Son Haberler
30.05.2012 Çarşamba 06:44
Yerli Medya
Faydalı Linkler
Yabancı Medya
Eğlenceli Linkler
Reklam & Bilgi
Bize Ulaşın
HaberX English
RSS
HaberX Mobile
Favorilerime Ekle
Anasayfam Yap
HaberX 'te Ara
Haber Arşivi
USD
1,7570
EUR
2,3630
EUR/USD
1,3449
IMKB100
59737/%0,00
ISTANBUL
Perşembe: 15°C/21°C
Cuma: 15°C/22°C
Cumartesi: 14°C/23°C
Havadurumu ayarlari
Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.
ADANA
ADIYAMAN
AFSIN
AFYONKARAHISAR
AGRI
AKCADAG
AKCAKOCA
AKDAGMADENI
AKSARAY
AKSEHIR
ALANYA
ALAPLI
ALPU
AMASRA
AMASYA
AMMAN
AMSTERDAM
ANAMUR
ANKARA
ANTALYA
ARALIK
ARDAHAN
ARDESEN
ARPACAY
ARTVIN
ASKABAT
ASTANA
ATINA
AVANOS
AYDIN
BAFRA
BAGDAT
BAKU
BALA
BALIKESIR
BARTIN
BASCIFTLIK
BASKIL
BATMAN
BAYBURT
BAYKAN
BELGRAD
BERLIN
BEYPAZARI
BILECIK
BINGOL
BIRECIK
BISKEK
BITLIS
BODRUM
BOGAZLIYAN
BOLU
BONN
BOZCAADA
BRUKSEL
BUDAPESTE
BUKRES
BUNYAN
BURDUR
BURSA
CADIR LUNGA
CANAKKALE
CANKAYA
CANKIRI
CAYCUMA
CELIKHAN
CEMISGEZEK
CENEVRE
CERKES
CEYLANPINAR
CEZAYIR
CHICAGO
CICEKDAGI
CIFTELER
CORUM
CUBUK
CUKURCA
CUKURHISAR
CUMRA
DALAMAN
DENIZLI
DERINKUYU
DEVELI
DEVREK
DIVRIGI
DIYARBAKIR
DOGANSEHIR
DOGUBEYAZIT
DUSANBE
DUZCE
EDIRNE
ELAZIG
ELBISTAN
ELMADAG
ERBAA
EREGLI-KARADENIZ
EREGLI-KONYA
ERUH
ERZINCAN
ERZURUM
ESKISEHIR
ETIMESGUT
FETHIYE
FINIKE
FRANKFURT
G.MAGOSA
GAZIANTEP
GEMEREK
GENC
GEREDE
GIRESUN
GIRNE
GOKCEADA
GOLBASI
GOLKOY
GUDUL
GUMULCINE
GUMUSHACIKOY
GUMUSHANE
GUNYUZU
GURUN
GUZELYURT
HAKKARI
HATAY
HAYMANA
HELSINKI
HINIS
HOPA
IGDIR
ILGAZ
INEBOLU
ISKENDERUN
ISPARTA
ISTANBUL
IZMIR
K.MARAS
KABIL
KAGIZMAN
KAHIRE
KALECIK
KALE-MALATYA
KANBERRA
KANGAL
KARABUK
KARAKECILI
KARAMAN
KARAPINAR
KARS
KASTAMONU
KAYSERI
KAZAN
KEBAN
KELKIT
KERKUK
KESKIN
KIEV
KILIS
KIRCAALI
KIRIKKALE
KIRKLARELI
KIRSEHIR
KISINEV
KIZILCAHAMAM
KIZILTEPE
KOCAELI
KOLN
KOMRAT
KONYA
KOPENHAG
KOSTENCE
KOZAKLI
KULU
KUTAHYA
KUVEYT
LEFKOSA
LONDRA
MACKA
MADEN
MADRID
MALATYA
MALAZGIRT
MAMAK
MANISA
MARDIN
MARMARIS
MAZGIRT
MAZIDAGI
MEDINE
MEKKE
MELBOURNE
MERSIN
MERZIFON
MIHALICCIK
MILANO
MINSK
MONTREAL
MOSKOVA
MUCUR
MUGLA
MUNIH
MURADIYE
MUS
MUTKI
NALLIHAN
NEVSEHIR
NEWYORK
NIGDE
NIKSAR
NUSAYBIN
OF
OLTU
ORDU
ORTAKOY
OSLO
OSMANCIK
OSMANIYE
OTTAWA
PADGORICA
PALU
PARIS
PATNOS
PEKIN
PINARBASI
POLATLI
