BYE - Tirajı günde 300 bin olan muhafazakâr eğilimli İran gazetesinin 19 Ağustos 2010 tarihli sayısında, yukarıdaki başlık altında yayımlanan yazının çevirisi şöyledir:
Reformların temelini atan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ilk olarak halkın "Evet" oyunu almaya çalışıyor. Yaz sıcağına rağmen, Erdoğan, şehir şehir ve mahalle mahalle dolaşarak propaganda faaliyetleri çerçevesinde halka sesleniyor. Erdoğan'ın, halkın "Evet" oyunu toplamak amacıyla yaptığı konuşmalar büyük çapta yankı buldu. Erdoğan'ın, onunla aynı düşünceleri paylaşan bazı arkadaşları Başbakana gücünün azalmasına sebep olan muhalefet liderleriyle karşı karşıya gelmekten kaçınmasını ve mevcut şartlarda reformlarının gerekli olduğuna dair mantıklı nedenler üzerinde yoğunlaşmasını tavsiye ediyorlar.
Habertürk gazetesi, yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayımlayarak Türk halkının yaklaşık yüzde 55'inin Anayasa değişikliğine sıcak baktığını ve yüzde 44,8'inin karşı olduğunun açıkladı. Böyle hassas şartlarda, Erdoğan'ın daha temkinli bir şekilde adım atması gerekiyor. Ancak aynı zamanda, halkın desteğini kazanmak için hâlâ şansı yüksektir. Bunun için farklı nedenler göstermek mümkündür. Muhalefetin en büyük kampı olan CHP, kendi içinde büyük anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu yüzden CHP, Erdoğan'ın çalışmalarına ciddi darbeler vurabilecek güçte değil. Oysaki AK Parti, son günlerde Anayasa reformuna ilişkin referandum propagandasını istediği sonuca ulaştırmak için tüm gücüyle seferber olmuştur.
12 Eylül referandumu, 1980 darbesinin yıl dönümünde gerçekleşeceği için farklı anlam ve mesajlar taşıyor. Ancak Erdoğan, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in asıldığı 27 Mayıs 1960 darbesine de birçok kez değindi.
Star gazetesinin Köşe Yazarı İbrahim Kiras, reform paketinin referandumdan çıkması durumunda bu başarının sadece Erdoğan'a ait olduğuna inanıyor. Zira tüm taktikleri ve hayata geçirilmesi Erdoğan'ın adına kaydolmuştur. Kiras'a göre, Erdoğan, Menderes'in hatırasını canlandırdı ve muhaliflere doğrudan saldırmanın yerine sahip oldukları düşüncelerin temellerini ağır bir şekilde eleştirdi. Erdoğan'ın bu taktiğinin karşısında muhalifleri fazlasıyla tehlikeli bir yöntemi düşünüyorlar. Muhalefet liderleri, Erdoğan'ın propagandasını saptırarak onu kişisel bir düelloya çekmeyi amaçlıyorlar.
Erdoğan, eğitim, yargı ve partiler kanunu gibi geniş bir yelpazeden oluşan yaklaşık 30 konuda reform yapmayı amaçlıyor. Söz konusu reform paketi, Mecliste muhalefet engeline takıldı. Ancak Erdoğan, bu engeli aşmak için reform paketini halkın oyuna sunmayı amaçlıyor.