Son Haberler
30.05.2012 Çarşamba 03:37
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

YSK BAŞKANI EM: "REFERANDUMA İLİŞKİN YAYINLARIN DÜRÜST VE TARAFSIZLIĞI ÇOK ÖNEMLİ" (2)
03.08.2010 18:59
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 Eylül'de yapılacak referanduma ilişkin "taraflı" haber yapan basın organlarını uyardıklarını ifade ederek, "Yayınların dürüst ve tarafsızlığı çok önemli. Devlet kurumlarının gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum" dedi. -Halk oylamasına yönelik partilerin propaganda çalışmaları konusunda da bilgi veren Em, "Propaganda TBMM'de grubu bulunan partilere ve Cumhurbaşkanına tanınmıştır. Propaganda yapmadaki amacın Anayasa'da yapılan değişikliğin tanıtılmasıdır" dedi.

-Em, referandum masrafının ise yaklaşık 154 milyon 984 bin 528 TL olduğunu ifade etti.

ANKARA (ANKA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 Eylül'de yapılacak referanduma ilişkin "taraflı" haber yapan basın organlarını uyardıklarını ifade ederek, "Yayınların dürüst ve tarafsızlığı çok önemli. Devlet kurumlarının gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum" dedi.
Em, 12 Eylülde gerçekleştirilecek halk oylamasına ilişkin bilgi vermek amacıyla YSK'da basın toplantısı düzenledi.
Em, Almanya'da 13 tane konsolosluğun, 1 de büyükelçiliğin olduğunu ifade ederek, "Bizim Almanya'da 1 milyon küsur seçmenimiz var. Bunların 37 günlük bir sürede oy kullanmaları gerekiyor. Bu temsilcilik binalarının yeterli olmadığını düşünerek gümrüklerde oy verme kararı tekrar aldık. Daha önce biliyorsunuz bundan önceki 21 Ekim 2007 tarihli halk oylamasında 9 olan gümrük kapısını 25'e çakardık" dedi.
Em, toplam 25 gümrük kapısından 14'ünün kara hudut kapısı olduğunu burada 38 sandığın bulunduğunu ifade etti. 10 tane gümrük kapısının ise hava hudut kapısında olduğunu ve burada da 59 tane sandık olduğunu dile getiren Em, deniz hudut kapısında da 1 adet gümrük kapsı olduğunu burada ise 1 adet sandığın bulunduğun dile getirdi. Em, gümrük kapısında oy kullanacak olan vatandaşları yurt dışı seçmen kütüğünde kaydının olması gerektiği ve pasaportlarının yanında olması yönünde uyardı. Kaydı olmayanların ise oy kullanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Em, yurt dışında vatandaşların bugün itibari ile 900 vatandaşın oy kullandığını ifade etti. Em, Ankara'da yurt dışı merkez ilçe seçim kurulu oluşturduklarını da anlatarak, "Bundan böyle çalışmalarını kurul yönetecek" dedi.
Em, "2 milyon 556 bin 535 seçmenden ülke ve şehir adresi belli. Fakat alt adresi belli değil. Yani bunun sayısı 2 milyon 88 bin 531. Şuanda hem şehir hem ülke hem de mahalli bazda alt adreste dolu olan seçmen sayısı yurt dışında 467 bin 804 tür" diye konuştu.

-PROPAGANDA-

Halk oylamasına yönelik partilerin propaganda çalışmaları konusunda da bilgi veren Em, "Propaganda TBMM'de grubu bulunan partilere ve Cumhurbaşkanına tanınmıştır. Propaganda yapmadaki amacın Anayasa'da yapılan değişikliğin tanıtılmasıdır" dedi.
9 Temmuz 2010 tarihinde birleşik oy pusulalarının basımına başlandığını anımsatan Em, pusula basımının 12 Ağustos tarihinde tamamlanacağını bildirdi. Basım işinin bitmesinin ardından bunların dağıtımına geçileceğini bildirdi.
Gümrük kapılarında 64 bin oy bastırdıklarını ifade eden Em, seçmen sayısının yüzde 5 fazlası bastırdıklarını bildirdi.
Oy basımında 70 ton kağıt kullanıldığını kaydeden Em, referandum için 50 bin 965 bin 853 zarfın ise il ve ilçe seçim kurullarına gönderildiğini söyledi.

