Son Haberler
29.05.2012 Salı 22:40
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

"Toplumun kılcal damarlarına yayılacağız"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin referandum ve seçim sürecinde izleyeceği stratejiye ilişkin ipuçları verdi. 09.07.2010 12:42

(ANKA) - "Toplumun her kesimine, her kılcal damarına gireceğiz, girmek zorundayız. Ev ev dolaşacağız, mahalle mahalle dolaşacağız" diyen Kılıçdaroğlu, "Bunu yaptığınız zaman toplumun kılcal damarlarına gireceksiniz. Sokak sorumlumuz olacak, mahalle sorumlumuz olacak, kent sorumlumuz olacak, bölge sorumlumuz olacak. Bir üzüm salkımı gibi toplumun kılcal damarlarına yayılacağız" diye konuştu. -Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dinleme endişesiyle Mahkeme üyelerine toplantı çağrısını özel kuryeyle yapmasını "Şu geldiğimiz noktaya bakın. Bir Anayasa Mahkemesi Başkanı bu kaygıyı duymaktadır, bu kaygının bir anlamda üyeler tarafından paylaşılmasıdır" sözleriyle yorumladı. Kılıçdaroğlu, "Bu kaygıyı yaratan bir siyasal iktidar demokrasiyi geliştirmek için sağlıklı bir Anayasa yapabilir mi? Bu kaygıyı yaratan siyasal iktidar böyle bir Anayasa değişikliği yapamaz. Ve nitekim son Anayasa değişikliği yürütme organının yargı üzerine baskısını artıran bir Anayasa değişikliğidir" diye konuştu.

-Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliklerine destek veren AB Komisyonu Sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny'ye tepki göstererek "AB kendisini AKP'ye endekslediyse o ayrı bir olay. Biz bunu AB'nin etik değerleriyle bağdaştırmıyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu, AB'nin, kendi raporlarının aksini savunan değişiklikleri desteklemesinin "Biz zaten Türkiye'yi AB'ye almayacaktık. Bari bırakın bu değişikliklerle bizden daha fazla kopsunlar" anlamına geldiğini dile getirirken AB'ye, raporlarının arkasında durma çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin referandum ve seçim sürecinde izleyeceği stratejiye ilişkin ipuçları verdi. "Toplumun her kesimine, her kılcal damarına gireceğiz, girmek zorundayız. Ev ev dolaşacağız, mahalle mahalle dolaşacağız" diyen Kılıçdaroğlu, "Bunu yaptığınız zaman toplumun kılcal damarlarına gireceksiniz. Sokak sorumlumuz olacak, mahalle sorumlumuz olacak, kent sorumlumuz olacak, bölge sorumlumuz olacak. Bir üzüm salkımı gibi toplumun kılcal damarlarına yayılacağız" diye konuştu.
CHP İl Başkanları ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında CHP Genel Merkezi'nde toplandı. Kılıçdaroğlu, toplantının açılışında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişiklikleri için verdiği "kısmi iptal" kararı için eleştirilerini saklı tuttuklarını, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından bu konuda görüşlerini açıklayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğiyle ilgili CHP'lilere çok önemli bir görev düştüğünü, değişiklik konusundaki gerçekleri halka anlatacaklarını bildirdi. Türkiye'de hak ve özgürlüklerin geliştirildiği, örgütlü bir yapıya sahip bir demokrasiden yana olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Baskıcı bir rejim toplumun geleceği açısından son derece tehlikelidir" dedi. Bugünkü Milliyet gazetesinin manşetinde yer alan haberde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dinleme endişesiyle Mahkeme üyelerine toplantı çağrısını özel kuryeyle yaptığı haberinin yer aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, "Şu geldiğimiz noktaya bakın. Bir Anayasa Mahkemesi Başkanı bu kaygıyı duymaktadır, bu kaygının bir anlamda üyeler tarafından paylaşılmasıdır. Aslında bu kaygı sadece Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndaki bir kaygı değil. Bu kaygı sokaktaki yurttaşın da paylaştığı bir kaygı. O da konuşurken aynı kaygıyı yaşıyor. O zaman durup kendimize sormamız gerekiyor. Bu kaygıyı yaratan bir siyasal iktidar demokrasiyi geliştirmek için sağlıklı bir Anayasa yapabilir mi? Bu kaygıyı yaratan siyasal iktidar böyle bir Anayasa değişikliği yapamaz. Ve nitekim son Anayasa değişikliği yürütme organının yargı üzerine baskısını artıran bir Anayasa değişikliğidir" diye konuştu.

