(ANKA) - İnşaat Mühendisleri Odası(İMO), TÜİK tarafından açıklanan 2010 yılının ilk çeyreğine ilişkin inşaat sektörü ciro ve üretim endekslerinin, inşaat sektöründe 2007 yılı ortalarında başlayan krizin devam ettiğinin göstergesi olduğunu vurguladı. İnşaat sektöründe yaşanan krizin, sürdürülebilirlik sınırlarını aştığını ileri süren Harp, çok sayıda firmanın kapanma noktasına geldiğini bildirdi.
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, TÜİK'in 2010 yılı ilk çeyrek inşaat ciro ve üretim endeksi verilerine yönelik açıklama yaptı. Harp yaptığı açıklamada, inşaat sektörü ciro endeksinin kriz döneminin en dip seviyesinde olduğunu belirterek, inşaat üretim endeksinin yüzde 5.6 oranında artış göstermesinin anlamsızlığına ve hatta üretim rakamlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre baz etkisi göz önünde bulundurulunca 2005 yılı rakamlarının bile gerisinde olduğuna dikkat çekti.
-EN BÜYÜK DARALMA BİNA DIŞI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE-
Harp, üretim endeksi incelendiğinde en büyük daralmanın, bina dışı inşaat sektöründe olduğunu vurgulayarak, bu alanda yaşanan yüzde 29 oranındaki küçülmenin, kamusal yatırımlarda yaşanan daralmada da yaptığı etkilerin hissedilebilir oranda olduğuna dikkat çekti. Harp, 2008 itibariyle inşaat sektöründe yaşanan küçülmenin toplamda yüzde 20'nin üstünde olduğunu vurguladı.
-BÜYÜMEYİ BÜYÜK ŞİRKETLER PAYLAŞIRKEN KÜÇÜK ŞİRKET SINIRLARINI ZORLUYOR-
Harp, 2010'un birinci çeyreğine ilişkin inşaat maliyet rakamlarında yüzde 3.49'luk artış olduğunu vurguladı. İnşaat malzemesi fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle ortaya çıkan bu maliyet artışının, durgun olan bu sektörü daha da olumsuz etkilediğini ifade ederek, bu sektörde yaşanan her türlü olumsuzluğun, yüz binlerce kişinin hayatına doğrudan yansıdığına dikkat çekti. Harp, büyüme dönemlerinin büyük şirketler tarafından paylaşılırken, küçülmenin bedelinin inşaat sektöründe çalışan herkesin ödediğini kaydetti.
-SPEKÜLATİF ARTIŞ ENGELLENMELİ-
İnşaat sektöründe yaşanan krizin, sürdürülebilirlik sınırlarını aştığını ileri süren Harp, kapasitesinin çok altında çalışarak kendini var etmeye çalışan çok sayıda firmanın kapanma noktasına geldiğini bildirdi. İMO, hükümetin yaptığı açıklamalarda krizden rekor büyümeyle çıkıldığı söylenilse de bu söylemlerinin gündelik yaşamın gerçekleriyle örtüşmediğini savundu. Malzeme fiyatlarındaki spekülatif artışların kontrol altına alınması ve kamu yatırımlarının arttırılması yönünde isteklerini bildirdi. İMO, yatırımların arttırılarak, merkezi kamusal planlamaların yapılmasının, daha istikrarlı ve dengeli bir inşaat sektörünün oluşması yolunda atılacak ilk adım olacağının altını çizdi.