08.10.2008 Çarşamba 09:20
USD 1.3570     EUR 1.8550     EUR/USD 1.3679     IMKB100 31562 / -13
 
’Terliyken de su için’
02.07.2008 18:01
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Spor yaparken sıvı alınmaması ve terliyken su içilmemesi gerektiği düşüncenin yanlış bir inanış olduğu belirtildi. Sıcak havalarda yapılan sportif faaliyetler sırasında yaşanan sıvı kaybı, çabuk yorulma, kramp ve bacak ağrıları, sinirlilik ve mide bulantısına yol açabilir.

AA - Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Karaoğlu, sıcakların en etkili olduğu temmuz, ağustos ve eylül aylarında sıvı kaybının neden olduğu tehlikelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Sıcak havalara bağlı olarak vücuttan çıkan terin, potasyum ve sodyum gibi vücuda faydalı mineralleri de beraberinde götürdüğünü ifade eden Karaoğlu, ter ile birlikte sıvı kaybeden vücudun kalp ve damar sisteminin zorlandığını, bedenin iç ısısını güvenli bir seviyede korumasının imkansız hale geldiğini vurguladı.

Bu olumsuzlukların sıcak havalarda yapılan sportif faaliyetlerinde daha fazla ortaya çıktığını belirten Karaoğlu, şu bilgileri verdi:

“Vücuttaki sıvı kaybı, fiziksel performansı negatif olarak etkiliyor. Sıcak havalarda yapılan sportif faaliyetler sırasında yaşanan sıvı kaybı, çabuk yorulma, kramp ve bacak ağrıları, sinirlilik ve mide bulantıları gibi sorunlara yol açıyor. Bu negatif etki sadece sporda değil, aktif yaşamda da gözle görülür performans düşüklüğü yaratıyor. Bu nedenle sıcak havalarda, özellikle de sportif aktiviteler sırasında bol sıvı alınmalıdır. Sıvı alınarak, daha fazla enerji, güç ve dayanıklılık, daha serin bir vücut, daha uzun ve yüksek performans, sonraki aktivite için vücudun daha çabuk toparlanması sağlanabilir.”

“TERLİYKEN DE SU İÇİN”

Spor öncesi sıvı alınmamasının, spor sırasında çok susamaya yol açtığını, bunun sonucunda da gereğinden fazla su içme isteği doğduğunu kaydeden Karaoğlu, vücudun gereksiniminden fazla sıvı alınmasının da doğru olmadığına dikkati çekti. Karaoğlu, şöyle devam etti:

“Spor yaparken sıvı alınmaması ve terliyken su içilmemesi gerektiği düşüncesi, oldukça yanlış bir inanıştır. Spor öncesi sıvı alınmaması, spor sırasında çok susamaya yol açmakta, gereğinden çok su içme isteği doğmaktadır. Doğru sıvı alımı, az miktarlarda ancak sık sık içilerek yapılır. Eğer aldığınız sıvı serin olursa, içmek daha zevkli gelir. Vücut saatte 1 litre kadar suyu absorbe edebilir ki, bu miktar aşırı aktivitelerde kaybedilen sudan azdır. Yani ‘terli terli su içilmez’ gibi bir mantık yanlıştır. Sıvı kaybının neden olduğu olumsuzlukların önüne geçilmesi için terliyken de su içilmelidir. Suyla beraber vücudun kaybettiği elektrolit ve enerjiyi de yerine koyacak türde maddelerin alımı çok daha faydalıdır. Bu amaçla bir miktar tuzlu ayran veya şekerli içecekler kullanılabileceği gibi, oranı ve miktarları bilimsel verilerle ayarlanmış çeşitli elektrolit tuzlar, şekerli ve vitamin katkılı hazır sporcu içecekleri kullanmak daha da olumlu sonuç verir.”

