ANKARA, 09/08(BYE)--- Fransa'dan yayın yapan Radio France Internationale'in 8 Ağustos 2010 tarihli internet sayfasında, Jerome Bastion imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yer alan İstanbul çıkışlı yorum-haberin çevirisi şöyledir:
--Türk Hükûmeti ve Ordu 8 Ağustosta İktidarı Hedef Alan Bir Komploya Generallerin Karışmış Olabilecekleri Şüphesiyle Tıkanan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Atamalarında Anlaşmaya Vardı--
Önde gelen siyaset bilimciler, söz konusu Yüksek Askeri Şûra'nın diğerleri gibi olmayacağını ve ülkenin demokrasi arayışında bir dönüm noktasına işaret edeceğini öngörmüştü. Şüphesiz haklılardı zira bugüne kadar alışıldığı üzere bir formaliteden ibaret olan bu toplantının sonunda böyle bir çekişmeye şahit olunmamıştı.
Ancak bu kez olaylar öngörüldüğü gibi gerçekleşmedi zira genel durum farklı: Birçok üst rütbeli ordu mensubu iktidar partisine karşı bir komploda sanık konumunda ve Başbakan, Kara Kuvvetleri Komutanının da -bu, Genelkurmay Başkanlığı yolunu açan bir görev- aralarında olduğu bazı atamalara ve terfilere karşı.
Gizli pazarlıkların ve gece toplantılarının yapıldığı birkaç günün ardından Başbakan nihayet, hiç şüphesiz bir dönemin sonunu işaret eden bu yeni çekişmenin muhtemelen bir sonuca vardığını açıkladı.
Ve yıllar sonra, İslami hareketten gelen Adalet ve Kalkınma Partisinin sivil iktidarı ile güçlü bir askerî oligarşi arasındaki gerilim, 12 Eylülde yeni Anayasa için yapılacak referandumla sonuca bağlanması neticesinde belki de son bulacak.