Son Haberler
30.05.2012 Çarşamba 05:56
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

Türkiye'den hayvanlar kaçırılıyor
Hayvan çeşitliliği açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden Türkiye'de Van kedisinden, yılan, kurbağa ve geyik böceğine kadar bir çok tür, ''doğa casusları''nın iştahını kabartıyor. 05.07.2010 11:14

AA - Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Temel Göktürk, Türkiye'nin sürüngenler, kuşlar, memeliler ile kelebekler başta olmak üzere oldukça fazla türe ev sahipliği yaptığını söyledi.
     Yaban hayatı ticaretinin, yaşayan türleri ve bunlardan elde edilen ürünleri kapsayan çok kazançlı bir iş olduğunu ifade eden Göktürk, ''Evcil hayvan talebini karşılamak için milyonlarca hayvan ticarete konu ediliyor'' diye konuştu.
    
     -TÜRKİYE'DEN KAÇIRILAN TÜRLER-
    
     Göktürk, şunları söyledi:
     ''Başta İngiltere ve ABD'de olmak üzere yurt dışında yüzlerce Van kedisi kulübü ve derneği var. Her yıl yarışmalar yapılıyor, ev hanımları veya profesyonel yetiştiriciler Van kedilerimizi üretiyorlar. Ülkemize gelip büyük paralar vererek bu türü hala kendi ülkelerine kaçırmaya çalışıyorlar.
     Japonlar ülkemizde Hatay'daki Amanos dağlarında yaşayan dünyaca ünlü geyik böceğinin (Lucanus cervus), peşinde. Araştırmacı kimliği altında gelen kişilerin örnek amaçlı bu böceklerden alıp yurt dışına gönderdiklerini, bölge halkına böcekleri toplattıklarını ve tanesini 5 ile 30 lira arasında satın aldıkları belirlendi. Yöreye özgü böcekler aracı kuruluşlarca tanesi ortalama 150 liraya yurt dışına gönderiliyor. Geyik böceklerinin en büyüğü 90 bin dolara alıcı bulabiliyor. Böceklerin yurt dışına çıkarıldıktan sonra, özel laboratuvar ortamlarında yumurtlaması sağlanıyor.''
     Türkiye'de değişik bölgelerden toplanıp yurt dışına çeşitli yollarla götürülen yılanların binlerce dolara alıcı bulduğuna dikkati çeken Göktür, şöyle devam etti:
     ''Üstelik bu duruma 'dur' diyen de yok, çünkü Türkiye'de yılanları koruyacak bir yasa yok. Yılanların avlanması ve öldürülmesi her zaman serbest. Boynuzlu yılan, Hazar yılanı, Mahmuzlu yılan, Toros yılanı, Kudüs yılanı, Kafkas yılanı, İran yılanı, Kedigöz yılanı, Şanlıurfa yılanı her zaman kıymetli yılanlar arasında yer alıyor. Özellikle deniz yolu ile Avrupa ülkelerine sokulan yılanlar sipariş üzerine canlı veya cansız bir halde yurt dışına çıkarılıyor. Başta Almanya, Fransa, İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ve ABD'ye çıkarılan yılanlarımızın derisinden, zehirinden faydalanıldığı gibi doğal hayata bırakılmak üzere satın da alınıyor. Yılanların fiyatı ise 500 ile 5 bin dolar arasında değişiyor.''
     Toros kurbağası ve şahinlerin de ülkeden kaçırılan türler arasına yer aldığını belirten Göktürk, ''INTERPOL'un, uluslararası şahin kaçakçılık raporuna göre, son 30 yılda 100 bin canlı şahinin Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Halep şehrine, Avrupalı kaçakçıların da yaklaşık başta şahin ve diğer kuşlar olmak üzere 500 bin yumurtayı Avrupa'ya kaçırdığı belirlenmiş bulunuyor'' dedi.

YORUMLARINIZ
Zeyn Akoy - 05.07.2010 12:34
Yilanlar,akbabalar,kartalar,sahinler zaten bulundugu yerde derhal öldürülüyor Türkiyede.Bazi koruma alanlarindan baska yerlerde,yaban hayat korundugumu varr?Veya halkin bilgilendirildigi mi var.Ister zehirli,iter zehirsiz olsun yilanlar görüldügü yerde katlediliyor.domular öyle,kurtlar,akbabalar,sahinlr kartallar öyle.hata tilki sansar,porsuklar bile öyle.keklik,sülün hata ufacik kuslar bile katlediliyor,yular bozuluyor.En soylu kedilerimiz sokaklarda ac susuz dolasiyor.onu bunun tekme darbeleriyle sakat birakiliyor,yada öldürülüyor.
Bunlarin nesilleri tükenmemesi,daha iyi bakilabilmasi icin avrupaya havan sevrlere verilse daha iyi degilmi?
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
1