Sıvı kaybı belirtileri yaşayan insanların faaliyetlerini durdurması, serin ve gölge bir yerde dinlenmesi, sıvı alması ve kıyafetlerini rahatlatması gerektiğini ifade eden Karaoğlu, “sıvı kaybına karşı üç kural unutulmamalıdır: Terleme ile kaybedilenlerin geri kazanılabilmesi için spor öncesinde, esnasında ve sonrasında sıvı alınmalı, doğru sıvılar tercih edilmeli, sıvı almak spor yaparken izlenilmesi gereken temel bir sağlık ve emniyet kuralı olarak algılanmalıdır” diye konuştu.

Diğer Sağlık Haberleri
Vantilatör can kurtarabiliyorVantilatör can kurtarabiliyor
ABD’de yapılan bir araştırma, havasız bir bebek odasına yerleştirilen vantilatörün ani bebek ölümleri riskini azaltabileceğini ortaya koydu.
Hamile hastaya açık kalp ameliyatıHamile hastaya açık kalp ameliyatı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde, kalp kapakçığında daralma ve kireçlenme tespit edilen kadının, 5 ay önce 4 aylık hamileyken sol kapakçığının 2 saat süren cerrahi operasyonla değiştirildiği belirtildi.
Şişman çocuklarda taş oluşumu riskiŞişman çocuklarda taş oluşumu riski
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, aşırı kilolu çocukların, böbrek ve idrar yollarında taş oluşumu açısından risk altında olduğunu bildirdi.
Beyin dostu cevizBeyin dostu ceviz
Hasadına başlanan, dışındaki yeşil kabuğu kafa derisini, sert kabuğu kafatasını, içindeki zar beyin zarını, meyvesi ise beynin fizyolojik yapısını andıran cevizin, kimyasal içeriğiyle beyin sağlığını da koruduğu bildirildi.
Radyoterapinin yan etkisi önceden belirlenecekRadyoterapinin yan etkisi önceden belirlenecek
Kanser hastalarının yüzde 60’ında başvurulan radyoterapi (ışın) yöntemine aşırı duyarlılık gösteren hastalar, artık tedavi öncesinde yapılacak kan testiyle belirlenebilecek. Böylece, hasta için uygun tedavi yöntemine karar verilebilecek ve yan etkilere bağlı olumsuzluklar engellenebilecek.
Özel hastaneler sezaryenci çıktıÖzel hastaneler sezaryenci çıktı
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürlüğü Kadın Sağlığı ve Aile Planlaması Daire Başkanı Dr. Rukiye Gül, geçen yıl hastanelere kayıtlı 1 milyon 126 bin canlı doğum yapıldığını, bu rakamın yüzde 42,5’inin sezaryen, yüzde 57,5’inin normal doğum olduğunu bildirdi. 
Yaralanmaların yüzde 10’u sportif kökenliYaralanmaların yüzde 10’u sportif kökenli
Türkiye’de hastanelere yapılan yaralanma başvurularının yüzde 10’unun sportif kökenli olduğu, yaralanmaların en çok görüldüğü spor dalları arasında ise futbolun ilk sırada yer aldığı bildirildi.
Çocuklara grip aşısı yapılmalı mı?Çocuklara grip aşısı yapılmalı mı?
Uzman uyarısı: "6 ay-5 yaş grubundaki çocuklar ile prematüre doğan, kronik akciğer hastalığı, astım, böbrek ve kalp problemi olan çocukların mutlaka grip aşısı olmalı!"
Dişeti estetiğinde acısız mucizeDişeti estetiğinde acısız mucize
Diş Hekimi Gizem Berk, dişeti sorunlarını lazer yöntemi ile acısız, ağrısız çözebildiklerini bildirdi.
Tai Chi, deprasyonu engelliyorTai Chi, deprasyonu engelliyor
Uzak Doğu sporu Tai Chi ile halk oyunlarından oluşan egzersiz hareketlerinin yaşlılarda depresyonu önlediği, esneklik, kuvvet, dinamik denge ve aerobik dayanaklığı da artırdığı bildirildi.
Sol kulağı iyi işiten daha zekiSol kulağı iyi işiten daha zeki
Prof.Dr. Dane, “Araştırmada sol kulak işitme süresi artıkça zeka puanının arttığını ortaya koyduk” dedi.
Bazı Öne Çıkan Haberler