-"AB KENDİSİNİ AKP'YE Mİ ENDEKSLEDİ?"-

Anayasa Mahkemesi'nin "kısmi iptal" kararına karşın Anayasa değişikliğinin ana ekseninin değişmediğini, hatta var olan bazı hakların geri alındığını, bir savcı hakkında yapılan şikayet hakkında Adalet Bakanı'nın izin vermemesi durumunda yargıya başvurma yolunun kalktığını anlatan Kılıçdaroğlu, AB Komisyonu Sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny'nin bugünkü Vatan gazetesinin manşetinde yer alan Anayasa değişikliklerine destek veren açıklamalarına da tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Şunu gerçekten merak ediyorum. Bu Sayın Sözcü, Türkiye'yle ilgili bugüne kadar yayımlanan AB İlerleme Raporlarını niçin okumamış? Kendi yazdıkları raporları okumayan bir Sözcü nasıl bu Anayasa değişikliklerine "Evet, olumlu buluyoruz' diyor? Dönsün baksın AB İlerleme Raporlarına. HSYK'da Bakan'ın ve Müsteşar'ın olmaması gerektiğini ben söylemiyorum, onlar söylüyorlar. Hadi ondan da vazgeçtik, İstişare Raporlarına bir baksınlar, onlara da bakmıyorlar. O zaman "Biz yazarız ama farklı söyleriz.' AB kendisini AKP'ye endekslediyse o ayrı bir olay. Biz bunu AB'nin etik değerleriyle bağdaştırmıyoruz" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, AB'nin, kendi raporlarının aksini savunan değişiklikleri desteklemesinin "Biz zaten Türkiye'yi AB'ye almayacaktık. Bari bırakın bu değişikliklerle bizden daha fazla kopsunlar" anlamına geldiğini dile getirirken AB'ye, raporlarının arkasında durma çağrısında bulundu.
Kılıçdaroğlu, AKP'nin halkın gündemini halktan "kaçırdığını" ifade ederek "Siz yapay gündemlerle halkın içinde boğuştuğu sorunlardan halkı koparmak istiyorsunuz. Ama koparamazsınız, çünkü onu bizzat yaşıyor zaten" dedi. Anayasa değişiklerinin, "AKP'nin baskıcı niyetinin Anayasa'ya yansıması" olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, düzenlemenin bireysel hak ve özgürlükleri geliştirmediğini, yargı bağımsızlığını da güçlendirmediğini kaydetti. AKP'nin "kurumları nasıl ele geçiririm" anlayışıyla yola çıkarak yargıyı siyasallaştırmaya çalıştığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu Anayasa değişiklikleri bu haliyle geçerse ciddi kaygılar taşıdığımızı ifade etmek isterim" dedi.

