ANKARA, 30/06(BYE)--- İsrail'de İngilizce yayımlanan Haaretz gazetesinin 29 Haziran 2010 tarihli internet sayfasında, Natasha Mozgovaya imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yer alan haberin özet çevirisi şöyledir:
--Türkiye Başbakanı, Charlie Rose'a, İsrail
Hükümetinin Orta Doğu Barışı Önündeki En Büyük Engel Olduğunu Söyledi--
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Amerikan televizyonuna pazartesi günü verdiği bir mülakatta, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukadan dolayı özür dilemesi ve Gazze halkının zararını karşılaması gerektiğini söyledi. Bu özrün Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında gelecekte yapılacak olası görüşmelerde arabuluculuk yapmaya devam etmesinin koşulu olacağını da ekledi.
Erdoğan şunları söyledi: "İsrail son olaylardan dolayı bir özür yayımlamalı, açık hava hapishanesi gibi olan Gazze'nin ve halkının uğradığı zararı karşılamalı, ablukayı kaldırmalı. Bunlar olursa o zaman üstlenmemiz istenilen her tür sorumluluğa hazırız."
Filo olayının sonrasına atıfta bulunan Erdoğan Charlie Rose'a, İsrail'in "denizden ve havadan saldırdığını, plastik kurşun ve silah kullanıldığını, sekizi Türk, biri ABD vatandaşı dokuz kişinin öldüğünü" söyledi.
Erdoğan, "ABD yönetimi durumu sahiplenmelidir çünkü bir Amerikan vatandaşı da olaya dahildir" dedi ve Türk hükümetinin de aynısını yapacağını "çünkü ailelerin hükümete ne olduğunu sorma hakkı olduğunu" söyledi.
Erdoğan şunları söyledi: "Bize ne olduğunu soruyorlar. Bu soruyu sormaya hakları var. Ve bu tüm ülkeler için geçerli. Uluslararası hukuk çerçevesinde adli tıp raporlarını dikkate alarak hareket edeceğiz."
Türkiye Başbakanı ayrıca, İsrail hükümetinin Orta Doğu barış girişimlerini engellediğini düşündüğünü söyledi ve "şu anda İsrail'deki sorun koalisyon hükümeti. Koalisyon hükümeti barış önündeki en büyük engel" dedi.
Erdoğan "İsrail'in gerçekte iki devletli bir çözümü kabul etmediğini", İsrail yönetimlerinin bundan bahsettiğini ancak bunun için hiçbir şey yapmadıklarını belirtti. Öte yandan Erdoğan, "Türkiye'nin güvenlik için çalıştığını, İsrail halkının güvenliği için çalıştığını, ayrıca Hamas'ı da ikna etmeye çalıştığını ve Ankara'nın Hamas'ı bir dereceye kadar ikna ettiğini" kaydetti.
Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad tarafından hazırlanan plana atıfta bulunan Erdoğan, planı "çok güvenilir" bulmadığını belirtti ve "Tabandan başlayan tesis etme çabaları demokrasi için bir gerekliliktir ve bunu yapmak için seçim yapılmalıdır. Seçimler yapıldı ve Hamas seçimi kazandı." dedi.
Erdoğan İran ile varılan nükleer takas anlaşmasının ise, İran'ın Batıyla olan nükleer anlaşmazlığını "diplomatik yollarla" çözme çabası olduğunu belirtti.
Türkiye'nin Kürt asilerle olan ihtilafı konusunda ise, Erdoğan Batılı ülkelere "terör örgütü" olarak nitelediği PKK ile mücadelesine Türkiye'ye yardım etmeleri çağrısında bulundu.
Erdoğan şunları söyledi: "ABD de dahil Batılı ülkeler, tıpkı bizim 11 Eylül'den sonra sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz gibi bize destek olmalı. Her bir NATO üyesi cevap vermeli çünkü NATO'nun başlıca hedeflerinden biri de terörle mücadele ve biz de terörle savaşıyoruz."