Son Haberler
29.05.2012 Salı 10:26
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

NEVŞEHİR - TEMA TEMSİLCİSİNDEN 'ANIZ YAKMAYIN' UYARISI
20.07.2010 11:51
NEVŞEHİR (İHA) - TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, anız yakmanın tarım arazilerinde ciddi zararlara yol açtığını belirterek, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.
TEMA İl Temsilcisi Orhan Çalık yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Mayıs sonunda başlayan ve Ağustos ortasına kadar devam eden geniş bir hasat sezonuna sahip olduğunu belirtti. Hasat sezonunun başlaması ile birlikte kırsal bölgelerde tarlaların hububat sapları ve anızdan temizlenmesi için yakma işleminin yapılmasına başlandığını ifade eden Çalık, topraklara, ormanlara, su varlıklarına, biyolojik çeşitliliğe ve ekonomiye büyük zarar veren anız yakma işleminin, yasadışı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından kolaycılığa kaçılarak uygulanmaya devam ettiğini kaydeden Orhan Çalık,
"Tarlaları yeniden ekime hazırlamak için anızların yakılması yönteminden vazgeçilmelidir. Çünkü; anız yakıldığında, toprağın yüzeyi ve 2-3 santimetre altında yaşayarak onu besleyen, havalandıran milyonlarca mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir ve verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Toprağımızın 1 santimetresinde 1,5 milyar mikroorganizma yaşamaktadır ve bu mikroorganizmalar, zararlı mikropları yok ederek, bizlere organik ürünlerin sunulmasını sağlarlar, bu ürünlerle bizim vücudumuza girerek, vücudumuzu zararlı mikroplardan koruyarak, vücudumuzun bekçiliğini yaparlar, ayrıca yediğimiz besinlerin parçalanmasını sağlayarak sindirim sistemimize yardımcı olurlar. " dedi.
Anızın yakılması durumunda bu canlıların öleceğinden, bu toprakta yetişen ürünlerin organik ürün olmayacağını vurgulayan TEMA İl Temsilcisi Orhan Çalık, bu ürünlerin sadece kimyevi gübrelerin zoru ile yetişen hormonlu ürün olacağını, ürünün içinde yaşayan mikroorganizmaların canlılar tarafında istila edileceğini ve anız yakmanın acı bedelini tüm toplumun çekeceğini ifade etti.Çalık, " Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olmaktadır. Onun yanında toprak üstü başak sapları arasında yaşayan ve her birinin toprağın korunmasında ayrı bir denge unsuru olan birçok canlı yok olacaktır. Bir kısım süne zararlısını yok etmek veya toprağı daha kolay işleyebilmek uğruna, üstünde durduğumuz dalı kesmenin ne kadar büyük bir hata olduğunun ne yazık ki farkında değiliz. Eğer çiftçimiz anız yakarak toprağı verimsizleştirdiğini, ticari gübre ile bunu telafi etmesinin mümkün olmadığını ve anız yaktığı için gelecek yıl daha az ürün alacağının bilincine varırsa, hiçbir kuvvet çiftçiye anız yaktıramaz. Bunun için başta eğitim olmak üzere yasaklara uymayanların takibi ve caydırıcı cezaların uygulanması şarttır. Ülke genelinde 400 bini aşkın Gönüllüsü bulunan TEMA Vakfı'nın en temel hedefi topraklarımızın erozyon veya diğer tehditlere maruz kalmayarak korunması ve verimli kalmasıdır. Duyarlı çiftçi ve vatandaşlarımızı, Tema'ya destek olmaya çağırıyor, anız yakmamalarını ve yakanlara da engel olmalarını bekliyoruz." diye konuştu.
(MÖZ-MÇ-Y)
20.07.2010 11:47 TSİ
NNNN

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.