PRAG
PRISTINA
RIYAD
RIZE
ROMA
S.KOCHISAR
SAKARYA
SAM
SAMSUN
SANLIURFA
SARAYBOSNA
SARICAKAYA
SARIKAMIS
SARIZ
SARKISLA
SEBINKARAHISAR
SELANIK
SEMDINLI
SEYDISEHIR
SEYITGAZI
SIDNEY
SIIRT
SILIFKE
SINOP
SIRNAK
SIVAS
SIVEREK
SIVRIHISAR
SOFYA
SOLHAN
SORGUN
STOCKHOLM
SULUOVA
SUMNU
TAHRAN
TARAKLIJA
TASKENT
TEKIRDAG
TIFLIS
TIRAN
TOKAT
TOKYO
TOMARZA
TOSYA
TRABZON
TUNCELI
TURHAL
UNYE
URGUP
USAK
USKUP
VALKANES
VAN
VARSOVA
VIRANSEHIR
VIYANA
WASHINGTON
WELLINGTON
YALOVA
YAPRAKLI
YESILHISAR
YESILYURT
YOZGAT
ZENITSA
ZILE
ZONGULDAK
ZURIH
ANA SAYFA
GÜNDEM
EKONOMİ
POLİTİKA
DÜNYA
SPOR
YEREL
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
MEDYA
KİTAP
SİNEMA
SÖYLEŞİ
EĞİTİM
TRABZON - DOĞU KARADENİZLİ İHRACATÇILAR 2023 YILI STRATEJİSİ’Nİ TARTIŞTI
10.07.2010 12:22
Tweet
Follow
TRABZON (İHA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
DKİB tarafından Zorlu Grand Hotel’de dün akşam yapılan tartışma toplantısına DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yönetim kurulu üyeleri ve gazete yöneticileri katıldı. Toplantıda 2023 yılı strateji ile ilgili kısa bir tanıtım filmi ile başlayan toplantının açılış konuşmasını DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptı. Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kıtalar arası geçiş noktasında bulunduğunu ifade eden Gürdoğan, “Bölgemiz ve Trabzon ilimiz tarihinin her döneminde dış ticarette önemli misyon üstlenmiş ve tarihi İpekyolu ticaretindeki ticaret merkezi olma özelliğini inişli çıkışlı trendleri ile günümüze kadar sürdürmüştür” dedi.
1998 yılında İhracatçılar Birliği’ni Trabzon’da kurduklarının altını çizen Gürdoğan, “Dış Ticaret Müsteşarlığı’na bağlı bir kamu kurumu olarak hizmet veren İhracatçı Birlikleri, ülkemizde tek olduğu kamu ve özel sektörün karar mekanizmalarının birlikte hizmet verdiği kurumlar olarak faaliyetlerini sürdürmekte ve dinamik yapıları ile de ihracatçının adeta rehberi olarak kilit rol üstlenen bir kurumsal yapı arz etmektedir. İhracatçı Birlikleri hizmet verdikleri bölgelerdeki güçlü lobi yapıları, yetişmiş, dinamik ve vizyoner uzman personelden oluşan insan kaynakları donanımı ile ihracatçılara optimum verimlilikle hizmet sunmaktadır” diye konuştu.
Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin on yıllık ihracat faaliyetlerini değerlendirerek “250 milyon dolar seviyelerinden yüzde 357 oranındaki artış oranıyla 1 milyar 131 milyon 660 bin dolar seviyesine ulaşmış olmasında verdiği katkı açıkça görülmektedir. 1999-2009 yılları arasında gerek ülke genelinde gerekse küresel kaynaklı krizlere veya dönemsel olarak doğal şartların etkisiyle ürün rekoltesine bağlı olarak ihracatta kısmi inişli çıkışlı yıllar yaşanmış olmasına rağmen, bölge ihracatında birlik kuruluşundan önceki dönemlere göre nispetle büyük oranlarda gerçekleşen gelişme ve artış oranları, bölge ihracatının gelişimine sağlanan kurumsal katkımızın yadsınamaz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Trabzon ilinin performans göstergelerine değinen Gürdoğan, “10 yılda Trabzon ili ihracatı 6 kat artarak 147 milyon dolardan, 817 milyon dolara ulaştı. Karadeniz Bölgesi ihracatının 3’de biri Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmektedir. Trabzon ili Karadeniz Bölgesinin en çok ihracat yapan il liderliğini sürdürmektedir. Trabzon ili Türkiye geneli en çok ihracat yapılan 81 il sıralamasında 16. sırada bulunmaktadır. Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında Trabzon ili birinci sırada bulunmaktadır. Türkiye geneli en çok yaş meyve ve sebze ihraç eden firma sıralamasında Trabzonlu firmalar birinci ve ikinci sırada bulunmaktadır. Türkiye geneli ihraç edilen fındığın yüzde 40’ı Trabzon ilinden ihraç edilmektedir. Trabzon ilinden 100 değişik ülkeye ihracat yapılmakta ve bu özelliği ile Trabzon ilk 10 il arasında yer almaktadır. Rusya Federasyonu’na yönelik Deniz yolu taşımacılığında Trabzon ili Lojistik altyapısı en güçlü iller arasında birinci sırada bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Bölge ihracatında karşılaşılan sorunlara da değinen Gürdoğan, “Bölgemizden yapılan ihracatın büyük bölümü Doğu Karadeniz Bölgemize olan coğrafi yakınlığı açısından çok önemli potansiyeller ihtiva eden başta Rusya Federasyonu olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu ve Türk Cumhuriyetlerine yapılmaktadır. Ancak yaşanan global krizin bu piyasalardaki etkisinin 2009 yılında da devam etmesi, dünya geneli piyasalarda yaşanan büyük talep daralması, üretimin düşmesi, yaşanan yoğun rekabet gibi olumsuzluklar nedeniyle ihracatçılarımız bu ülke piyasalarında arzu edilen Pazar payına ulaşamamakta ve adeta bir mücadele içinde tutulmaya çalışmaktadırlar” dedi.
Gürdoğan, ihracatçıların karşılaştığı sıkıntıları şu şekilde sıraladı:
“Döviz kurlarının ihracat üzerindeki olumsuz etkisi, girdi maliyetleri, nakliye maliyetleri, istihdam ve enerji maliyetlerinin rakip ülkelere oranla çok yüksek olması, ihracatçı firmaların rakip ülke firmaları eşdeğerinde desteklenmemesi, finansman maliyetlerinin yüksekliği, teminat sorunu ve bankaların kriz ortamında kredileri kısması ve mali piyasayı daraltmasından kaynaklanan finansman teminindeki zorluklar, ulaşımda nakliye maliyetlerinin yüksekliği, ulaşım sistemlerinde altyapı eksiklikleri ve alternatif ulaşım sistemlerinin yetersizliği, bürokrasiden kaynaklanan sorunlar ve AB Gümrük Birliği anlaşmasının menfi etkisi nedeniyle İhracat yapılan ülkelerle ülkemiz arasında ticareti kolaylaştırıcı anlaşmaların olmaması.”
(BK-ÖS-Y)
10.07.2010 12:18 TSİ
NNNN
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
İLGİLİ HABERLER
Erzurum'da bıçak dehşeti
29.05.2012, 15:56
Limandaki kazaya jet soruşturma
29.05.2012, 13:29
Erzurum'da 2 kaza 2 ölü
29.05.2012, 11:23
Gazipaşa Belediyesi'ne haciz geldi
29.05.2012, 10:33
"Baca teknikerliği yeni bir meslek"
28.05.2012, 23:25
Karabük’te fırtına etkili oldu
28.05.2012, 19:44
Dikili'de sel
28.05.2012, 14:32
Bingöl'de kardeş kardeşi vurdu
28.05.2012, 12:49
Kayseri'de 5 kişi mantardan zehirlendi
28.05.2012, 11:46
Bursa'da plazada çıkan yangın korkuttu
28.05.2012, 10:13
Üzerine yıldırım düşen çoban öldü
27.05.2012, 20:31
Bursalı ressamın eserleri hayran bıraktı
27.05.2012, 15:56
Balık avı yasağına uyan yok
27.05.2012, 13:38
Adapazarı'nda şüpheli çanta alarmı
26.05.2012, 19:57
Adana'ya 83 milyon dolara çöp arıtma tesisi
26.05.2012, 15:25
Patnos'ta kan davası barışla bitti
26.05.2012, 14:11