gördüğünü ifade ettiğini belirten Eroğlu, "Tabii neticede burada karar Genel Sekreterindir. Bunun faydası olacağı ve kendisinin de başkanlık edeceği üçlü toplantıda müzakerelerin geleceği bakımından olumlu adımlar atılabileceği düşüncemizi ortaya koyduk. Ama olur mu olmaz mı, Hristofyas kabul eder mi etmez mi onu bilemeyiz tabii" diye konuştu.
-İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI-
İzolasyonun kaldırılması konusundaki bir soru üzerine Eroğlu, "Annan Planı tartışmaları içerisinde AB, izolasyonların kalkacağına dair söz vermişti, dolayısıyla izolasyonların kalkmaması, Kıbrıs Türk halkında AB'ye karşı bir güvensizlik yaratmaktadır" dedi.
Kıbrıslı Türkler'e uygulanan izolasyonların haklı bir gerekçesi olmadığını söyleyen Eroğlu, "Barış Harekatına davetiye çıkaran kimdi? Rumların, Yunanlıların 15 Temmuz 1974 darbesi. Türkiye müdahale etme hakkına sahipti, bu müdahaleyi yaparken de diğer garantörlere de müşterek hareket etme teklifinde bulunmuştu. Dolayısıyla Kıbrıs Türk halkını toplu katliamdan korumak için yapılan askeri bir müdahale olmuştur" diye konuştu.
Barış Harekatının, Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyona gerekçe gösterilemeyeceğini vurgulayan Eroğlu, "Kaldı ki başlangıçta izolasyonlar yoktu. Bu izolasyonlar sonradan derinleştirildi. 2004 Annan planı tartışmaları içerisinde izolasyonların kalkacağına dair söz verilmiştir. Sözün yerine getirilmemesi tabii ki sıkıntı yaratıyor. Biz Kıbrıs'ta iki tarafın onaylayacağı kalıcı bir çözüm arıyoruz. Bu çözüm formülünün kalıcı olması için ekonomik eşitsizliğin de 3-5 yıl içinde ortadan kalkması lazım. Bize uygulanan ambargo, ekonomik gelişmemize engel olmaktadır."
Eroğlu ambargoların kalkmasıyla Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik gelişimini sağlayabileceğini, bulunacak anlaşmanın da ekonomik eşitliğe imkan tanıyabileceğini belirterek, "Ambargonun nedeni yoktur. KKTC ne atom bombası yaptı, ne de komşularını tehdit ediyor" dedi.
-AİHM KARARLARI-
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) mülkiyetle ilgili aldığı son kararlardan söz eden Eroğlu, Kıbrıs'ta liderlerin mülkiyet konusunu tartışırken AİHM'nin bu konuda karar almasını "siyasi" bulduklarını ancak Rum lideri Hristofyas'ın "konuyu geçiştirmeye" çalıştığını söyledi.
"Sadece AB kanunları diyerek bir yere varamazsınız. Bazı kararlar var ki sizin lehinize olabilir, diğerleri ise aleyhinize olabilir ama neticede Kıbrıs'ta yaşanan gerçekler vardır. Bulacağınız bir anlaşmanın yaşayabilmesi için bu gerçekler dikkate alınarak anlaşmanın yapılması gerekir" diyen Eroglu, bu kapsamda, Kıbrıs'ta tarafların bulacağı bir anlaşmanın AB birincil hukuku olması gerektiğini, aksi taktirde yine mahkemelerle Kıbrıs konusunun ve mülkiyet konusunun halledilmeye çalışılacağını, bunun doğru olmadığını, meselenin siyasi olduğunu vurguladı.
