07.09.2008 Pazar 17:54
USD 1.2340     EUR 1.7590     EUR/USD 1.4294     IMKB100 39116 / -441
 
BAĞIMSIZ KÜLTÜR SANAT-SEN : "TİYATRO GÜNÜ ULUSAL BİLDİRİSİ ATANMIŞLIĞIN VERDİĞİ KAYGIYLA YAYINLANdı"
27.03.2008 12:41
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


ANKARA(ANKA)-Bağımsız Kültür Sanat-Sen, her yıl geleneksel olarak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde yayınlanan "Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’ne alternatif bir bildiri yayınladı.

Bildiriyi açıklayan Bağımsız Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Alper Kafa, bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmen Orhan Alkaya’nın kaleme aldığı "Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’nin hür ve bağımsız olarak yazıldığını düşünmediğini söyledi. Kafa, ulusal bildirinin "atanmışlığın" verdiği kaygıyla yayınlandığın ileri sürdü.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde 688 kişi, senfoni orkestralarında 270 kişi, devlet tiyatrolarında bin 271 kişi olmak üzere toplam 2 bin 229 kişinin emeklilik ve sosyal güvencelerden yoksun, fedakarca bu haklarını icra ettiklerini belirtti. Kafa, devlet kurumlarında "yevmiyeli" çalışan sanatçıların çekilmesi halinde sanat kurumlarının "içinin boşalacağının" altını çizdi. Kafa, Dünya Tiyatro gününü kutlarken, sanatçıların içinin "kan ağlayarak" sahneye çıktığını savundu. İşçi ve memur kesiminin artan işsizlik ve artmayan reel ücretlerle karın tokluğuna çalışmaya mecbur edilmesinin Türkiye’deki sanat anlayışını da etkilediğini dikkat çeken Kafa şunları söyledi:

"İnsanlar, yaşam mücadelesiyle baş başa kalınca Türkiye’deki sanat anlayışında da buna paralel yozlaşmalar, kültür kirlilikleri yaşanmaya başladı. Sanat, kültür ve edebiyat için değil, gündelik eğlencelik vakit geçirme şeklini hızla almaya başladı. Sanat kurumlarına bakış, "ne lan bu müzik notası mı zannettiniz. Nota verdik Amerika’ya nota. Artistik yapma lan. Ananı da al git lan’ diyen bu bakış açısıyla bugünlere kadar çok zorlanarak, gururumuz incinerek geldik."(ANKA)

(ONR/ZG)


Diğer Gündem Haberleri
Gül, Zerdari’yi kutladıGül, Zerdari’yi kutladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Asıf Ali Zerdari’ye bir kutlama mesajı göndererek, Zerdari’yi en kısa sürede Türkiye’de konuk etmekten onur duyacağını belirtti.
İçkili yerlerle hiç uğraşmadım"İçkili yerlerle hiç uğraşmadım"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, görevde bulunduğu dönemde "içkili yerlerle hiç uğraşmadığını" ifade ederek, "Denetimlerimiz sadece ’sağlık, gürültü, yangın ve iş yerlerinin çalışma saatlerinin denetimine’ yöneliktir" dedi.
Bazı Öne Çıkan Haberler