29.08.2008 Cuma 04:01
USD 1.1840     EUR 1.7470     EUR/USD 1.4769     IMKB100 40150 / 574
 
BAĞIMSIZ KÜLTÜR SANAT-SEN : "TİYATRO GÜNÜ ULUSAL BİLDİRİSİ ATANMIŞLIĞIN VERDİĞİ KAYGIYLA YAYINLANdı"
27.03.2008 12:41
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


ANKARA(ANKA)-Bağımsız Kültür Sanat-Sen, her yıl geleneksel olarak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde yayınlanan "Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’ne alternatif bir bildiri yayınladı.

Bildiriyi açıklayan Bağımsız Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Alper Kafa, bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmen Orhan Alkaya’nın kaleme aldığı "Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’nin hür ve bağımsız olarak yazıldığını düşünmediğini söyledi. Kafa, ulusal bildirinin "atanmışlığın" verdiği kaygıyla yayınlandığın ileri sürdü.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde 688 kişi, senfoni orkestralarında 270 kişi, devlet tiyatrolarında bin 271 kişi olmak üzere toplam 2 bin 229 kişinin emeklilik ve sosyal güvencelerden yoksun, fedakarca bu haklarını icra ettiklerini belirtti. Kafa, devlet kurumlarında "yevmiyeli" çalışan sanatçıların çekilmesi halinde sanat kurumlarının "içinin boşalacağının" altını çizdi. Kafa, Dünya Tiyatro gününü kutlarken, sanatçıların içinin "kan ağlayarak" sahneye çıktığını savundu. İşçi ve memur kesiminin artan işsizlik ve artmayan reel ücretlerle karın tokluğuna çalışmaya mecbur edilmesinin Türkiye’deki sanat anlayışını da etkilediğini dikkat çeken Kafa şunları söyledi:

"İnsanlar, yaşam mücadelesiyle baş başa kalınca Türkiye’deki sanat anlayışında da buna paralel yozlaşmalar, kültür kirlilikleri yaşanmaya başladı. Sanat, kültür ve edebiyat için değil, gündelik eğlencelik vakit geçirme şeklini hızla almaya başladı. Sanat kurumlarına bakış, "ne lan bu müzik notası mı zannettiniz. Nota verdik Amerika’ya nota. Artistik yapma lan. Ananı da al git lan’ diyen bu bakış açısıyla bugünlere kadar çok zorlanarak, gururumuz incinerek geldik."(ANKA)

(ONR/ZG)


Diğer Gündem Haberleri
Süper Loto çekilişi yapıldıSüper Loto çekilişi yapıldı
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Süper Loto 6/54 oyununun bu haftaki çekilişi yapıldı.
Sahilde bulunan varillerde zehirli atıkSahilde bulunan varillerde zehirli atık
Kocaeli’nin Kandıra ilçesi sahilinde bulunan iki şüpheli varildeki maddenin, ilk tespitlere göre zehirli sıvı atık olduğu bildirildi.
İstanbul’da yarın su almayan bölge kalmayacakİstanbul’da yarın su almayan bölge kalmayacak
İSKİ, yarın sabahtan itibaren kentte su alamayan hiçbir bölge kalmayacağını bildirdi.
Deniz paraşütünün halatı koptu: 1 ölüDeniz paraşütünün halatı koptu: 1 ölü
Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Kadriye beldesinde bindikleri deniz paraşütünün halatının kopması sunucu 2 Rus turistten biri öldü, diğeri ağır yaralandı.
Günay kazı alanında inceleme yaptıGünay kazı alanında inceleme yaptı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis Antik Kenti kazı alanında incelemelerde bulundu.
Kıbrıs sorunu ulusal sorundur"Kıbrıs sorunu ulusal sorundur"
Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan törenle devralan yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin ve KKTC’nin güvenliklerini de ilgilendiren ulusal bir sorun olduğunu söyledi ve "Kıbrıs sorununa, BM çerçevesinde bütünlüklü müzakereler yoluyla, kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması elbette istenilen bir husustur. KKTC’nin bir gerçek olduğunu, eşit ve egemen şekilde Kıbrıs Türk halkının ve garantör devlet olarak Türkiye’nin kabul edebileceği bir çözüm ortaya konulmadan, sorunun çözülemeyeceğinin kabul edilmesi gerekir" dedi.
İstanbul’da elektrik kesintisiİstanbul’da elektrik kesintisi
Beşiktaş, Avcılar, Sarıyer, Fatih ve Esenler’deki bakım-onarım çalışmaları nedeniyle 30-31 Ağustos’ta bazı semtlerde elektrik kesintisi uygulanacak.
Bazı Öne Çıkan Haberler