Son Haberler
29.05.2012 Salı 06:37
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

MANİSA - AKARYAKIT BAYİLERİ SORUNLARINI TARTIŞTI
14.07.2010 15:46
MANİSA (İHA) - Manisa'daki akaryakıt bayileri, kayıt dışı faaliyetlerin yol açtığı haksız rekabet ve düşen kar onları ile ilgili toplantı düzenleyerek sorunlarını masaya yatırdılar.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya akaryakıt bayileri sorumlularının yanı sıra MTSO Meclis üyesi Ali Ercoş, Akaryakıt ve Madeni Yağlar Ticareti Komitesi Başkanı Süleyman Göksel, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ve Çevre Orman İl Müdürlüğü'nden ekipler katıldı. Kayıt dışı faaliyetlerin yol açtığı, haksız rekabet ve düşen kar oranları akaryakıt istasyonlarının sıkıntılı günler yaşadığını belirten MTSO Meclis üyesi Ali Ercoş, maliyetinin altında motorin satan, benzin istasyonlar girişinde rafineri mazotu yazan, fiyat panosu boş, pazarlığa tabii mal satan istasyonlar sektöre çok büyük zararlar verdiğini söyledi. Ercoş şöyle devam etti: "İstasyon işletmek günümüzde çok zor hale geldi. Satışlarımız 10 numara yağ ve kaçak akaryakıt nedeniyle istasyon satışları yarı yarıya azaldı. Kurallı çalışan dürüst bayiler cezalandırılmaktadır. Pazar oldukça daralmış çözüm için yeni yeni toplantılar yapılmakta, fakat 2-3 yıldır bayiler çok ciddi sıkıntı çekmektedir. Devletin sahaya inip yasal boşlukları biran önce doldurup gerekli çalışmayı yaparak sıkıntılarımıza çözüm bulmasını istiyoruz. Biz devletimizden kesinlik bir imtiyaz talep etmiyoruz. Sadece, bu sektörde dürüst çalışan, kurallara uyan, vergisini ödeyen işletmelere sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim başka bir talebimiz olamaz. Ucuz akaryakıt ve 10 numara yağ satanlardan yapılacak alışveriş, araçlarda çok ciddi maddi problemlere kadar varacak hasarlar meydana getirmektedir. Bu tip işletmelerin Manisa sınırları içinde olduğuna dair de duyumlar alıyoruz."
Vatandaşların akaryakıt alırken ucuz olanı değil, kurallara uygun kaliteli akaryakıt satan istasyonlardan alışveriş yapmalarının daha doğuru olduğunu vurgulayan Ercoş, "5015 sayılı Petrol kanuna muhalefet ve devleti ÖTV kaybına uğratıyor. 5015 sayılı kanunda çok açık ve net olarak 10 numara yağı satan ve kullananlar için 2 yıldan başlayarak hapis cezası, idari para cezası hükmü bulunmakta. Yetkililerden kanun uygulanmasını rica ediyoruz. 10 numara yağın bir diğer zararı büyük çevre kirliliğine yol açmasıdır. Bu pis havayı hep birlikte soluyoruz. Bu konu içinde Çevre Orman İl Müdürlüğünü göreve çağırıyoruz." dedi.
Kaçak akaryakıt ve madeni yağ sorununun sadece işletme sahiplerine zarar vermediğini belirten Ercoş, devletin de bundan büyük zararlar gördüğünü vurguladı. Ercoş şöyle devam etti: "Bu haksız ticaretten devletin yaklaşık 5 milyar dolar senede kaybı vardır. Yetkilileri kaçak akaryakıt ve yağ konusunda göreve çağırıyoruz. Sektörde, bir çok sorunla mücadele eden işletme sahipleri olarak, satışlarımızın düşmesinde en önemli faktörlerin bir tanesi olarak da Tarım Kredi Kooperatiflerini görmekteyiz. Kuruluş amacı çiftçiyi kredilendirmek olan Kredi Kooperatifin yasada dar çerçevede kanunlaştırılan madde göre hareket ederek satış yapması, biz bayileri mağdur etmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerini akaryakıt istasyonu olan beldeler, köylerde satış yapmamaların istiyor, yetkililerden, bu konuda yasada belirtilen şartlara uygun olarak denetlemesini talep ediyoruz."
(ÖND)
14.07.2010 15:42 TSİ
NNNN

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.