-OY VERME SAATLERİ-

Oy verme saatlerini de açıklayan Em, 32 doğu ilinde vatandaşların 07.00 ile 16.00 saatleri arasında oy kullanabileceklerini anlattı. Bunların dışında kalan illerde ise saat 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy kullanacaklarını ifade etti.
Em, seçim sonuçlarının da il ve ilçelerde bulunan müdürlüklerden kendilerine bildirileceğini kaydetti ve Kurul olarak sonuçları ilan edeceklerini dile getirdi. Em, Anayasa değişikliği için oylardan yarsından fazlasının alınmasına göre kabul veya ret edilmiş sayılacağını söyledi.

-PARMAK BOYANMAYACAK-

Em, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Esenboğa Havaalanın'da seçim sistemine ilişkin bir hata olduğu iddialarını sorması üzere Em, kendilerine böyle bir bilginin gelmediğini söyledi. Bu tür sıkıntıları 24 saat takip ettiklerini de kaydeden Em, konuya ilişkin çok hassas davrandıklarını bildirdi. Em, kütük sistemiyle mükerrer oy kullanımın önüne geçileceğini anlattı.
Em, bir gazetecinin "Oy kullanma sürecinde 1 milyona yakın görevli çalışacak. Bu durum trafikle ilgili bir sorun yaratabilir. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığıyla bir çalışmanız var mı? Ayrıca, görevini ret eden olursa nasıl bir yaptırım var?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Gelmeyen olursa seçim kanunlarında onun müeyyidesi mevcut. Eksiklerin nasıl giderileceği de mevcut. Gerekli eğitimleri alacaklar."
Em ayrıca bir soru üzerine parmak boyama işleminin gerçekleştirilmeyeceğini de kaydetti. Em, vekaleten oy kullanmanın ise söz konusu olmadığını vurguladı.

-OY KULLANMAYANA CEZA-

Oy kullanılmamasına yönelik herhangi bir cezanın olup olmadığının sorulması üzerine Em, cezasının olduğunu ve ilgili yasa hükmünde bunun ifade edildiğini kaydetti.
Cezayla ilgili kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirten Em, bunun takdirinin il ve ilçe seçim kurulu başkanında olduğunu sözlerine ekledi ve ceza için çeşitli değerlendirme kriterinin olduğunu da kaydetti.
Em, bir soru üzerine referandum masrafının ise yaklaşık 154 milyon 984 bin 528 TL olduğunu ifade etti.

-"TRT'YE GEREKLİ HATIRLATMAYI YAPTIK"-

Em, bir soru üzerine, halk oylamasına ilişkin haberler üzerine TRT'ye gerekli hatırlatmaları yaptıklarını ifade ederek, "Yayınların dürüst ve tarafsızlığı çok önemli. Devlet kurumlarının gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Yazılı ve görsel basının da bize bu konuda yardımcı olmasını istiyorum. Vatandaşın iradesinin sandığa yansıması için YSK olarak gerekli hassasiyeti gösteriyoruz" diye konuştu.
Halk oylamasına ilişkin olarak basın-yayın organlarının yayınlarını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu aracılığıyla takip ettiklerini belirten Em, yayınları nedeniyle uyarılacak basın organlarına hakkında bir karar verildiğini, kararın imza aşamasında olduğunu belirtti.
Ali Em, başka bir soru üzerine de halk oylamasında da daha önceki seçimlerde kullanılan SEÇSİS sistemini kullanılacağını anımsatarak, "Sisteme ilçeden veri giren kişi hata yaptıysa sonuç bize de yanlış geliyor, ama sandıklarda ıslak imzalı tutanaklar var. Parti görevlileri tutanak ile sistemdeki sonuçları karşılaştırsın, varsa hata itiraz haklarını kullansınlar. SEÇSİS ile kimsenin hak kaybı yok, kimsenin şüphesi olmasın. Dışarıdan da sisteme giremezler" ifadesini kullandı. (ANKA/SON)
(EÖ/ÖZK)
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.