Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 18:45
Yerli Medya
Faydalı Linkler
Yabancı Medya
Eğlenceli Linkler
Reklam & Bilgi
Bize Ulaşın
HaberX English
RSS
HaberX Mobile
Favorilerime Ekle
Anasayfam Yap
HaberX 'te Ara
Haber Arşivi
USD
1,7570
EUR
2,3630
EUR/USD
1,3449
IMKB100
59737/%0,00
ISTANBUL
Perşembe: 15°C/21°C
Cuma: 15°C/22°C
Cumartesi: 14°C/23°C
Havadurumu ayarlari
Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.
ADANA
ADIYAMAN
AFSIN
AFYONKARAHISAR
AGRI
AKCADAG
AKCAKOCA
AKDAGMADENI
AKSARAY
AKSEHIR
ALANYA
ALAPLI
ALPU
AMASRA
AMASYA
AMMAN
AMSTERDAM
ANAMUR
ANKARA
ANTALYA
ARALIK
ARDAHAN
ARDESEN
ARPACAY
ARTVIN
ASKABAT
ASTANA
ATINA
AVANOS
AYDIN
BAFRA
BAGDAT
BAKU
BALA
BALIKESIR
BARTIN
BASCIFTLIK
BASKIL
BATMAN
BAYBURT
BAYKAN
BELGRAD
BERLIN
BEYPAZARI
BILECIK
BINGOL
BIRECIK
BISKEK
BITLIS
BODRUM
BOGAZLIYAN
BOLU
BONN
BOZCAADA
BRUKSEL
BUDAPESTE
BUKRES
BUNYAN
BURDUR
BURSA
CADIR LUNGA
CANAKKALE
CANKAYA
CANKIRI
CAYCUMA
CELIKHAN
CEMISGEZEK
CENEVRE
CERKES
CEYLANPINAR
CEZAYIR
CHICAGO
CICEKDAGI
CIFTELER
CORUM
CUBUK
CUKURCA
CUKURHISAR
CUMRA
DALAMAN
DENIZLI
DERINKUYU
DEVELI
DEVREK
DIVRIGI
DIYARBAKIR
DOGANSEHIR
DOGUBEYAZIT
DUSANBE
DUZCE
EDIRNE
ELAZIG
ELBISTAN
ELMADAG
ERBAA
EREGLI-KARADENIZ
EREGLI-KONYA
ERUH
ERZINCAN
ERZURUM
ESKISEHIR
ETIMESGUT
FETHIYE
FINIKE
FRANKFURT
G.MAGOSA
GAZIANTEP
GEMEREK
GENC
GEREDE
GIRESUN
GIRNE
GOKCEADA
GOLBASI
GOLKOY
GUDUL
GUMULCINE
GUMUSHACIKOY
GUMUSHANE
GUNYUZU
GURUN
GUZELYURT
HAKKARI
HATAY
HAYMANA
HELSINKI
HINIS
HOPA
IGDIR
ILGAZ
INEBOLU
ISKENDERUN
ISPARTA
ISTANBUL
IZMIR
K.MARAS
KABIL
KAGIZMAN
KAHIRE
KALECIK
KALE-MALATYA
KANBERRA
KANGAL
KARABUK
KARAKECILI
KARAMAN
KARAPINAR
KARS
KASTAMONU
KAYSERI
KAZAN
KEBAN
KELKIT
KERKUK
KESKIN
KIEV
KILIS
KIRCAALI
KIRIKKALE
KIRKLARELI
KIRSEHIR
KISINEV
KIZILCAHAMAM
KIZILTEPE
KOCAELI
KOLN
KOMRAT
KONYA
KOPENHAG
KOSTENCE
KOZAKLI
KULU
KUTAHYA
KUVEYT
LEFKOSA
LONDRA
MACKA
MADEN
MADRID
MALATYA
MALAZGIRT
MAMAK
MANISA
MARDIN
MARMARIS
MAZGIRT
MAZIDAGI
MEDINE
MEKKE
MELBOURNE
MERSIN
MERZIFON
MIHALICCIK
MILANO
MINSK
MONTREAL
MOSKOVA
MUCUR
MUGLA
MUNIH
MURADIYE
MUS
MUTKI
NALLIHAN
NEVSEHIR
NEWYORK
NIGDE
NIKSAR
NUSAYBIN
OF
OLTU
ORDU
ORTAKOY
OSLO
OSMANCIK
OSMANIYE
OTTAWA
PADGORICA
PALU
PARIS
PATNOS
PEKIN
PINARBASI
POLATLI
PRAG
PRISTINA
RIYAD
RIZE
ROMA
S.KOCHISAR
SAKARYA
SAM
SAMSUN
SANLIURFA
SARAYBOSNA
SARICAKAYA
SARIKAMIS
SARIZ
SARKISLA
SEBINKARAHISAR
SELANIK
SEMDINLI
SEYDISEHIR