-"SANDIĞA SAHİP ÇIKMAYAN CHP'Lİ DEĞİLDİR"-

Kılıçdaroğlu, CHP'li İl Başkanları, İlçe Başkanları, Kadın Kolları ve Gençlik Kollarına önemli görevler düştüğünü, hep beraber çalışarak vatandaşların sorunlarına kilitlenmeleri gerektiğini, bu çalışmaları yaparken de yorulmayacaklarını vurguladı. Kurultaya kadar parti içinde doğal olarak bazı gelişmeler olduğunu ancak kurultaydan sonra yeni bir sürecin başladığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Toplumun her kesimine, her kılcal damarına gireceğiz, girmek zorundayız. Ev ev dolaşacağız, mahalle mahalle dolaşacağız" dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek "Listeni nasıl oluşturduysan oluştur, beni ilgilendirmiyor. Ama beni ilgilendiren bir şey var. İstanbul'un her sokağının sorumlusunu bulacağım. Getireceksiniz, listeyi önüme koyacaksınız, harita da önümde olacak, ben açacağım "Falan sokağın sorumlusu sen misin' diye soracağım" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bunu yaptığınız zaman toplumun kılcal damarlarına gireceksiniz. Sokak sorumlumuz olacak, mahalle sorumlumuz olacak, kent sorumlumuz olacak, bölge sorumlumuz olacak. Bir üzüm salkımı gibi toplumun kılcal damarlarına yayılacağız. O zaman şu kaygıyı tamamen kafamızdan silip atacağız: Sandıklara sahip çıkabilir miyiz? Hayır, eğer ben sokaklara kadar inmişsem, sorunları belirlemişsem zaten sandıklara sahip çıkmak doğal olarak ortaya çıkacak. Her sandıkta 2 değil en az 10 tane sorumlu olacak. Ve şu şikayeti hiçbir zaman da duymak istemiyorum: "Efendim bizim oylarımız çalındı.' İyi de o sandığın sorumlusu yok muydu? Önce kabahati kendimizde arayacağız, kusuru önce kendimizde arayacağız. O nedenle sandığa sahip çıkmayan varsa onun bu partide işi yoktur. Çünkü o, CHP'li değildir. Öğle zamanı bana bir sandviç gelmedi, ben bıraktım gittim derse onu bu partiden uzaklaştıracağız, kusura bakmasın. Halk için, toplum için, toplumun geleceği için, çocuklarımız için bir sandviçe bir sandık satılmaz. Bu kadar ağır konuşuyorum. Kim sandığa sahip çıkacaksa sonuna kadar sahip çıkacaktır. Aç kalsın. 12 saat aç kalmak, 24 saat aç kalmak, eğer bu toplumun çıkarları içinse biz 1 hafta da aç kalmalıyız. Onun için diyorum toplumun kılcal damarlarına kadar inmeliyiz, onun için mücadele etmeliyiz."
Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Şimşek'e söylediklerinin tüm il başkanları için geçerli olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu çalışmaya İstanbul'dan başlayacaklarını, seçimlere kadar aşama aşama bu çalışmaları Türkiye'ye yayacaklarını bildirdi.

-"BİZİM AKP GİBİ GİZLİ GÜNDEMİMİZ YOK"-

Kılıçdaroğlu, CHP'lilere gittikleri her yerde inançlara saygılı olduklarını ancak inançların siyasete alet edilmesine karşı olduklarını söyleme çağrısında bulunurken inançları siyasete alet edenlerin "sahtekar" olduğunu, o sahtekarların yüzünü halka göstermek zorunda olduklarını kaydetti. Gençlik Kolları ve Kadın Kollarının da sıkı çalışması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bize itiraz edeni de bize yuh çekeni de itirazsız dinleyeceğiz. Onun gerekçelerini, bize tepkisini bizim öğrenmemiz lazım. Ve ona karşı kendi görüşlerimizi sükunetle anlatmamız lazım. Çünkü biz bu toplumun çimentosuyuz, çünkü biz bu toplumun geleceği için çalışıyoruz, çünkü biz ülkenin çıkarlarının her şeyin üstünde olduğuna inanıyoruz. Çünkü bizim AKP gibi gizli gündemimiz yok. Çünkü biz halka söylediklerimizle içimizde söylediklerimiz farklı olan bir siyasi parti değiliz. Öyle bir gelenekten gelmiyoruz. İçimiz neyse dışımız da birdir. Doğruları söylüyoruz. Doğruları söyleyeni bazen dokuz köyden kovarlar, onuncu köye gitmekten çekinmeyeceğiz. Ta ki doğruları halkın anlayacağı bir dille onlara anlatıncaya kadar" diye konuştu.
Çağdaş bir demokrasi istediklerini, etnik kimliklere saygılı olduklarını, kültürel sorunları çözmenin de CHP'nin görevi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Çözümsüz gibi görünen sorunlara da talibiz. Terörü de biz çözeceğiz diyoruz onun için. Neden? Çünkü bizim gizli gündemimiz yok. Biz her şeyi halkla cesaretle paylaşmaktan yana olan bir siyasal partiyiz. Doğuyla batı arasında, güneyle kuzey arasında entegrasyonu düşünen bir siyasal partiyiz. Siyasette de kültürde de toplumun dinamiklerinde de bunu düşünen bir siyasal partiyiz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, yapamayacakları şeylere söz vermeyeceklerini ancak söz verdiklerini de kesinlikle yerine getireceklerini bildirdi.

