Son Haberler
29.05.2012 Salı 12:19
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

OPEN DEMOCRACY: FİLO SORUŞTURMASI İSRAİL-TÜRKİYE İTİFAKINI KURTARABİLİR Mİ?
12.08.2010 14:00

ANKARA, 11/08(BYE)--- Merkezi İngiltere'de bulunan forum sitesi OpenDemocracy'nin 10 Ağustos 2010 tarihli internet sayfasında, Avni Doğru imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yer alan metnin özet çevirisi şöyledir:

Mavi Marmara'ya yapılan baskınla ilgili soruşturma, Türk-İsrail ilişkilerindeki kırıkları iyileştireceğe benzemiyor. İlişkilerde nihai bir kopuş, Orta Doğu'da stratejik dengeleri değiştirerek barış ihtimalini belki de çok daha sahipsiz kılabilir.

--Bölgesel Etkiler--

İsrail-Türkiye ilişkilerinde bir kırılma, krizin sonuna işaret etmekten ziyade bölgede kutuplaşmanın artmasına ve barış umutlarının azalmasına yol açar. Araplarla İsrailliler, aralarındaki ihtilaflarda arabuluculuk yapmaya haiz yegâne aktörü kaybedebilirler. Türkiye, Arap dünyasının İslami ve kültürel hassasiyetlerini anlama konusunda benzersiz bir potansiyele sahip ve benzer bir anlayış coğrafi ve sosyolojik açıdan yakın bir komşu ve dost olarak da İsrail'in hassasiyetleri için de geçerli. Muhtemelen AB, daha kesin olmak gerekirse Fransa, Türkiye'nin arabulucu rolünü kapmak için hamle yapacağa benzer, ancak Suriye-Fransa ilişkilerindeki huzursuzluk ve Fransızların Hamas üzerinde bir baskı güçlerinin olmayışı böylesi bir girişimin olası başarısını sınırlıyor.

Ayrıca Türkiye'nin İsrail'in eylemlerine yönelik eleştirel tutumu Arap ve Arap olmayan devletleri İsrail karşısında işbirliği yapmalarını sağlayıp, İsrail'in izolasyonunu derinleştirebilir.

Türkiye'nin Müslüman dünyasında başlangıçta liderliğinin pekişmesine karşın ilişkilerde bir kopuşun Türkiye açısından sebep olacağı en büyük kayıp ülkenin bölgedeki yumuşak gücünün bir parçası olan ve İsrail üzerindeki etkisinden kaynaklanan tarafsızlık itibarına olacaktır. İlişkilerde bir kopuş, bunun dışında ayrıca Türkiye'nin Batı ile özellikle de ABD ile arasının açılmasına neden olabilir. Böylesi bir durum Türkiye'nin tırmanışa geçen profiline zarar verebilir ve ayrıca ülkenin içerideki reformları sürdürebilmesi açısından ciddi bir risk oluşturabilir. Türkiye'nin kutuplaşmalar yaşanan içerideki siyasi ortamında, hükümetin reformları yapabilmesi için Batı'nın desteği hayati bir önem arz ediyor.

Ezici güç doktrini batağına saplanmış olan İsrail, bölgede güçten düşen bir kuvvet. Son iki askeri operasyonundaki siyasi yenilgileri ve 2010'daki ölümcül filo saldırısı İsrail'in bölgesel ve küresel izolasyonunu arttırdı ve İsrail'in stratejik manevra alanını daralttı.

Bu sebeple İsrail'in de izolasyonunu tersine çevirmek ve komşularıyla barış yapmak için bir arkadaş, bir komşu ve bir aracı olarak Türkiye'ye şimdi her zamankinden çok ihtiyacı var.

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.