ANKARA, 03/08(BYE)--- Tunus'ta Fransızca yayımlanan La Presse gazetesinin 03 Ağustos 2010 tarihli internet sayfasında, yukarıdaki başlık altında yer alan AFP kaynaklı haberin özet çevirisi şöyledir:
Türkiye Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamaya göre Türkiye, Gazze'ye giden filoya yapılan kanlı saldırıyla ilgili BM'nin soruşturmasını ve İsrail'in uzmanlarla iş birliği yapma kararını "doğru yolda bir adım" olarak nitelendirerek memnuniyetle karşıladı.
Öte yandan Ankara, soruşturma komisyonuyla iş birliği başlatacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dün, aralarında bir İsrailli ve bir Türk'ün de bulunduğu dört üyeden oluşan bir uzman heyetinin İsrail saldırısını soruşturacağını açıkladı.
Bakanlıktan yayımlanan bir bildiride, "Soruşturmanın uluslararası normlara uygun olarak şeffaf, objektif ve ivedi bir şekilde yürütülmesi zorunludur. (...) Heyetteki tüm üyelerin tarafsız ve sorumlu bir şekilde hareket edeceklerine inanıyoruz." denildi.
Bildiriye göre Türkiye, soruşturma sonuçlarının "Uluslararası hukuka riayet edilmesine ve bu türden ihlallerin tekrarının engellenmesine" katkıda bulunmasını bekliyor.
Adının açıklanmasını istemeyen bir hükûmet yetkilisinin AFP'ye yaptığı açıklamaya göre Ankara, bu komisyonun kurulmasını ve İsrail'in uzmanlarla iş birliği kararını memnuniyetle karşıladı.
Haaretz gazetesine göre yedi İsrailli bakandan oluşan grup dün, BM Genel Sekreterine "BM'nin soruşturma komisyonuyla iş birliği yapma konusunda olumlu bir cevap" vermeye karar verdi.
Türk hükûmet yetkilisinin verdiği bilgiye göre "Türkiye, başından beri BM himayesinde uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını talep etti. (...) Türkiye'nin BM, ABD ve Avrupa'da yaptığı girişimler sonucunda İsrail, komisyonla iş birliği yapmayı kabul etti."
Aynı kaynağa göre "Bu komisyon, Türkiye'nin bu saldırıda uğradığı haksızlığın telafi edilmesinde önemli bir adım."