Son Haberler
29.05.2012 Salı 03:50
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

LA TRIBUNE: TÜRKİYE ANAYASA REFORMU KONUSUNDA BÖLÜNDÜ
06.09.2010 14:00

ANKARA, 03/09(BYE)--- Fransa'da yayımlanan La Tribune gazetesinin 3 Eylül 2010 tarihli sayısında, Delphine Nerbollier imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yer alan haberin çevirisi şöyledir:

--12 Eylül'deki Anayasa Referandumu Türkleri Bölüyor. Patronlar Ayak Sürüyor, Maliye Bakanı Hayır Cevabının "Olumsuz Sonuçlarından" Bahsediyor-

Türk seçmenler, 12 Eylül 1980'deki darbeden tam da 30 yıl sonra, darbeci generallerin anayasaya önceden soktuğu 26 maddeyi değiştiren bir reform hususunda fikir beyan etmeye çağrılacak. 12 Eylül'de yapılması planlanan referandum, ekonomik gelişmede sıçramanın yaşandığı bir Türkiye'de hararetli bir tartışmanın konusu oldu. A

G Enstitüsünün yaptığı bir kamuoyu yoklamasına göre, seçmenlerin yüzde 44'ünün hayır oyuna karşı yüzde 45,2'si evet oyu vermek istiyor. Yüzde 10,8'i ise hâlâ kararsız. Darbeci askerlerin yargılanma muafiyetinin kaldırılması ve askerî mahkemelerin yetki alanının sınırlandırılması dışında, bu anayasa reformu, özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık tedbirleri, Anayasa Mahkemesinin bireysel görevlendirilmesini, grev hakkının Genişletilmesini (özellikle memurlara), bir kamu denetçiliği sisteminin kurulmasını ve Ekonomik ve Sosyal Konseyin değiştirilmesini öngörüyor. Başbakan, ekonomik ve sosyal dosyalar hususunda yılda dört kez Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK)'e danışacak. Polemik daha çok, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın -2002'den beri iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AK Partiye sürekli muhalefet eden iki kurum- yapısında değişikliğe gidilmesi etrafında cereyan ediyor.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, bu reformu "doğru yolda olumlu bir adım" olarak memnuniyetle karşıladı, zira bu reform "Avrupa'nın uzun zaman önce belirlediği çok sayıdaki anayasal eksiklikleri kapsıyor." Ancak bu anayasa reformu Türkiye'de, muhalefet partilerinin hiçbirisi tarafından desteklenmiyor.

--Güvensizlik Oyu--

Ekonomideki aktörler de ayrılmış durumda. Özel sektörün yüzde 50'sini ve Türk İhracatçıların yüzde 80'ini temsil ettiği söylenen TÜSİAD, oy yönü belirtmeyi reddetse de AK Partiye yakın olan bir diğer işveren konfederasyonu MÜSİAD, tıpkı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gibi, "yönetimle sorunların daha etkin bir şekilde çözümlenmesi için" ESK'nın rolünün güçlendirilmesinin ve kamu denetçiliği sisteminin kurulmasının önemini takdir ettiği için "evet" oyu vermeye çağırıyor.

Genel seçimler öncesinde ve referandumun hükûmete yönelik bir halk oylaması ya da bir güvensizlik oylamasına dönüştüğü sırada, bazı ekonomistler "hayır"ın zafer kazanması hâlinde bütçe politikasında muhtemel bir gevşemeden endişe duyuyorlar. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükûmetin "sonuç ne olursa olsun" bütçedeki mali disiplin politikasını devam ettireceğini belirtti ancak "hayır"ın zafer kazanmasının "olumsuz sonuçlar" doğuracağı konusunda da uyardı.

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.