Son Haberler
29.05.2012 Salı 20:27
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

THE TIMES: HAGUE, AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYEREK ANKARA'YA YARDIM ETMEYE HAZIR
13.07.2010 19:00

LONDRA, 13/07(BYE)--- The Times gazetesinin 10 Temmuz 2010 tarihli sayısında yukarıdaki başlık ve Martin Fletcher imzasıyla yayımlanan metnin çevirisi şöyledir:

İngiltere, gelişmekte olan ekonomilerle daha yakın ilişki tesis edilmesi politikasının ilk işareti olarak Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyecek ve Ankara ile yeni bir ortaklık başlatacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague gazetemize verdiği özel mülakatta, Türkiye'nin kendisini güler yüzle karşılamayan Avrupa'ya sırtını döndüğü ve İslam dünyasını kucakladığı yönünde Batı'da son zamanlarda oluşan endişeleri paylaşmıyor.

Bunun yerine Hague, sağlam bir şekilde büyüyen birkaç ulustan biri olan Türkiye ile güçlü ikili ilişkiler kurma konusunda kararlı.

Fransa, Almanya ve nüfusunun çoğu Müslüman olan bu ülkenin kendi kulüplerine katılmasını engellemek isteyen diğer AB ülkelerine çıkışmadan önce Hague, "Türkiye'nin AB üyeliğini desteliyoruz" dedi ve "AB'nin sırtını Türkiye'ye dönmesi çok büyük bir stratejik hata olur" şeklinde konuştu.

Perşembe günü Hague, Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu Londra'da ağırladı. İki bakan altı saat görüştüler, birlikte öğle yemeği yediler ve British Library'deki Türk hazinelerini incelediler. Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "bu, gelişmekte olan ekonomilerle yakın ilişki kurulması konusundaki ciddiyetimizin bir göstergesi" dedi.

Davutoğlu Başbakan Yardımcısı Nick Clegg tarafından da kabul edildi ve bu ayın sonlarında Başbakan David Cameron Türkiye'yi ziyaret ederek atılan bu temel üzerine inşaata başlayacak. Eski Başbakan Gordon Brown üç yıllık başbakanlık görevi boyunca Türkiye'ye gidememişti.

İngiltere'nin Türkiye'ye ilişkin bu açılımı; İran'ın nükleer programını engellemek için tasarlanan BM yaptırımlarına karşı ret oyu kullanan, İsrail komandolarının Gazze ablukasını kırmaya çalışan bir filodaki dokuz Türk vatandaşını öldürmesinin ardından İsrail ile ilişkilerini donduran ve ABD ile AB'nin terör örgütleri listesinde yer almasına karşın Hamas'a kucak açan Ankara'nın bu şekilde Batı'yı korkutması ile eşzamanlı. Hague de, İran'a karşı yaptırımların etkinliği konusunda Türkiye ile bir "görüş ayrılığı" olduğunu kabul etti.

Ancak Hague, Orta Doğu'daki tehlikeli nükleer silah yarışını önleme konusundaki ortak hedefi Türkiye'nin de paylaştığını ısrarla belirtti. Hague ayrıca Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin gerginleşmesi konusundaki endişesini dile getirmekle birlikte, taraf olmaktan titizlikle kaçındı. Öte yandan Hague, Türkiye'nin, AB üyeliği yolunda mesafe alabilmesi için insan hakları, rekabet ve medya özgürlüğü alanlarında reformlar yapması gerektiğini de belirtti.

Dünyanın en hızlı büyüyen (bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11) ekonomilerinden birine sahip Türkiye, Avrupa'nın ekonomik yelkenleri kıpırdamazken çekici bir tercih. Hague, Davutoğlu ile görüşmesinde "süratle gelişen ticari" potansiyelden söz etti. Davutoğlu da iki ülke arasındaki ticaret hacminin yılda 13 milyar dolardan 20 milyar dolara yükselmesini umduğunu söyledi.

Hague'ın bu açılımı, geçen hafta yaptığı ve ekonomik gücün nasıl Brezilya, Hindistan, Çin ile Türkiye ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelere kaydığını ifade ettiği konuşmasında yer alan dış politika vizyonunu yansıtıyor.

Hague Türkiye'yi hem Avrupa hem de Asya üzerinde yer alan bir NATO müttefiki olarak da değerlendiriyor ve şöyle konuşuyor: "Türkiye hem Doğu'ya, hem de Batı'ya bakıyor. Farklı iletişim kanallarına sahip ülkelere ihtiyacımız var. Kendileriyle sorun yaşadığımız ülkelerle aramızda arabuluculuk yapacak bir ülkeye sahip olmamız bize yardımcı olur."

Hague Türkiye'nin son yıllarda birkaç defa Londra ve Tahran arasında arabuluculuk yaptığını söyledi. Bu konuda ayrıntı vermedi, ancak İran rejiminin Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliği'nde çalışan İranlıları geçen yıl tutukladığı zaman Türkiye'nin perde arkasından yaptığı müdahale buna bir örnek olarak gösterilebilir.

Hague Türkiye ile tüm alanlarda daha yakın ilişkiler kurulmasını umduğunu belirtti. Liverpool ve Westminster üniversitelerinin Türkiye'de yerleşkeler açmalarını öngören teklif, Hague ile Davutoğlu'nun tartıştığı bir başka projeydi.

YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.