Son Haberler
29.05.2012 Salı 06:53
Yerli Medya
Faydalı Linkler
Yabancı Medya
Eğlenceli Linkler
Reklam & Bilgi
Bize Ulaşın
HaberX English
RSS
HaberX Mobile
Favorilerime Ekle
Anasayfam Yap
HaberX 'te Ara
Haber Arşivi
USD
1,7570
EUR
2,3630
EUR/USD
1,3449
IMKB100
59737/%0,00
ISTANBUL
Perşembe: 15°C/21°C
Cuma: 15°C/22°C
Cumartesi: 14°C/23°C
Havadurumu ayarlari
Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.
ADANA
ADIYAMAN
AFSIN
AFYONKARAHISAR
AGRI
AKCADAG
AKCAKOCA
AKDAGMADENI
AKSARAY
AKSEHIR
ALANYA
ALAPLI
ALPU
AMASRA
AMASYA
AMMAN
AMSTERDAM
ANAMUR
ANKARA
ANTALYA
ARALIK
ARDAHAN
ARDESEN
ARPACAY
ARTVIN
ASKABAT
ASTANA
ATINA
AVANOS
AYDIN
BAFRA
BAGDAT
BAKU
BALA
BALIKESIR
BARTIN
BASCIFTLIK
BASKIL
BATMAN
BAYBURT
BAYKAN
BELGRAD
BERLIN
BEYPAZARI
BILECIK
BINGOL
BIRECIK
BISKEK
BITLIS
BODRUM
BOGAZLIYAN
BOLU
BONN
BOZCAADA
BRUKSEL
BUDAPESTE
BUKRES
BUNYAN
BURDUR
BURSA
CADIR LUNGA
CANAKKALE
CANKAYA
CANKIRI
CAYCUMA
CELIKHAN
CEMISGEZEK
CENEVRE
CERKES
CEYLANPINAR
CEZAYIR
CHICAGO
CICEKDAGI
CIFTELER
CORUM
CUBUK
CUKURCA
CUKURHISAR
CUMRA
DALAMAN
DENIZLI
DERINKUYU
DEVELI
DEVREK
DIVRIGI
DIYARBAKIR
DOGANSEHIR
DOGUBEYAZIT
DUSANBE
DUZCE
EDIRNE
ELAZIG
ELBISTAN
ELMADAG
ERBAA
EREGLI-KARADENIZ
EREGLI-KONYA
ERUH
ERZINCAN
ERZURUM
ESKISEHIR
ETIMESGUT
FETHIYE
FINIKE
FRANKFURT
G.MAGOSA
GAZIANTEP
GEMEREK
GENC
GEREDE
GIRESUN
GIRNE
GOKCEADA
GOLBASI
GOLKOY
GUDUL
GUMULCINE
GUMUSHACIKOY
GUMUSHANE
GUNYUZU
GURUN
GUZELYURT
HAKKARI
HATAY
HAYMANA
HELSINKI
HINIS
HOPA
IGDIR
ILGAZ
INEBOLU
ISKENDERUN
ISPARTA
ISTANBUL
IZMIR
K.MARAS
KABIL
KAGIZMAN
KAHIRE
KALECIK
KALE-MALATYA
KANBERRA
KANGAL
KARABUK
KARAKECILI
KARAMAN
KARAPINAR
KARS
KASTAMONU
KAYSERI
KAZAN
KEBAN
KELKIT
KERKUK
KESKIN
KIEV
KILIS
KIRCAALI
KIRIKKALE
KIRKLARELI
KIRSEHIR
KISINEV
KIZILCAHAMAM
KIZILTEPE
KOCAELI
KOLN
KOMRAT
KONYA
KOPENHAG
KOSTENCE
KOZAKLI
KULU
KUTAHYA
KUVEYT
LEFKOSA
LONDRA
MACKA
MADEN
MADRID
MALATYA
MALAZGIRT
MAMAK
MANISA
MARDIN
MARMARIS
MAZGIRT
MAZIDAGI
MEDINE
MEKKE
