Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 18:17
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

İP, TÜRKİYE'NİN YEREL YÖNETİMLER ÖZERKLİK ŞARTINDAN İMZASINI GERİ ÇEKMESİNİ İSTEDİ
25.08.2010 13:23
İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın gerçek sahibinin ABD ve Avrupa olduğunu savunarak, Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndan imzasını geri çekmesini istedi. ANKARA (ANKA) - İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın gerçek sahibinin ABD ve Avrupa olduğunu savunarak, Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndan imzasını geri çekmesini istedi.
Gültekin, İP Genel Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında siyasi partilere gönderdiği Yerel Özerklik Şartına ilişkin mektubu konusunda açıklama yaptı.

-"TÜRKİYE'NİN ÜNİTER YAPISI TEHLİKEDE"-

Türkiye'de son birkaç aydır Kürt soruna ilişkin özerklik çözümünün konuşulduğunu hatırlatan Gültekin, önerinin gerçek sahibinin Amerika ve Avrupa olduğunu ve Türkiye'nin üniter yapısının değiştirilmesi yolunda bu şartın kullanıldığını söyledi.
İşçi Partisi Başkan Vekili Gültekin, siyasi partilere gönderdiği mektubun içeriğinde yer alan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Türkiye'nin Anayasası ile belirlenen üniter yapısını değiştirmeye yönelik bu anlaşma, özerk yerel yönetimler öngörmektedir. Özerk Yerel Yönetimlerin Anayasal ve Hukuki Dayanağı başlıklı 2. maddesinde aynen "özerk yerel yönetimler ilkesi' ulusal mevzuatla ve uygun olduğu durumlarda Anayasa ile tanınacaktır deniliyor. AKP Hükümeti'nin şimdi Anayasadaki güvenceleri kaldırarak, Özal'ın bu taahhüdünün gereğini yerine getirme hazırlıkları içinde olduğu anlaşılmaktadır. Anlaşmaya göre; yerel yönetimlerin coğrafi sınırlarını da ilgili devlet dilediği gibi belirleyemez. Bunun için o bölgede yaşayan yerel topluluklara danışmak zorundadır."

-"AMERİKA VE AVRUPA'NIN SENARYOSU"-

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ile Türkiye'nin üniter devlet yapısından vazgeçmek zorunda olduğunu kaydeden Gültekin bu görüşünü ise şöyle savundu:
"Bu sözleşmeyi onaylayan 3723 sayılı yasa bir Truva atıdır. Bu yasayla her türden Cumhuriyet düşmanı ve bölücü terörü azgınlaştıracak bir hukuki zemin yaratılmakta, bu tür faaliyetlere uluslar arası himaye getirilmektedir. Bu yasalardan sonra, ayrılıkçı, mezhepçi, tarikatçı faaliyetler; bölücü ve gerici örgütlerin tüzüklerine göre değil, doğrudan doğruya T.C. yasasına dayanılarak yürütülebilecek ve bu tür faaliyetleri önlemeye yönelik kamu uygulamaları yasadışı sayılacak, her türlü bölücü ve yıkıcı faaliyetler başka devletler tarafından Türk yasalarına göre kışkırtılabilecektir."

-"TÜRKİYE İMZASINI GERİ ÇEKSİN"-

Gültekin, bu sözleşmeyi onaylayan 3723 sayılı yasanın yürürlükten kaldırılmasını ve Türkiye'nin imzasının geri çekmesi gerektiğini ifade ederek, "Sözleşmeye göre herhangi bir taraf beş yıl sonra imzasını geri çekebilir. Türkiye'de imzasını geri çekmelidir. Bu Amerika ve Avrupa'nın senaryosudur" dedi.(ANKA)
(ÖZL-NRY/ÖMR)
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.