Devlet, şirketlere daha şeffaf olmaları için web sitesi kurma mecburiyeti getiriyor.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden itibaren, her sermaye şirketi tüm işlemlerini internet ortamına taşıyacak.
Zaten web sitesinin faydasına inanan şirketler bunu yaptılar. Pek çoğunun hizmet veren, satış yapan web sitesi var.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adlî para cezasına çarptırılacak.
Bu çok ağır bir ceza. Zaten insanlar web sitesi olmayan ve güven vermeyen firmaları tercih etmiyorlar.
Hapis cezası getirilecek o kadar çok suç ve eylem varki!
Mesela kaldırımlara ve yollara arabalarını park edenlere, acil hapis cezası veren kanun yapılmalı ki. Türkiye de kilitlenen trafik açılsın. Zora giren hayat kolaylaşsın. Zaman verimli kullanılsın.
Yurtiçindeki ve yurtdışındaki pazarlara ulaşmanın kolay bir yolu da internetten geçiyor.
Şirket web sitesine sahip firma sayısı oldukça düşük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) göre Türkiye’deki şirket sayısı 1,3 milyonu aştı.
Ancak, web adresine sahip şirket sayısı 130 bin civarında. Yani, şirketlerin sadece yüzde 10’u site sahibi.
Web ihtiyacı ise özellikle küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerde kendini gösteriyor. Çünkü Türkiye’deki büyük şirketlerin yüzde 90’ının kurumuna ait bir sitesi bulunurken, orta ölçeklilerde bu oran yüzde 50’de kalıyor. Küçük şirketlerin ise yüzde 90’ının web sitesine ihtiyacı var.
Hükümet geçen şubatta, 1 Ocak 1957’den beri yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu’nu, yeni ihtiyaçları da dikkate alarak değiştirdi. Avrupa Birliği müktesebatına uyum da dikkate alınarak hazırlanan yeni kanun tasarısı her şirkete web sitesi kurma mecburiyeti getiriyor.
Meclis komisyonunda kabul edilen düzenlemenin Resmî Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 milyon civarında şirketin web sitesi kurması gerekiyor.
Bu kanunu yapan milletvekillerinin kacının web sitesi var? Bunların web sitesi yapan bazı fırsatcılarla ilgili kanaati nedir?
www.dursunboran.com