MOSKOVA, 05/08(BYE)--- RİA Novosti haber ajansının 05 Ağustos 2010 tarihli internet sayfasında yukarıdaki başlık altında yayımlanan Ankara kaynaklı haberin özet çevirisi şöyledir:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Ankara'da 1 Ağustosta başlayan Yüksek Askeri Şûra toplantısı, beklenmedik bir şekilde sonuçlandı. Türk medyası, gelişmeleri "Ordu yönetiminde temizlik" olarak nitelendirdi.
Şûra toplantısının sonuçlarına göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çarşamba akşamı Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı dışında Silahlı Kuvvetlerde yeni atamaları onayladı. Bazı Türk medyasının güvenilir kaynaklara atfen yayımladığı haberlerde, Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Işık Koşaner'in atanacağı bildirildi. Hâlen Kara Kuvvetleri Komutanı olan Koşaner, Orgeneral İlker Başbuğ'un yerine geçecek. Başbuğ, 30 Ağustosta emekliye ayrılacak. Fakat, daha sonra yeni Genelkurmay Başkanının atanma kararının Cumhurbaşkanı tarafından henüz imzalanmadığı anlaşıldı. Türk uzmanlar, bu gelişmeyi, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atama yapılmamasına bağladı. Genelkurmay Başkanlığı, bu göreve, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ı aday gösterdi. Fakat Başbakan ve Cumhurbaşkanı, Iğsız'ın ve 19 Generalin daha 2003'te Erdoğan hükûmetini devirmek için darbe girişimi davasını (Balyoz Planı) inceleyen İstanbul'daki Mahkeme tarafından hakkında tutuklama kararı verilmesi üzerine Iğsız'ın bu göreve atanmasına itiraz ettiler. Askerlerin, darbe hazırlığında bulunduklarını reddetmelerine rağmen bununla ilgili soruşturmanın sürdürülmesi, Türk hükûmeti ile ordunun arasını açtı.
Türk medyasına göre, daha önce yaptığı açıklamalarda Silahlı Kuvvetlere karşı psikolojik bir savaşın başlatıldığını defalarca belirten şimdiki Genelkurmay Başkanı Başbuğ, mahkemenin, "suç işlediklerine ilişkin kesin deliller olmadıkça" emrinde olan subayların tutuklanmasının veya ifadelerinin alınması için mahkemeye çağrılmasının doğru olmadığını Başbakana ve Cumhurbaşkanına iletti.
Milliyet gazetesi, perşembe günkü sayısında, askerlerin ısrarına rağmen Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmadığını ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına kimin atanacağının hâlâ belirsiz olduğunu yazdı.
Sabah gazetesine göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için yeni adayın ismi perşembe günü Cumhurbaşkanına sunulacak. Bu göreve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın aday gösterilmesi bekleniyor. Ayrıca gazete, Orgeneral Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığına atanmasında da bir sorun yaşanmayacağını belirtti.