BERLİN, 19/07 (BYE)---Tirajı günde 364 bin 240 olan muhafazakar eğilimli Frankfurter Allgemeine Zeitung'un 17 Temmuz 2010 tarihli sayısında, Ulrich Friese /Rainer Hermann imzalarıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan Frankfurt çıkışlı yazının geniş özet çevirisi şöyledir:
--Türkiye, Akdeniz Ülkeleri Arasında En Uygun Fiyata En İyi Hizmeti Veren Ülke.
Bu Durum Şimdi Mükâfatlandırılıyor--
Uzmanlar hemfikir: Alman tatilciler Türkiye'yi giderek daha sempatik buluyorlar. Yapılan araştırmalar, geçtiğimiz yıl Almanların tercih ettiği tatil ülkeleri arasında üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin, 2010 yılında İtalya'yı ikinci sıradan uzaklaştırmasının ve zirvedeki İspanya'ya rakip olmasının beklendiğini gösteriyor.
Bu tür tahminler, Türkiye için bu yılın daha şimdiden yine bir rekor yılı olacağını ortaya koyuyor. Küresel mali kriz ve İzlanda'nın volkan külü, turizm sektörünü etkilemedi. Alman turistler Antalya ve Alanya sahillerine akın ediyorlar ve bu arada en fazla parayı Ruslar değil, Araplar harcıyor.
Türk turizm sektörü böylece Akdeniz'deki en iyi fiyat-hizmet dengesini sağlayan ülke olarak mükafatlandırılıyor. Şehir seyahati hedefi olarak uzun süre haksız yere olumsuz imaja sahip olan İstanbul ise, Avrupa Kültür Başkenti olarak turistleri bir mıknatıs gibi kendine çekiyor.
Geçtiğimiz yıl mali krize rağmen Türkiye'ye 2008'de gelenlerden bir milyon daha fazla yabancı turist geldi ve 26,2 milyon turistle yeni bir rekor kırıldı. Bu yıl 28 milyon sınırının aşılmaması, sürpriz olur. Essen'deki Türkiye Araştırmalar Merkezi Genel Müdürü Andreas Goldberg, turistlerin geldiği ülkelerdeki olumlu ekonomik gelişmeler nedeniyle 30 milyon tatilcinin gelmesini bile ihtimal dahilinde görüyor. Gelecekte de bu eğilimin artması bekleniyor.
Türkiye böylece dünya genelinde en hızlı gelişen turizm pazarlarından biri oluyor. Alman tatilciler yine başı çekiyor. 2009 yılında 4.3 Alman turist Türkiye'yi ziyaret etmişti. Onları 2.2 milyon ile Ruslar ve 2 milyon ile İngilizler takip etti. Turizm Araştırmaları Merkezi'nden Christopher Kubaseck, 2010 yılında Alman turist sayısında yüzde 10'luk bir artış yaşanacağını tahmin ediyor. Böylece beş milyon Alman turist sınırı aşılacak gibi görünüyor. Türkiye tatilinin Almanlar tarafından sevilmesinin bir nedeni, uygun fiyata sunulan "herşey dahil" paket seyahatleri.
Alman seyahat piyasasında yıllardan beri Öger Tur ile iş adamı Talha Görgülü tarafından kurulan Kayı Grubuna ait olan GTI Travel, Türkiye turistlerine hizmet sunmak için yarışıyorlar. Şimdiye dek kurucusu Vural Öğer tarafından yönetilen Öger Tur, kendi otelleri ve uçakları "Atlas Jet" ile geçtiğimiz yıl neredeyse 700 milyon avro ciro yaptı. Kazancını yüzde 12 oranında artırmayı başaran GTI Travel ise, 276 milyon avro cirosuna rağmen Öger'in çok gerisinde kaldı.
Tatil cenneti Türkiye'nin orta vadedeki büyüme şansının cazibesine kapılan İngiliz şirketi Thomas Cook, geçtiğimiz hafta 60 milyon avroyu aşkın bir fiyat ödeyerek Tur'u satın alacağını duyurdu. İngilizler bu hamleleriyle, piyasada başı çeken Tui Travel'in ardından Almanya'daki ikinci büyük seyahat operatörü konumuna geldi.
Geçtiğimiz yıl tüm dünya kriz ve durgunluktan söz ederken, Türk turizm sektörü kanatlandı. Herşey dahil paketleri, fazla para harcamak istemeyen tatilcileri kendisine çekmeyi sürdürüyor. Ancak bireysel seyahatlerin azalması, geçtiğimiz yıl ülkeye giren turizm gelirin 12,9 milyardan 12 milyara inmesine neden oldu. "Herşey dahil" bu yıl da rağbette.
Arap tatilciler Türkiye'de paket turlar alan Almanlar ile diğer Batılı turistlerden daha fazla para harcıyorlar. Körfez ülkelerinden gelen bir Arap turistin bir günde Avrupalıların tüm tatil boyunca harcadığından daha çok para harcadığı söyleniyor. Büyük aileleriyle Türkiye'ye gelerek, villa kiralayan ve görkemli düğünler yapan Arapları, güneş ve sahiller pek ilgilendirmiyor. Araplar, kendi ülkelerindeki sıcağa kıyasla daha serin olan hava ve İslam kültürüne olan ilgilerinden dolayı geliyorlar. Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın Arap dünyasında bir kult statüsüne sahip olması da bunda rol oynuyor. Türkiye, Fransa tarafından burkanın kamuoyunda yasaklanması kararını memnuniyetle karşılamış olsa gerek. Belki de artık Paris'e gidemeyen tercihini İstanbul'dan yana kullanacaktır.
Turizm sektörü bu yıl Rusya'dan 3 milyon ve Arap devletlerinden 1.5 milyon turist bekliyor. Türkiye, Rusya ve bazı Arap devletlerine vize uygulamasını kaldırdı. Ancak turizm sektörü kenara çekilip dinlenmek istemiyor. Turizm potansiyali hala sonuna dek kullanılmış değil. Turizm Bakanlığı, ülkeyi Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. Yıldönümünde tam yıl turizm hedefi haline getirmek için bir strateji hazırladı. Turistleri sadece kum, güneş ve plajların değil, kültür ve kongrelerin, sağlık turizmi, golf alanları ve kış turizminin çekmesi ve öncelikle Anadolu'nun birçok bölgesinde bulunan tarihi kutsal kentlerin dindarlar için cazibesinin artırılması planlanıyor. Türkiye, övgü alan fiyat-hizmet dengesini 90'lı yılların yatırımlarına ve modernizasyon hamlesine borçlu. Turizm Bakanlığı hızla yeni yatırım yapılmaması halinde rekabet avantajının kolayca eriyebileceği tehlikesinin farkında. Bu durum büyüyen turizm sektörü ile ekonominin lehine.