Son Haberler
29.05.2012 Salı 00:25
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

Kupa İspanya ekonomisini de uçurur mu?
Yatırım bankası ABN Amro, şampiyonluğun İspanya ekonomisine olumlu katkı yapacağı kanısında. Ancak uzmanlar, İspanya'nın ekonomisini düzlüğe çıkarmak için ciddi reformlar yapması gerektiği konusunda hemfikir. 12.07.2010 16:11

CNBC-e - Dünya Kupası'nı kazanmak, İspanya ekonomisinin bu yıl büyümeye bile geçmesini sağlayabilir.

Yatırım bankası ABN Amro'nun ekonomisti Hein Schotsman, Dünya Kupası'nı kaldırmanın, şampiyon ülkenin büyüme oranına 0.25 puan katkıda bulunacağını öngördü.

Schotsman'ın hesabı doğru çıkarsa ispanya tüketimin artması sayesinde dünya şampiyonluğunu lehine kullanmış olacak. ispanya hükümeti ekonominin bu yıl yüzde 0.3, Avrupa Birliği ise yüzde 0.4 daralacağını tahmin ediyor.

İspanya hükümetinden gelen açıklamalar şampiyonluğun, krizle bozulan tüketici moralinin toparlanmasına katkıda bulunacağı yönünde.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodríguez Zapatero , milli takımın başarısının ülkede özgüvenin artmasına neden olacağını kaydetti. İspanya Sanayi Bakanı da, şampiyon olmaları halinde, ekonomistlerin büyüme beklentilerini yükseltebileceğini ifade etmişti.

ABN Amro ve İspanya hükümetinin açıklamalarına rağmen, şampiyonluğun İspanya'daki sorunları tamamen çözemeyeceği ise bir gerçek. İspanya'nın düzlüğe çıkması için çok ciddi yapısal reformlara imza atması ve bütçe açığı sorununu çözmesi gerekiyor. İspanya'da işsizlik oranı yüzde 20'nin, bütçe açığı/milli gelir oranı ise yüzde 11'in üzerinde bulunuyor.

Dünya Kupası'nın şampiyon ülkenin borsasını olumlu etkilediğine işaret eden kayda değer bir bulgu bulunmuyor. Ancak uzmanlar, kupanın, belli başlı bazı sektörlere ivme kazandırdığını ve bu etkinin bir süre daha devam edeceğini belirtiyor.

İspanya'nın şampiyonluğa kadar uzanan yolculuğu televizyon gelirlerinin artmasına yol açtı. Yiyecek ve içecek üreticisi firmaların satışlarında yüzde 40'a varan yükseliş yaşandı. Dünya Kupası'nın getirdiği hareketlilik yerel havayolu şirketlerinin ek seferler koymasına neden oldu.

KUPA İSPANYA'DA

AA - 2010 Dünya Kupası'nı finalde Hollanda'yı 1-0 yenerek kazanan İspanya Milli Takımı kafilesi ülkesine döndü.
     Johannesburg'daki kutlamaların uzun sürmesinden, yaklaşık 3 saatlik rötar ile hareket eden İspanya Milli Takımı'nı taşıyan uçak, yerel saat ile 14.50'de Madrid'deki Barajas havaalanına indi. Çok sayıda medya mensubu havaalanında Dünya Kupası'nı kazanan İspanyol futbolcuları karşılarken, limanda çalışan personelin de futbolculara yönelik sevgi gösterilerinde bulundukları görüldü.
     Uçak indikten sonra havaalanı çalışanları, üzerinde ''Dünyanın en mutlu ülkesine hoş geldiniz. Teşekkürler'' yazılı bir pankart açarak futbolcuları kutladı.
     Tarihinde ilk defa Dünya Kupası'nı kazanan İspanya Milli Takımı, program gereği ilk Kral Juan Carlos daha sonra da Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından kabul edilecek. Yerel saat ile 19.00'da (TSİ 20.00) üstü açık otobüse binecek İspanyol futbolcular ve teknik heyet, geniş bir Madrid turu yaparak, sokakta kendilerini bekleyen halk ile kupayı kutlayacak. Kutlamalar akşam saatlerinde Madrid'deki Manzanares nehri yakınlarında kurulan bir alanda yapılacak eğlenceden sonra geç vakitlerde sona erecek.

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.