SEYITGAZI
SIDNEY
SIIRT
SILIFKE
SINOP
SIRNAK
SIVAS
SIVEREK
SIVRIHISAR
SOFYA
SOLHAN
SORGUN
STOCKHOLM
SULUOVA
SUMNU
TAHRAN
TARAKLIJA
TASKENT
TEKIRDAG
TIFLIS
TIRAN
TOKAT
TOKYO
TOMARZA
TOSYA
TRABZON
TUNCELI
TURHAL
UNYE
URGUP
USAK
USKUP
VALKANES
VAN
VARSOVA
VIRANSEHIR
VIYANA
WASHINGTON
WELLINGTON
YALOVA
YAPRAKLI
YESILHISAR
YESILYURT
YOZGAT
ZENITSA
ZILE
ZONGULDAK
ZURIH
ANA SAYFA
GÜNDEM
EKONOMİ
POLİTİKA
DÜNYA
SPOR
YEREL
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
MEDYA
KİTAP
SİNEMA
SÖYLEŞİ
EĞİTİM
İZMİR - ALİAĞA’DA SİVRİSİNEKLE MÜCADELE
12.08.2010 12:58
Tweet
Follow
İZMİR (İHA) - Aliağa Belediyesi’nin sivrisinekle mücadelesi devam ediyor. Sivrisinekle 12 ay boyunca mücadelenin devam ettiğini belirten yetkililer, gelen ihbar üzerine gittikleri bir apartmanın zemin katında biriken suda üreyen binlerce; larva, pupa ve ergin evrelerdeki sivrisineği etkisiz hale getirdi.
Bir çiçek saksısının tabağında kalan su birikintisinde dahi birkaç haftada milyonlarca sivrisinek üreyebileceğine dikkat çeken yetkililer; Belediye olarak sivrisinekle 12 ay boyunca mücadelemiz devam ediyor. Biz bilinen ve muhtemel üreme noktalarını sürekli ilaçlıyoruz. Ancak asıl sorun bilmediğimiz ya da haberdar olamadığımız noktalarda oluşan sivrisinekler. Bu konuda yurttaşların duyarlı olmaları bulundukları bölgelerde sivrisinek olması durumunda yetkilileri bilgilendirmeleri mücadeleyi kolaylaştıran yöntemlerin başında geldiğini ifade ettiler. Bir sivrisineğin 2–3 günde bir 200 ile 400 arasında yumurtladığını hava sıcaklığına bağlı olarak 8 ile 16 saat arasında yumurtadan çıktığını ve 7–10 gün ararsında Ergin seviyeye geldiğini belirten yetkililer; Bir avuç durgun suda milyonlarca sivrisinek üreyebilir ve tüm kenti tehdit edebilecek noktaya gelebilir. Yurttaşlarımızın bu konuda duyarlı olması gördüğü su birikintisini dökmesi yada bulunduğu bölgede sivrisinek yoğunluğu olması durumunda belediyeye ihbarda bulunmasının önemli olduğunu belirttiler.
SİVRİSİNEK İHBAR HATTI: 6168369- 533 963 20 24
Sivrisinekle mücadelenin 12 ay boyuca devam ettiğini ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz; “Yurttaşlarımız sivrisineklerin üredikleri noktaları görmeleri ya da yoğun sivrisineğe maruz kaldığı noktalarda Belediyemizin Park ve Bahçe Müdürlüğü’ne ait 6168369 ya da 533 963 20 24 telefona bilgi vermeleri durumunda gerekli müdahale hemen yapılacaktır.” dedi.