-REFERANDUM KONUSU-
"Yeni bir anlaşmanın referandumdan Annan Planı gibi geçmemesi ihtimali olup olmadığına" yönelik bir soru üzerine Eroğlu şöyle konuştu:
"Varılacak anlaşmanın halk tarafından kabul edilmesi tabii ki arzumdur. Ama yüzde yüz Rumlar'ı tatmin edecek, Kıbrıslı Türkler'i mağdur edecek bir anlaşmanın referandumdan geçmesi mümkün değil. Annan Planı bir rüzgarla estirildi. Vatandaş belki enine boyuna düşünmeden, o güzel propagandaya ve sözlere inanarak oy verdi. Ama Annan planı gibi bir anlaşma metni çıkarsa, ben halkımı iyi tanıyorum, böyle bir anlaşmayı kabul etmez. Halkın referandumda onay vermeyeceği bir anlaşmayı yapsak ne olur yapmasak ne olur. Mühim olan, referandumdan geçip uygulamaya konmasıdır. Uygulamaya koyacağınız bir anlaşmanın da yaşayabilir olması lazım."
-ZAMAN LİMİTİ-
Eroğlu, müzakerelere takvim konulmasına Rumlar'ın karşı olduğunu belirterek "Rumlar takvime karşı olmasa, herhalde Genel Sekreterlik bir takvim uygulamak ister. Ama Rumlar BM ve AB üyesi. Dolayısıyla bütün konuşmalarda, bütün verilen beyanatlarda sanki Kıbrıs Cumhuriyeti hala varmış gibi bir izlenim verilmektedir. Tabii bizim tanınmamış bir ülke olmamızın sıkıntısını müzakerelerde de yaşıyoruz. Halbuki AB üyesi olan Rum tarafının AB'de müttefik bulması kolay. BM'den de bulması kolay. Bizim sadece güvendiğimiz anavatan Türkiye. Türkiye, diğer ülkeler üzerinde ağırlığını hissettirdiği sürece, Kıbrıs'ta biz de müzakere masasında elimizin daha güçlü olacağına inanıyoruz".
-ULUSLARARASI KONFERANS ÖNERİSİ-
Rumlar'ın Kıbrıs konusunda uluslararası bir konferans düzenleme önerisiyle müzakereleri New York'a taşıma fikrine yönelik bir soru üzerine, bunun, "üçlü zirve" konusundan ayrı olduğunu belirten Eroğlu, Rumlar'ın, "BM Güvenlik Konseyi üyeleri, AB üyeleri, Türkiye, Yunanistan ve Rum tarafı" olarak bir konferans teklifinde bulunduğunu belirtti.
Eroğlu, "Rumlar bizi kendilerine eşit görmüyor. Bizim böyle bir öneriyi kabul etmemiz mümkün değil. Kıbrıs konusu 3 garantör ülkeyi, Kıbrıs'ta yaşayan insanları ilgilendirir. Tabii uluslararası toplum da bu konuda ağırlığını hissettirmeye çalışıyor. Bu kapsamda Rumların daha olumlu olmaları ve gerçekleri çok daha iyi görererek tavır ortaya koymaları gerekir" dedi.
Rumlar'ın "Kıbrıs sorunu sanki 1974'te başlamış gibi propoganda yaptığını" belirten Eroğlu, "Rumlar kendilerini bir işgalle karşı karşıya kalmış mağdurlar gibi göstermeye çalışıyor. Dünyanın bunu kabul etmesi mümkün değil ama kendilerine göre dost da bulabiliyorlar" diye konuştu.
-HRİSTOFYAS'LA GÖRÜŞMELER-
Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın seçimleri kaybedip Eroğlu'nun KKTC Cumhurbaşkanı olmasının ardından Rum çevreleri tarafından müzakerelerin kötü gideceği yönünde haberler yayıldığının hatırlatılması üzerine Eroğlu şöyle konuştu:
"Müzakereler şimdilik iyi gidiyor. Tabii ki Talat ve Hristofyas birbirlerine yoldaş derlerdi ama yoldaşlık olayı bitirmedi. Çünkü yoldaşlık başkadır. İki ayrı halkı temsil eden liderler pozisyonunda olmak farklıdır, sorumluluklarınız başkadır. O bakımdan ben de kendisine (Hristofyas'a) söyledim. Dostuz. Aynı masanın etrafında oturuyoruz. Yoldaşınla 2 sene 3 sene müzakere masasında oturdun ama bir anlaşmaya varamadın. Benim seçilmemem için çok menfi propagandalar yapıldı. İngiltere, Avrupa, Rum basınında çıktı 'Eroğlu uzlaşmazdır, gelirse müzakere masası bozulacak' diye. Sırf bunlar Talat'a seçim kazandırmak için söylenen sözlerdi ama gerçek şu ki ben de Kıbrıs'ta bir anlaşma isterim. Anlaşmanın şekli benim için önemlidir. Yaşayabilir bir anlaşma, benim halkımı mutlu edecek bir anlaşma arayışı içerisindeyim ve yapacağımız anlaşmanın da 3 yılda bitecek bir anlaşma olmaması lazım."