-CHP'Lİ İL BAŞKANLARININ PERFORMANSI ÖLÇÜLECEK-

Anayasa'nın değişmez hükümlerinden biri olan "sosyal devlet" ilkesinin bugün uygulanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, yoksulun onurunun ayaklar altına alındığı, gelir dağılımının çarpıklaştığı, işsizliğin bu kadar yükseldiği bir ülkede sosyal devletten söz edilemeyeceğine dikkat çekerek sosyal devleti yeniden inşa edeceklerini anlattı.
Kılıçdaroğlu, iktidar koşusu başlattıklarını ve bunun için her CHP'linin çalışması gerektiğini belirterek CHP'ye oy çıkmayan yerlere daha çok gideceklerini, halkla kucaklaşacaklarını kaydetti. CHP'li İl Başkanlarının performansını da ölçeceklerini, dağıtılacak form vasıtasıyla İl Başkanlarının kendi illeri hakkındaki görüşlerini alacaklarını bildiren Kılıçdaroğlu, "Böylece İl Başkanları kendi illerinin sorunlarına ne kadar sahip göreceğiz. Bu performans çok önemli. Onun için her arkadaşımıza görev düşüyor" dedi.

-"GEREKİRSE ÇALIŞAN, ESNAF BÜROLARI KURULACAK"-

Çağdaş bir Türkiye için her aydına da görev düştüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, hep birlikte bu Anayasa değişikliğine hayır denilmesi gerektiğini dile getirdi. AKP'nin demokrasi, özgürlük, hak gibi bir kaygısı olmadığını, sadece "ben iktidardan nasıl gitmem" kaygısı güttüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, "Göreceksiniz zemin kaydıkça baskılar artacaktır. Baskıları ne kadar artarsa artsın her bir İl Başkanımız, her bir yurtsever vatandaşımız bedel ödemeye hazır olmalıdır. Bütün baskıları göğüsleyeceğiz, gerekirse bedel de ödeyeceğiz. Demokrasilerde hak kazanmanın bir mücadele olduğunu bilmiyor muyuz? Bu mücadeleyi yakaladığımız zaman parti olarak güçlü olabiliriz" diye konuştu. CHP'nin gittiği yerlerde meslek odalarının "Medyanın önünde toplantı yapmayalım, çünkü dertlerimizi anlatamıyoruz" dediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Onların sorunlarını medyanın olmadığı yerde dinleyeceğiz. Ama o sorunları nasıl çözeceğimizi aynı kararlılıkla anlatacağız. Bu işin yüzde 50'si kararlılıktan geçiyor, inançtan geçiyor. Onun için il başkanları, ilçe başkanları, kadın kolları, gençlik kolları olarak gerekirse çalışanlar büroları, esnaf büroları kuracaksınız. Onları kuracaksınız ki esnaf, onların sorununu CHP nasıl çözecek, onu bilecek" diye konuştu.
CHP'nin, Türkiye'yi "YÖK ayıbından kurtaracağını" bildiren Kılıçdaroğlu, saydam bir Türkiye kuracakları vaadinde de bulundu. "Ödediği verginin hesabını sormayan bir demokrasi, aksak bir demokrasidir" diyen Kılıçdaroğlu, vatandaşlara ödediği verginin hesabını sormayı öğreteceklerini belirterek "Onun için önce bu Anayasa'ya "hayır' diyeceğiz, daha sonra halkın iktidarına "evet' diyeceğiz ve iktidar koşusuna böyle başlayacağız" dedi.

