Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 13:53
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

HOLOGRAFİK TELEVİZYONA TÜRK DAMGASI
30.06.2010 10:36
ANKARA (A.A) - Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı (ÇP) programı kapsamında Türk araştırmacıların koordinatörlüğünde yürütülen ve dünya genelinde adından söz ettiren ''üç boyutlu televizyon'' projesini devam ettirecek ''holografik televizyon'' projesine 4,5 milyon Avro kaynak ayrıldı.
     Avrupa'nın üç boyutlu teknolojiler konusunda Japonya ile kıyasıya bir yarış içine girdiği projenin ortağı olan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural ve ekibi de ''hayalet'' olarak isimlendirilen üç boyutlu görüntüleri havaya yazmayı başardı.
     Üç boyutlu teknolojiler üzerine 30 yıldır aralıksız çalışan Prof. Dr. Onural ve ekibi projede canlı hücrelerin ve bakterilerin üç boyutlu görüntülenmesi için de uğraş veriyor.
     Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural, AB 6. ÇP kapsamında Türkiye'nin koordinatörlüğünü yürüttüğü ve 2 yıl önce tamamlanan ''3 Boyutlu Televizyon-3D TV'' projesine 7 ülkeden 19 kuruluştan 180 araştırmacının katıldığını belirtti.
     Projelerinde 3 boyutlu TV çalışmalarını sürdüren dev kadrolu ekiplerinin dört yıl süresince elde ettiği birikimle uluslararası düzeyde 275 akademik yayın yaptığını dile getiren Onural, çalışmalarıyla üç-boyutlu televizyon teknolojisinde önemli başarıla imza attığını söyledi.
    
     -YENİ PROJE 3D'NİN EN İLERİ AŞAMASI-
    
     Holografik televizyonun, üç boyutlu televizyon teknolojisinin en ileri noktası olduğunu anlatan Onural, holografik teknolojinin, ışığın fiziksel olarak yakalanması ve başka bir ortamda aynı biçimde üretilmesi esasına dayandığını kaydetti.
     Holografik televizyonun ticarileştiğinde, günümüz TV ekranlarının ortadan kalkacağını ifade eden Onural, ''Aynen bilim kurgu filmlerindeki gibi hayalet gibi görüntüler olacak evlerde. Sehpaya benzer bir mekanda TV programları hayalet görüntülerle izlenecek. Bir çeşit ışık oyunu olacak. Bir yönden bakıldığında aynen canlı gibi üç boyut da görülebilecek'' diye konuştu.
     Onural, stereoskopik üç boyutlu televizyonların şu anda satılmakta olduğunu ancak holografik teknolojilerin ticarileşmesinin yıllar alabileceğini ifade etti.
    
     -''MİLYON AVROLUK PROJEDE TÜRK İMZASI-
    
     Prof. Dr. Onural, Finlandiya'nın koordinatörü; Almanya, İsviçre, İtalya, İrlanda ve Türkiye'nin ortağı olduğu ''holografik televizyon'' projesinin 2 yıl önce başladığını bildirdi.
     Projedeki amaçlarının holografik çekimler yapmak ve bunların aktarılması olduğunu kaydeden Onural, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:
     ''1 yıl sonra tamamlanacak projenin bütçesi 4.5 milyon avro. Projede holografik görüntü çekebilen kameralar, Almanya'daki ortaklar tarafından yapıldı. Bu prototipler oldukça iyi çalışıyor. Araştırmamızda aldığımız sonuçlar, tıbbi amaçlı olarak bakteri ve canlı hücrelerin mikroskobik görüntülerinin çekilmesi ve gösterilmesinde de kullanılacak. Bu yolda da önemli başarılar elde ettik.''
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.