Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 21:06
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

HSYK BAŞKANVEKİLİ ÖZBEK: "HÜKÜMETİN AÇIKLAMALARI TİMSAH GÖZYAŞIDIR"
08.07.2010 11:24
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararının Hükümet kanadı tarafından eleştirilmesini, "Timsah gözyaşları" olarak değerlendirdi. Özbek, "Ben Anayasa hukukçusu değilim. İçerek mi şekil mi o ayrı tartışma konusudur. Ama işin esasına girildiyse bu noktadan daha esaslı unsurlardan iptal çıkması gerekirdi" diye konuştu. ANKARA (ANKA) - HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararının Hükümet kanadı tarafından eleştirilmesini, "Timsah gözyaşları" olarak değerlendirdi. Özbek, "Ben Anayasa hukukçusu değilim. İçerek mi şekil mi o ayrı tartışma konusudur. Ama işin esasına girildiyse bu noktadan daha esaslı unsurlardan iptal çıkması gerekirdi" diye konuştu.
Özbek, HSYK'nın bugünkü toplantısına girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özbek konuşmasında Hükümet'e yüklendi. Özbek, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerini kısmen iptal etmesinin anımsatılması üzerine kararın ardından bazı açıklamalarda bulunduğunu ifade ederek, açıklamaların kişisel görüşü olduğunu kurulun değerlendirmesi olarak düşünülmemesi gerektiğini kaydetti. İptal kararının beklentilerini karşılamadığını ifade eden Özbek şöyle konuştu:
"Başkanın açıklaması ve yaklaşımları gerekçeyi görmemekle birlikte sanki işin esassına girme kararı alınmış daha sonra da kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkesi açısından bir değerlendirme yapılmış. Bu noktada da sadece iki küçük noktanın hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu düşüncesi hakim olmuş gibi bir izlenim edinildi. Oysa bu belirtilen iki nokta sıradan konuyla ilgilenen vatandaşların bile bu kadar da olur mu böyle aykırılık bu metne nasıl girebilir diyecekleri ölçüde çok aykırı düzenlemelerdi. Bu sebeple beklentilerimize karşılık vermedi daha da önemlisi kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal edilmemesi gerektiğini söylüyorduk. Bu değişiklik ve düzenlemede bu noktalara bu ana ilkelere aykırılık var diyorduk. Bunların en önemlisi de yürütmenin Adalet Bakanlığı'nın kurul içindeki örtülü, gizli bir takım bağlantı noktalarının kesilmemiş olması."

-ESASA GİRDİYSE İPTAL ÇIKMALIYDI-

Özbek, Mahkeme'nin kararıyla yürütmenin kurul üzerindeki etkisinin sürdürüleceğin ileri sürerek, değişen çok bir şey olmadığını vurguladı. Yürütmenin bu karardan son derece memnun olduğunu düşündüğünü ifade eden Özbek, yürütmenin Mahkeme'nin kararını verirken esasa girdiği yönündeki eleştirileri de anımsatarak, "Ben Anayasa hukukçusu değilim. İçerek mi şekil mi o ayrı tartışma konusudur. Ama işin esasına girildiyse bu noktadan daha esaslı unsurlardan iptal çıkması gerekirdi" diye konuştu.
Kadir Özbek, mahkeme kararıyla sanki iptal edildiği izlenimi yaratıldığını ileri sürerek "Yazık oldu" ifadesini kullandı. Özbek gazetecilerin daha önce "Paket bu haliyle geçerse devletin çatısı yok olabilir" sözlerinin hatırlatılması üzerine, devletin çatısı derken hukuk devletini kastettiğine dikkat çekti. Özbek, bu konudaki endişelerinin sürdüğünün altını çizerek düzenlemelerde fazla bir değişikliğin olmadığını anlattı. Yapılan değişikliklerle Anayasal ilkelere daha da zarar verileceğini öne süren Özbek, "Memleketin hayrına olmasını diliyorum" dedi. Özbek, kurul olarak daha sonra detaylı değerlendirme yapacakların açıkladı. Özbek'in referanduma ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerin şöyle konuştu:
"Gene halka oynanıyor. Referanduma yönelik bir propaganda yürütülüyor. Burada en büyük rahatsızlık yargıyı kötüleyerek işleyişini sanki düzenleniyor imajı vererek bir takım ifadelerde bulunuluyordu. Bu ne yargının çektiği sorunları ne de halkın çektiği sorunlar giderecek bir düzenleme değildir. Teşkilatlanmaya yönelik bir düzenlemedir."
Özbek, Hükümet kanadının karardan sonraki açıklamalarının "timsah gözyaşı" olarak değerlendirdi. Özbek, "Hükümet temsilcilerinin gözlerinin içi gülüyordu. Bunun farkında olmanız lazım" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Özbek, hakim ve savcıların atanmasına ilişkin yaz kararnamesinin dün kendilerine geldiğini anımsatarak bununla ilgili çalışmalarının süreceğini ancak bu kararnamede güz kararnamesinde ayrılan kısım ile ünvanlı olan bölümün gündeme gelmediğin belirtti.(ANKA)
(EÖ/ÖMR)
YORUMLARINIZ
ismail yılmaztürk - 09.07.2010 07:49
Timsahların canavarların ejderhaların elinde kalmış gariban vatandaşım.Birlokma canı kalmış sizin elinizde sağa sola savrulmaktan. bütün mücadeleniz kendi saltanatınız.Ayıp ayıp bu milletin ekmeğini yiyorsunuz ama hakkını savunamıyorsunuz.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
1