MELBOURNE
MERSIN
MERZIFON
MIHALICCIK
MILANO
MINSK
MONTREAL
MOSKOVA
MUCUR
MUGLA
MUNIH
MURADIYE
MUS
MUTKI
NALLIHAN
NEVSEHIR
NEWYORK
NIGDE
NIKSAR
NUSAYBIN
OF
OLTU
ORDU
ORTAKOY
OSLO
OSMANCIK
OSMANIYE
OTTAWA
PADGORICA
PALU
PARIS
PATNOS
PEKIN
PINARBASI
POLATLI
PRAG
PRISTINA
RIYAD
RIZE
ROMA
S.KOCHISAR
SAKARYA
SAM
SAMSUN
SANLIURFA
SARAYBOSNA
SARICAKAYA
SARIKAMIS
SARIZ
SARKISLA
SEBINKARAHISAR
SELANIK
SEMDINLI
SEYDISEHIR
SEYITGAZI
SIDNEY
SIIRT
SILIFKE
SINOP
SIRNAK
SIVAS
SIVEREK
SIVRIHISAR
SOFYA
SOLHAN
SORGUN
STOCKHOLM
SULUOVA
SUMNU
TAHRAN
TARAKLIJA
TASKENT
TEKIRDAG
TIFLIS
TIRAN
TOKAT
TOKYO
TOMARZA
TOSYA
TRABZON
TUNCELI
TURHAL
UNYE
URGUP
USAK
USKUP
VALKANES
VAN
VARSOVA
VIRANSEHIR
VIYANA
WASHINGTON
WELLINGTON
YALOVA
YAPRAKLI
YESILHISAR
YESILYURT
YOZGAT
ZENITSA
ZILE
ZONGULDAK
ZURIH
ANA SAYFA
GÜNDEM
EKONOMİ
POLİTİKA
DÜNYA
SPOR
YEREL
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
MEDYA
KİTAP
SİNEMA
SÖYLEŞİ
EĞİTİM
MB BAŞKANI YILMAZ: TL'NİN KRİZDE SERGİLEDİĞİ GÖRELİ İSTİKRAR, 2010'UN İLK YARISINDA DA DEVAM ETTİ
08.07.2010 15:47
Tweet
Follow
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, tarihsel olarak oynaklığı en yüksek ve küresel risk iştahına en duyarlı para birimlerinden biri olan TL'nin küresel kriz boyunca sergilediği göreli istikrarlı seyrin, 2010 yılının ilk yarısında da devam ettiğine işaret etti. 2003 yılına kıyasla TL'nin gelişmiş ülkelerin para birimlerine karşı reel olarak değer kazandığını belirten Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre ise önemli bir değişiklik göstermediğine dikkat çekti. -4 Ağustos 2009 tarihinden bu yana gerçekleştirilen döviz alım ihaleleri ile toplam 10.2 milyar dolar döviz alındığını, piyasaya yaklaşık 15.3 milyar TL likidite verildiğini açıklayan Yılmaz, Merkez Bankası'nın 2008 yılı ikinci çeyreğinden bu yana bankacılık sistemine ihtiyacının üzerinde likidite sağlayarak piyasalarda likidite sıkışıklığı yaşanmasını engellediğine dikkat çekti.