SİVRİSİNEKLER NEDEN SOKAR?
Sivrisineklerin hepsi kanınızı emerek beslendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların beslenmek için şekere ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi bireyler muhtaçtır. Yani ısıranlar dişi olanlardır. Çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaçları vardır. Sivrisinekler vücudun açık kalan yerine yumuşak bir iniş yapar. Cilde en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemleriyle derinizi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir. Böylece bu küçük canlı uyuşturarak hissettirmeden ameliyat eder. Ancak insanlar bu durumdan hemen haberdar olmaz. Sivrisinek işini bitirdikten sonra ise deride akıttığı sıvı kaşıntı hissi verir, hatta şişliğe sebep olur.
SİVRİSİNEKLER KİMLERİ TERCİH EDER?
Kimilerine göre sivrisinek ter kokusu ve yağ asidi karışımı onları baştan çıkarıyor. Bazıları yüksek sesle ve el kol hareketi yaparak konuşan insanların sivrisineklere daha yüksek oranda yem olduğunu savunuyor. Bazılarıysa yüksek kolesterol ve pheromone hormonunun bunun sebebi olduğunu düşünüyor. Yine de tüm iddialara rağmen sivrisineklerin kime neden daha çok yaklaştığını ve ısırdığını sadece sivrisinekler biliyor. Sivrisinekler nem, koku, sıcaklık ve gaz detektörleriyle yüklüdür. Ön ayaklarında bulunan ısı algılayıcıları sayesinde bir vücuttan ısı dalgalarına doğru çekilirler. Onları çeken başka bir şey de karbondioksittir. Böylece kapkaranlık bir odada bile onların sizi bulaması çok kolaydır.
HASTALIK RİSKLERİ
Sivrisinekler sıtma, ansefalit, dang humması, batı Nil humması, Filariasis (Fil bacaklılık), AIDS gibi hastalıkları insanlara ve evcil hayvanlara bulaşmasında önemli rol oynarlar. Bunların en önemlileri AIDS ve sıtmadır. Ülkemizde sivrisinek mücadelesinin başlangıcı sıtma ile mücadele prensibine dayanmaktadır. Sivrisineklerin naklettiği hastalıklardan birisi de Fil hastalığıdır. Türkiye’de Alanya, Elazığ, Çubuk ve Samsun’da görülmüştür. Hastalığın taşıyıcısı Aedes, Anopheles ve Culex ırkı sivrisineklerdir. Böbrekler ve lenf sistemine hasar verip, kol ve bacaklarda şişkinlik meydana getirir.
(BŞ)
12.08.2010 12:54 TSİ
NNNN
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
İLGİLİ HABERLER
Dikili'de sel
28.05.2012, 14:32
Bingöl'de kardeş kardeşi vurdu
28.05.2012, 12:49
Kayseri'de 5 kişi mantardan zehirlendi
28.05.2012, 11:46
Bursa'da plazada çıkan yangın korkuttu
28.05.2012, 10:13
Üzerine yıldırım düşen çoban öldü
27.05.2012, 20:31
Bursalı ressamın eserleri hayran bıraktı
27.05.2012, 15:56
Balık avı yasağına uyan yok
27.05.2012, 13:38
Adapazarı'nda şüpheli çanta alarmı
26.05.2012, 19:57
Adana'ya 83 milyon dolara çöp arıtma tesisi
26.05.2012, 15:25
Patnos'ta kan davası barışla bitti
26.05.2012, 14:11
Sarıkamış beyaza büründü
26.05.2012, 09:58
Silifke'de Atiye konserinde kavga çıktı
26.05.2012, 09:10
Uşak'ta kaza: 18 yaralı
25.05.2012, 20:14
Marmaris'te teknelerde alkol denetimi
25.05.2012, 15:32
Trabzon'da yangın
24.05.2012, 23:42
Ünye'de liman çıkmazı
24.05.2012, 20:31