YORUMLARINIZ
..................... - 09.07.2010 16:31
mümkünse biz almayalım sizin iksirinizi siz genelde başötrüsünü götürüyorsunuz el attığınız kişilerden...
Emre Vatandaş - 09.07.2010 16:26
Yahu ben bu kemikleşmiş partizan partililerinizi gerçekten anlamıyorum. Toplumun ve demokrasinin önünü açan bu anayasa değişikliğini nasıl evirip çevirip toplum ve demokrasi karşıtı olarak ifade ediyorsunuz ve onlar da yiyorlar töbe anlamış değilim. Bu devirde, bu kafalar kaldı mı yahu? Beylerrrr siz tam Stalin zamanını kafalarısınız haberiniz var mı? Afrika Ülkeleri bile demokrasiyi anladı, yaşamaya başladı. Siz hangi dünyada yaşıyorsunuz? Millete bu kadar hainlik, bu kadar düşmanlık nasıl olur ve bütün bunlar millet lehineymiş gibi nasıl gösterilir? Bu düşünce kürsülerden nasıl dillendirilir, nasıl alkışlanır? Pes doğrusu.
xxx - 09.07.2010 14:31
Biz sizin cemaziy-ül evvelinizi biliriz.
Boşuna tafra atmayın sayın emanetçi başkan!
Yatak odasından geçen bir genel başkanlığınız var.
Birilerinin uçkuru olmasaydı zor gelirdiniz oraya...
kangallı - 09.07.2010 14:17
ALLAH KORUSUN KILCAL DAMARLARA GİRESİNİZ NEYLE GİRECEKSİN TÜRKİYEDE 12 EYLÜLCÜLERİ HALEN DESTEKLEYİP AYDIN EDENLERLEMİ 12 EYLÜL HESABI 12 EYLÜLDE SORULACAK ARTIK YETER BU MİLLETLE OYNADIĞINIZ BU GÜNE KADAR 12 EYLÜLLERDE SİZ BAŞ ROL OYNADINIZ BİTTİNİZ ŞİMDİ SIRA EVETTE OLACAK BU İNSANLAR UYANDI ARTIK PALAVRALARINIZI ANLADI A R T I K S Ö Z M İ L L E T İ N
xxx - 09.07.2010 14:17
Aman, sakın ha! Bize uzak olduğunuzda bile
bunları yaşatabiliyorsanız kılcal damarımızda
neler yapmazsınız...
L.SOYER - 09.07.2010 13:39
kizim universite sinavina hazirlanirken istatistikleri gordum AB basliklari nasil acsin biz beklenen gelismeleri yapmamis , kriterleri yerine getirmemisizki , ozellikle tarim alaninda yani hep AB mi hatali ??? al bizi demek kolay . Umarim CHP bunlari goz onunde bulundurur .
- 09.07.2010 13:38
zehirde öle yapar. kılcal damarlara kadar yayılır..ama kim yerse ona olur.. chp... sen bu halkı kendin gibi safmı sandın? :D
ÜNYELİ ALİ - 09.07.2010 13:28
TABİ SİZLER ÇOK AKILLISINIZ MİLLET SAFHERŞEYDEN BİHABER. YÜZÜNÜZDEKİ DERİ OKADAR KALIN Kİ,BU ASİL MİLLET SİZDEN DAHA BİLGİLİ BU KONULARDA HİÇ MERAK ETMEYİN.MİLLETE ANLATACAK NEYİNİZ VAR. HAA ERGENEKONA NASIL AVUKATLIK YAPTIĞINIZIMI ANLATACAKSINIZ. ACINACAK DURUMDASINIZ. İNANIN SİZİ İZLERKEN ACIYOR,AMA HAKETTİĞİNİZİDE DÜŞÜNMÜYO DEĞİLİM.BU PAKET YÜZDE 65-70 LE EVET OLUR AM AYDA YAŞIYORSANIZ DİYECEĞİM YOK.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
1