DENİZLİ (ANKA) - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, tarihsel olarak oynaklığı en yüksek ve küresel risk iştahına en duyarlı para birimlerinden biri olan TL'nin küresel kriz boyunca sergilediği göreli istikrarlı seyrin, 2010 yılının ilk yarısında da devam ettiğine işaret etti. 2003 yılına kıyasla TL'nin gelişmiş ülkelerin para birimlerine karşı reel olarak değer kazandığını belirten Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre ise önemli bir değişiklik göstermediğine dikkat çekti. Gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye'nin göreli üstünlüğünün bulunduğu mal çeşitlerinin büyük benzerlik taşıdığının altını çizen Yılmaz, reel kur endeksinin gelişmekte olan ülkelere kıyasla istikrarlı bir seyir göstermesinin, Türkiye'nin dış ticarette rekabet gücünü korumasına destek verdiğini ifade etti.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Denizli'de, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde "Para Politikaları" konulu bir konferansa verdi. Yılmaz konferansta yaptığı sunumda, dalgalı kur rejimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dalgalı kur rejiminin, küresel sermaye akımlarının yüksek oynaklık gösterdiği durumlarda ekonominin aşırı tepki vermesini önleyen bir emniyet mekanizması görevi gördüğünü vurgulayan Yılmaz, dalgalı kur rejimi uygulayan ülkelerde büyüme ve enflasyon hızlarının gerek kriz öncesi dönemde, gerek kriz sırasında daha istikrarlı bir seyir izlediğini ifade etti. İçinde bulunulan küresel kriz sırasında sabit kur rejimi uygulayan ülkelerin, dalgalı kur rejimi uygulayan ülkelere kıyasla daha derin bir iktisadi daralma yaşadığına dikkat çeken Yılmaz, tarihsel olarak oynaklığı en yüksek ve küresel risk iştahına en duyarlı para birimlerinden biri olan TL'nin küresel kriz boyunca sergilediği göreli istikrarlı seyrin, 2010 yılının ilk yarısında da devam ettiğine işaret etti. Diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, Türk Lirası'nın değerinde önemli bir değişim gözlenmediğini vurgulayarak, 2003 yılına kıyasla Türk Lirası'nın gelişmiş ülkelerin para birimlerine karşı reel olarak değer kazandığı, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre ise önemli bir değişiklik göstermediği dikkat çektiğini kaydetti.
-REEL KUR ENDEKSİNİN İSTİKRARLI SEYRİ DIŞ TİCARETTE REKABET GÜCÜNÜ KORUDU-
Gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye'nin göreli üstünlüğünün bulunduğu mal çeşitlerinin büyük benzerlik taşıdığına dikkat çeken Yılmaz, reel kur endeksinin gelişmekte olan ülkelere kıyasla istikrarlı bir seyir göstermesinin, Türkiye'nin dış ticarette rekabet gücünü korumasına destek verdiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerde enflasyonun Türkiye'ye göre düşük seviyelerde olmasının, gelişmiş ülkelere karşı reel kur endeksinin artmasını açıklayan diğer sebeplerden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu durumun fiyat istikrarını tesis etmenin önemini gösterdiğine değindi.
-DÖVİZ ALIM İHALELERİYLE 10.2 MİLYAR DOLAR DÖVİZ ALINDI-
4 Ağustos 2009 tarihinden bu yana gerçekleştirilen döviz alım ihaleleri ile toplam 10.2 milyar dolar döviz alındığını, piyasaya yaklaşık 15.3 milyar TL likidite verildiğini açıklayan Yılmaz, Merkez Bankası'nın 2008 yılı ikinci çeyreğinden bu yana bankacılık sistemine ihtiyacının üzerinde likidite sağlayarak piyasalarda likidite sıkışıklığı yaşanmasını engellediğine dikkat çekti.
-KÜRESEL RİSKLERE DİKKAT ÇEKTİ-
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel risklere dikkat çekti. Küresel ekonomide 2009 yılının ikinci yarısında belirginleşen toparlanma eğiliminin, 2010 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini belirten Yılmaz, bununla birlikte dünya ekonomilerinin son aylarda tekrar bir yavaşlama sürecine girdiğine ilişkin sinyaller alındığını vurguladı. Yılmaz, iktisadi toparlanmanın gücünü zayıflatan faktörleri şöyle sıraladı:
"Finans kuruluşlarının bilançolarındaki sorunların henüz çözümlenmemesi, krediye ulaşım imkanlarının sınırlı kalması ve işsizlik oranlarının yüksek seviyelerini koruması. Özellikle gelişmiş ülkelerde uygulanan gevşek maliye politikaları sonucunda hızla artan bütçe açıkları ve kamu borç stoklarının, gelecek yıllarda uzun vadeli faiz oranlarını artırarak özel talebi olumsuz yönde etkileyecek olması."
