Son Haberler
29.05.2012 Salı 19:33
Yerli Medya
Faydalı Linkler
Yabancı Medya
Eğlenceli Linkler
Reklam & Bilgi
Bize Ulaşın
HaberX English
RSS
HaberX Mobile
Favorilerime Ekle
Anasayfam Yap
HaberX 'te Ara
Haber Arşivi
USD
1,7570
EUR
2,3630
EUR/USD
1,3449
IMKB100
59737/%0,00
ISTANBUL
Perşembe: 15°C/21°C
Cuma: 15°C/22°C
Cumartesi: 14°C/23°C
Havadurumu ayarlari
Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.
ADANA
ADIYAMAN
AFSIN
AFYONKARAHISAR
AGRI
AKCADAG
AKCAKOCA
AKDAGMADENI
AKSARAY
AKSEHIR
ALANYA
ALAPLI
ALPU
AMASRA
AMASYA
AMMAN
AMSTERDAM
ANAMUR
ANKARA
ANTALYA
ARALIK
ARDAHAN
ARDESEN
ARPACAY
ARTVIN
ASKABAT
ASTANA
ATINA
AVANOS
AYDIN
BAFRA
BAGDAT
BAKU
BALA
BALIKESIR
BARTIN
BASCIFTLIK
BASKIL
BATMAN
BAYBURT
BAYKAN
BELGRAD
BERLIN
BEYPAZARI
BILECIK
BINGOL
BIRECIK
BISKEK
BITLIS
BODRUM
BOGAZLIYAN
BOLU
BONN
BOZCAADA
BRUKSEL
BUDAPESTE
BUKRES
BUNYAN
BURDUR
BURSA
CADIR LUNGA
CANAKKALE
CANKAYA
CANKIRI
CAYCUMA
CELIKHAN
CEMISGEZEK
CENEVRE
CERKES
CEYLANPINAR
CEZAYIR
CHICAGO
CICEKDAGI
CIFTELER
CORUM
CUBUK
CUKURCA
CUKURHISAR
CUMRA
DALAMAN
DENIZLI
DERINKUYU
DEVELI
DEVREK
DIVRIGI
DIYARBAKIR
DOGANSEHIR
DOGUBEYAZIT
DUSANBE
DUZCE
EDIRNE
ELAZIG
ELBISTAN
ELMADAG
ERBAA
EREGLI-KARADENIZ
EREGLI-KONYA
ERUH
ERZINCAN
ERZURUM
ESKISEHIR
ETIMESGUT
FETHIYE
FINIKE
FRANKFURT
G.MAGOSA
GAZIANTEP
GEMEREK
GENC
GEREDE
GIRESUN
GIRNE
GOKCEADA
GOLBASI
GOLKOY
GUDUL
GUMULCINE
GUMUSHACIKOY
GUMUSHANE
GUNYUZU
GURUN
GUZELYURT
HAKKARI
HATAY
HAYMANA
HELSINKI
HINIS
HOPA
IGDIR
ILGAZ
INEBOLU
ISKENDERUN
ISPARTA
ISTANBUL
IZMIR
K.MARAS
KABIL
KAGIZMAN
KAHIRE
KALECIK
KALE-MALATYA
KANBERRA
KANGAL
KARABUK
KARAKECILI
KARAMAN
KARAPINAR
KARS
KASTAMONU
KAYSERI
KAZAN
KEBAN
KELKIT
KERKUK
KESKIN
KIEV
KILIS
KIRCAALI
KIRIKKALE
KIRKLARELI
KIRSEHIR
KISINEV
KIZILCAHAMAM
KIZILTEPE
KOCAELI
KOLN
KOMRAT
KONYA
KOPENHAG
KOSTENCE
KOZAKLI
KULU
KUTAHYA
KUVEYT
LEFKOSA
LONDRA
MACKA
MADEN
MADRID
MALATYA
MALAZGIRT
MAMAK
MANISA
MARDIN
MARMARIS
MAZGIRT
MAZIDAGI
MEDINE
MEKKE
MELBOURNE
MERSIN
MERZIFON
MIHALICCIK
MILANO
MINSK
MONTREAL
MOSKOVA
MUCUR
MUGLA
MUNIH
MURADIYE
MUS
MUTKI
NALLIHAN
NEVSEHIR
NEWYORK
NIGDE
NIKSAR
NUSAYBIN
OF
OLTU
ORDU
ORTAKOY
OSLO
OSMANCIK
OSMANIYE
OTTAWA
PADGORICA
PALU
PARIS
PATNOS
PEKIN
PINARBASI
POLATLI
PRAG
PRISTINA
RIYAD
RIZE
ROMA
S.KOCHISAR
SAKARYA
SAM
SAMSUN
SANLIURFA
SARAYBOSNA
SARICAKAYA
SARIKAMIS
SARIZ
SARKISLA
SEBINKARAHISAR
SELANIK
SEMDINLI
SEYDISEHIR
SEYITGAZI
SIDNEY
SIIRT
SILIFKE
SINOP
SIRNAK
SIVAS
SIVEREK
SIVRIHISAR
SOFYA
SOLHAN
SORGUN
STOCKHOLM
SULUOVA
SUMNU
TAHRAN
TARAKLIJA
TASKENT
TEKIRDAG
TIFLIS
TIRAN
TOKAT
TOKYO
TOMARZA
TOSYA
TRABZON
TUNCELI
TURHAL
UNYE
URGUP
USAK
USKUP
VALKANES
VAN
VARSOVA
VIRANSEHIR
VIYANA
WASHINGTON
WELLINGTON
YALOVA
YAPRAKLI
YESILHISAR
YESILYURT
YOZGAT
ZENITSA
ZILE
ZONGULDAK
ZURIH
ANA SAYFA
GÜNDEM
EKONOMİ
POLİTİKA
DÜNYA
SPOR
YEREL
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
MEDYA
KİTAP
SİNEMA
SÖYLEŞİ
EĞİTİM
TMO: BUĞDAY PİYASALARININ İSTİKRARI İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINACAK
10.08.2010 10:46
Tweet
Follow
