3 tarafımız denizle çevrili ama Marina sayımız yetersiz. Marina yatırımcılığının ve ekonomiye faydalarının kimse farkında değil.
İnsanlar pırlanta alırken kdv ödemiyorlar!
Ama 600 bin dolara 14 metrelik motorlu bir yat aldıklarında devlet yüzde 18 kdv ( 70 bin euro civarında) vergi istiyor.
Yüzde 8 ÖTV ve beygir başına 71 ytl yaklaşık 50 milyar vergi istiyor..
Yat alımlarında bu kadar yüksek vergi olunca insanlar, deniz vasıtalarını lüx ve pahalı görüyorlar.
Onlara binmek yerine, seyrediyorlar!
600 bin dolarlık bir yat alan kişi 250 bin dolar vergi ödememek için, yatına Türk bayrağı yerine ABD yada başka bir devletin bayrağını çekiyor..
Bunun için 3 bin 500 dolara Amerika yada, Almanya’da 3 günde hemen bir şirket kuruyor, aldığı yatınıda bu şirkete kaydediyor.
Bu yurt dışında kurulan şirketin yıllık vergi ve masrafı sadece 600 dolar! Bazılarının bir aylık sigara parası!!
Yani Türkiye denizlerinde gezen yatlarda Amerikan, İngiliz, Panama, Malta bayrağı dalganıyor!
Sebep? Türkiye’deki yüksek vergiler!
Devlet diyor ki! Bir yat alacaksan. Bir tanede bana alacaksın!
Vatandaşda diyor ki? Alamam! Türk bayrağı yerine ben o yata Amerika, Almanya, İngiliz bayrağı asarım. Bu kadar vergide ödemem!
O zaman da Türkiye’de denizcilik, marinacılık, deniz trafiği gelişmiyor!
İnsanlar sadece deniz kenarlarındaki evlerde oturuyor. Restaurantlarda yemek yiyip. İçki içiyorlar.
Kara trafiğindede zaman öldürüp, sıkışıp tıkanan trafikte stres oluyorlar.
İstanbul Ataköy Konaklarında 3 0da 1 salon evin fiatı 700 bin Euro!
Ama Azımut firmasının Bursa’da imal ettiği 13 metrelik motorlu, 2 kamara, 4 yataklı yatın fiatı 385 bin €.
Ev fiatları yatlardan 2 katı pahalı. Beton ve demir yığını bu kadar pahalı ev almak lüx olmuyor! Ama 200 bin € peşin 60 ay vadeyle Yat almak lüx oluyor!
Boat Show fuarını gezerken Türk gemi, makine mühendisleri ile iftihar ettim. Ne muhteşem ve modern Yatlar yapmışlar.
Sevgili İnanç Kıraç ve Claude Nahum tarafında 1988 de kurulan bin 300 kişinin çalıştığı Kıraç Şirketler Topluluğu’nun kurduğu SIRENA MARINE harika Yatlar yapmış.
Galeriden jeep ve araba alma rahatlığında insanlara Yat satıyorlar. 4-5 evi, 2-3 yazlığı olanlara tavsiyem bunlardan 1-2 sini satıp kendi kullanacakları özellikle 13- 14 metrelik yatlara taşınsınlar.
www.sirenamarine.com.tr den Neşet Yıldız ve Gürbüz Günenç İstanbul Ataköy Marinadaki ofislerinde önce Yat kullanma eğitimi veriyorlar. Sonra sizi Marina ve deniz hayatıyla tanıştırıyorlar.
Satış ofisleri ve Marinadaki Türk yapımı Azımut yatları gezmek serbest.
İstanbul’da Kalamış ve Ataköy Marinaları artık yetersiz. Acilen Silivri, Zeytinburnu, Avcılar, Maltepe, Bostancı, Pendik’de yeni ve modern marinalar yapılmalı.
Deniz Müsteşarlığı ayağa kalkmalı. İmsek bağlama, gitar, dikiş kursu gibi Yat ve kaptanlık kursları vermeli.
İnsanların denizle buluşması cazip hale getirilmeli. Marinalar da yer olmadığı için bir yatın yıllık marina aidatı 3 bin € dan 7 bin euro’ya çıkmış.
Marina sayıları artırılsa, çayır çimenden mezberelik hale gelen sahiller Marina olsa, Yatların aylık marina kiraları 200 dolara kadar düşer. Yüzlerce insana iş imkanları sağlanır.
Pırlantada KDV’yi kaldıran devlet. Yat alımlarında da kdv’yi kaldırmalı.
www.dursunboran.com