Son Haberler
28.05.2012 Pazartesi 22:53
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

İZMİR - METROPOLİS'TE KAZILAR BAŞLIYOR
05.07.2010 13:22
İZMİR (İHA) - Torbalı'da bulunan Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümü bugün başladı İlk olarak 1989 yılında başlayan kazılarda şimdiye kadar birçok eser gün yüzüne çıktı.
Trakya Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi'nden oluşan 38 kişilik ekip, yaklaşık 1 haftadır hazırlıklarını sürdürüyordu. 2010 yılında yaklaşık 4 ay sürecek olan kazıları Kültür Bakanlığı'ndan gelen bir yetkili de denetleyecek. 1992 yılından bu yana olduğu gibi yine kazı başkanlığı görevini Serdar Aybek yürütecek. Öğrenciliğinden bu yana Metropolis'ta kazılar yapan Aybek, en son geçtiğimiz yıl kazıların bitmesine az bir süre kala hamam ortaya çıkarmıştı. Bu yıl hamamın tamamlanması için çaba göstereceklerini ifade eden Aybek, kazılara büyük ümitlerle başladıklarını, yine her yıl olduğu gibi birbirinden ilginç ve eşsiz eserleri gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Hellenistik dönemde yapılan, Roma ve Bizans döneminde gelişen şehirde şimdiye kadar Bizans kalesi, tiyatro, meclis binası, hamam, teras evler, ticarethane ve umumi tuvaletler bulunmuştu. Torbalı denince ilk olarak akla, sanayi ve tarım geldiğine dikkati çeken Kazı Başkanı Serdat Aybek, tarihin de ilçede önemli bir yer tutabileceğini dile getirdi. Metropolis Antik Kenti'nin daha çok tanıtım yapılması gerektiğinin altını çizen Aybek, Torbalı'nın da 'Efes' olabileceğine dikkat çekti. Öte yandan Metropolis'e giden yolların durumu ise antik kente gelen ziyaretçileri isyan ettirdi. Torbalı'nın en önemli tarih merkezi olan Metropolis'e yakışmayan yollara sahip olması, ziyaretçilerin tepkisini çekerken, en büyük temennilerinin ise Metropolis'e daha fazla önem verilmesi olduğu kaydedildi.
(CZ-AH)
05.07.2010 13:18 TSİ
NNNN

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.