TMO, buğday piyasalarının istikrarı için her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını açıklayarak, spekülasyonlara meydan verilmeyeceğini bildirdi. Türkiye'nin bu yılki toplam buğday stokunun, tüketimi fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğunu, bu nedenle uluslararası hububat piyasalarında yaşanan keskin dalgalanmalarından etkilenilmediğini belirten TMO, sanayici, tüccar ve tüketiciyi yüksek fiyat beklentisiyle ihtiyaçların üzerinde stok amaçlı alım yapılmamaları noktasında uyardı. ANKARA (ANKA) - Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO), buğday piyasalarının istikrarı için her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını açıklayarak, Türkiye'nin bu yılki toplam buğday stokunun, tüketimi fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğunu vurguladı. Bu nedenle Rusya Federasyonu'nun 15 Ağustos itibariyle buğday ihracatı yasağı getirmesinin uluslararası hububat piyasalarında yarattığı keskin dalgalanmalarının, Türkiye'yi etkilemediğini ifade eden TMO, sanayici, tüccar ve tüketicileri yüksek fiyat beklentisiyle ihtiyaçlarının üzerinde stok amaçlı alım yapmamaları konusunda uyardı. TMO, yurt içindeki buğday fiyatlarının kurumun belirlediği fiyatların üzerine çıkması durumunda her türlü tedbir alınarak, spekülasyonlara meydan verilmeyeceğini bildirdi.
TMO'dan yapılan açıklamada Haziran ayındaki hasatla birlikte başlamış olduğu hububat alımlarına halen devam edildiği bildirildi. Bu yılki buğday alımlarına, bir önceki yıldan devreden 1 milyon 255 bin ton stokla girildiğini belirten TMO, bugüne kadar üreticilerden satın alınan 956 bin ton buğday ile birlikte toplam 2 milyon 211 milyon tonluk stoka ulaşıldığını açıkladı. Ayrıca 270 bin ton ürünün TMO depolarında emanet olarak bulunduğuna dikkat çeken TMO, arpada ise alımlara 510 bin ton stokla girildiğini, bugüne kadar alınan 900 bin tonla birlikte toplam 1 milyon 410 bin tonluk stoka ulaşıldığını kaydetti. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin buğday üretim miktarının 2006'da 20,01 milyon ton, 2007'de 17,23 milyon ton, 2008'de 17,78 milyon olduğuna işaret eden TMO, "Bu yılki buğday üretiminin ise en az 19 milyon ton olduğu tahmininde bulundu. 1 milyon 254 milyon tonu TMO'da, 700 bin tonu özel sektör depolarında olmak üzere 2 milyon tonluk stok devir rakamı ile birlikte bu miktarın toplam 21 milyon tona ulaştığını vurgulayan TMO, Türkiye'nin yıllık buğday tüketim miktarının 18 milyon ton civarında olduğunu, buna göre Türkiye'nin bu yılki toplam buğday stokunun, tüketimi fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğunu ifade etti. Son dönemde Rusya Federasyonu'nun, hububat üretiminde ortaya çıkan olumsuzluklara bağlı olarak açıkladığı hububat ihracat yasağı ile birlikte yurtdışı piyasalarda başta buğday olmak üzere diğer ürün gruplarının fiyatlarında artışlar yaşandığını belirten TMO, bu gelişmeler ilgili diğer kuruluşlarla birlikte yakından takip edildiğini aktardı. Rusya'nın ihracat yasağının Türkiye'yi etkilemediğinin altını çizen TMO, sanayi, tüccar ve tüketicileri uyardı.