-AVRUPA BÖLGESİNDEKİ GELİŞMELER AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLERİ ARTIRIYOR-
Birçok Avrupa ülkesinde kamu borçlarının sürdürülebilirliğine dair kaygıların artmasının özellikle Türkiye'nin en büyük dış ticaret pazarı olan Avrupa bölgesindeki toparlanmaya dair aşağı yönlü riskleri artırdığını dikkat çeken Yılmaz, "Avrupa ekonomilerindeki sorunların artmasını takiben yılın ikinci çeyreğinde sipariş göstergelerinde gerçekleşen sınırlı düşüşler, dış talebe ek olarak iç talepteki toparlanma hızına ilişkin aşağı yönlü riskleri artırmıştır" dedi.
-DIŞ FİNANSMANA ERİŞİMİN KISITLANMASI BEKLENİYOR-
Yılmaz, küresel finans piyasalarında yaşanan sorunların, dış finansmana erişimi kısıtlamasının beklendiğini vurguladı. Yılmaz, öncü göstergelerin ve Reel Kesim Güven Endeksi'nin son dönemde sınırlı bir düşüş sergilemesinin, Tüketici Güven Endeksleri'nin düşük seviyesinin Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını gösterdiğini bildirdi.
-PARA POLİTİKASININ DURUŞUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN ERKEN-
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, iç talebin görece istikrarlı seyrine rağmen son dönemde iktisadi faaliyetteki toparlanmanın hızına ilişkin belirsizliklerin arttığına dikkat çekti. Bu süreçte euronun belirgin olarak değer kaybetmesinin dış pazarlarda rekabet gücünü olumsuz etkileyebilecek ek bir unsur olarak öne çıktığını vurgulayan Yılmaz, bütün bu gelişmelerin, beklenti kanalıyla iç talebi de olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını belirtti.
Yılmaz, bu aşamada para politikasının duruşunu değiştirmek için erken olduğunu düşünülmekle beraber, önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin sorunların yurt içi iktisadi faaliyet üzerindeki etkileri dikkatle takip edildiğini ifade etti.(ANKA)
(HM/ÖMR)
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
İLGİLİ HABERLER
Şap yüzünden kredi ödemeleri tehlikede
28.05.2012, 20:58
ÖİB'den gayrimenkul ihaleleri
28.05.2012, 17:45
TÜVTURK'TEN ARIZA AÇIKLAMASI
28.05.2012, 17:27
Vakıfbank'tan bono ve tahvil ihracı
28.05.2012, 16:52
"Tasarrufta vatandaş değil Hükümet suçlu"
28.05.2012, 15:10
"Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak"
28.05.2012, 13:06
Kulislerde konuşulan memur zammı
28.05.2012, 11:51
"Kamu Haznedarlığı" uygulama esaslarında değişiklik
28.05.2012, 11:11
"3 yıl içinde 2 yeni köprümüz olacak"
28.05.2012, 10:29
MTA, 8 adet ruhsatlı jeotermal alanı ihaleye çıkardı
28.05.2012, 10:06
FT: THY büyüme atağında
28.05.2012, 09:46
Türkiye'ye gelen İranlı sayısı yüzde 42 azaldı
28.05.2012, 00:50
Beyaz eşya üretimi ilk 4 ayda yüzde 7.8 arttı
27.05.2012, 18:58
"Tarımda alan küçüldü, verim arttı"
27.05.2012, 18:22
Cumhuriyetin yüzüncü yılında "Nakitsiz Türkiye" hedefi
27.05.2012, 15:36
İran'dan Türkiye'ye elektrik satışında büyük artış
27.05.2012, 15:10