Eroğlu, müzakerelerde sonuç alınamaması durumunda ne olacağı sorusu üzerine, şu an tek düşüncelerinin, müzakereleri bir anlaşma metniyle halkın referandumuna sunmak olduğunu söyledi. Derviş Eroğlu, "Biz buna niyetliyiz de Rum tarafı anlaşmama niyetini sürdürürse belki bir anlaşma olmayacak. Olamazsa o zaman günü geldiğinde tabii konuyu Anavatan Türkiye ile değerlendireceğiz" dedi.
Yıl sonuna kadar bir anlaşma olması yönünde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'ın da istekli olduğunu belirten Eroğlu, "Ama tabii ki Downer'ın ya da benim anlaşma istememizle olmaz, Rum tarafının da aynı isteği müzakere masasına yansıtması gerekir. (Yıl sonundan sonrası için) kesin bir şey söyleyemem ama yıl sonu bir hedeftir. Çünkü bu müzakereler dün başlamadı, yıllardan beri bu müzakerelerin içerisindeyiz, saçlarımız ağardı, emekli oluyoruz, hala müzakereleri konuşuyoruz. O bakımdan artık bunun bir anlaşmayla sonuçlanması, anlaşma olmazsa da tarafların da pozisyonlarını gözden geçirmesi gerekir" diye konuştu.
-MÜZAKERELERİN DİLİ-
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakerelerde konuşulan dille ilgili bir soru üzerine ise, kendisinin Türkçe, Hristofyas'ın da Rumca konuştuğunu, müzakereleri ikisinin de kendi anadillerinde yürüttüklerini vurguladı. Eroğlu müzakereler sırasında hem kendi konuşmalarının, hem de Hristofyas'ın konuşmalarının İngilizce'ye tercüme edildiğini, özel temsilciler Kudret Özersay ve Yorgo Yakovu'nun ise hem müzakerelerde hem kendi aralarında İngilizce konuştuklarını bildirdi.
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
İLGİLİ HABERLER
Trene mayınlı saldırı
27.05.2012, 23:59
Oğlunun düğün hazırlığında şehit haberi geldi
27.05.2012, 23:58
Muş’ta 3 terörist yakalandı
27.05.2012, 23:40
"Pakistan, Afganistan çözümünün parçası haline getirilmeli"
27.05.2012, 23:18
Çiçek'ten Kasımpaşa'ya kutlama
27.05.2012, 22:53
Meteorolojiden yağış uyarısı
27.05.2012, 22:18
Eskişehir'de toplu balık ölümleri
27.05.2012, 22:04
"Uludere soruşturmasında karartma söz konusu değil"
27.05.2012, 21:44
Temsili "Mavi Marmara gemisi" suya bırakıldı
27.05.2012, 21:39
Orhan Boran son yolculuğuna uğurlandı
27.05.2012, 21:26
Taş ocağında göçük: 1 ölü
27.05.2012, 20:57
İranlı yolcu, THY uçağında hayatını kaybetti
27.05.2012, 20:49
Yozgat’ta şiddetli yağmur
27.05.2012, 19:44
Bolu'da kene alarmı
27.05.2012, 19:32
Jandarmadan kaçak kazı operasyonu
27.05.2012, 19:12
Erdoğan'dan BDP'ye: "Bunlar ölü seviciler"
27.05.2012, 18:53