-STOK AMAÇLI ALIM YAPMAYIN UYARISI-
TMO, açıklamasında Rusya Federasyonu tarafından 15 Ağustos 2010'dan başlamak üzere yılsonuna kadar sürdürüleceği ilan edilen hububat ihracat yasağının Başbakan Vladimir Putin tarafından geçici olarak açıklandığına dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov tarafından ise yılsonuna kadar açıklanan ihracat yasağının halen devam eden hasadın durumuna göre tekrar gözden geçirilebileceğini, Rusya'nın söz konusu ihracat yasağına karşın hububat ihracatına ilişkin bütün taahhütlerini yerine getireceğine ilişkin açıklamaların, uluslararası haber ajanslarında yer aldığını anımsattı. Rusya Federasyonu'nca alınan yasaklama kararı ile birlikte dünya hububat piyasalarında yükselişe geçen buğday fiyatları sonrasında gelen bu türden açıklamalarla, başta ABD borsaları olmak üzere düşüş eğilimine girdiğine işaret eden TMO, açıklamalarında şu noktaların altını çizdi:
"Uluslararası hububat piyasalarında son dönemde görülen bu keskin dalgalanmalar, yeterli buğday stokuna sahip olan Türkiye'yi etkilememiştir. Bu doğrultuda, gerek sanayici ve tüccar, gerekse tüketicilerin yüksek fiyat beklentisiyle ihtiyaçlarının üzerinde stok amaçlı alım yapmaya yönelmeleri, fiyatlarda medyana gelebilecek keskin düşüşlere paralel, ciddi zararlarla karşı karşıya kalmalarına neden olabilecek. Bilindiği üzere Kuruluşa, Haziran ayında alım fiyatlarıyla birlikte, No 1 grubu Anadolu sert ekmeklik buğdayı için satış fiyatları da açıklanmış olup, bu fiyat Kasım'da ton başına 645 TL, Aralıkta ise ton başına 655 TL'dir. Yurt içindeki buğday fiyatlarının TMO'nun belirlediği bu fiyatların üzerine çıkması durumunda önceki yıllarda farklı ürün gruplarında da yapıldığı üzere TMO'nun yine her türlü tedbir alınarak spekülasyonlara meydan verilmeyecek. Bugüne kadar olduğu gibi piyasalar yakından takip edilmekte olup, gerektiğinde yine piyasalara müdahale edilerek, istikrar sağlanması amacıyla her türlü tedbir alınacaktır."(ANKA)
(HGB/ÖMR)
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
İLGİLİ HABERLER
Alfa Grup'tan "Turkcell" açıklaması
29.05.2012, 18:18
ABank'a 200 milyon dolar sendikasyon kredisi
29.05.2012, 17:46
Memurun 2012 zammı 4+4
29.05.2012, 17:05
Memur-Sen: Süreci tıkamamak için toplantıya giriyoruz
29.05.2012, 16:53
KESK'ten Hava İş'e destek
29.05.2012, 16:27
Faiz oranı dğişmedi
29.05.2012, 14:11
Çocuklu ailelerin yüzde 13'ünde anne de baba da işsiz
29.05.2012, 10:56
Yurtiçi turizm kan kaybediyor
29.05.2012, 10:43
Türk Telekom ile 444'lü numaralar Akşam 7-Sabah 7 saatleri arasında bedava
29.05.2012, 09:27
Maliye Bakanı'ndan "zam" açıklaması
29.05.2012, 09:11
Tüketici hemen aldı, "sonra öderim" dedi
29.05.2012, 09:05
Şap yüzünden kredi ödemeleri tehlikede
28.05.2012, 20:58
ÖİB'den gayrimenkul ihaleleri
28.05.2012, 17:45
TÜVTURK'TEN ARIZA AÇIKLAMASI
28.05.2012, 17:27
Vakıfbank'tan bono ve tahvil ihracı
28.05.2012, 16:52
"Tasarrufta vatandaş değil Hükümet suçlu"
28.05.2012, 15:10