Son Haberler
30.05.2012 Çarşamba 03:38
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

YSK'dan mühür kararı
Yüksek Seçim Kurulu, 12 Eylül'de yapılacak referandumda üzerinde "Evet" yazılı mühürler yerine "Tercih" yazılı mühürlerin kullanılmasını kararlaştırdı. YSK, kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasına, örneklerinin DP ile DSP'ye de gönderilmesini de kararlaştırdı. 14.08.2010 18:20

(ANKA) - Yüksek Seçim Kurulu, Demokrat Parti ve Demokratik Sol Parti'nin, üzerlerinde "Evet" yazılı mühürlerin, "Evet" ve "Hayır" şeklindeki oy pusulaları üzerinde kullanıldığında, karışıklığa ve örtülü yönlendirmeye yolaçabileceği, bu nedenle gözden geçirilmesi gerektiği yönündeki başvurularını görüştü. Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İl ve ilçe seçim kurullarının uygulamaya ilişkin tereddütlerinin giderilmesi, halk oylamasında oy kullananların oylarını tereddütsüz kullanmaları bakımından, il ve ilçe seçim kurullarının öncelikle 'Tercih' mührü sayım işlemlerini yaparak, varsa eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine, yeterli olanların öncelikle 'Tercih' mührü kullanmalarına, yeterli olmadığı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda 'Evet' mührünün kullanılmasına karar verilmesi gerekmiştir" denildi.

Yüksek Seçim Kurulu, oybirliğiyle aldığı kararda Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması hakkındaki Kanunda ne tür bir mühür kullanılacağının açıkça belirtilmediğini hatırlattı.
Referandumda, "Evet" mührü kullanılmasına ilişkin YSK'ya siyasi partilerden, il ve ilçe seçim kurullarından yapılan başvurular, yazılı ve görsel basında yer alan eleştiri ve öneriler dikkate alınarak konunun bir kez daha değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldığını kaydeden kurul şu açıklamayı yaptı:
"İl ve ilçe seçim kurullarının uygulamaya ilişkin tereddütlerinin giderilmesi, halk oylamasında oy kullananların oylarını tereddütsüz kullanmaları bakımından, il ve ilçe seçim kurullarının öncelikle "Tercih' mührü sayım işlemlerini yaparak, varsa eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine, yeterli olanların öncelikle "Tercih' mührü kullanmalarına, yeterli olmadığı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda "Evet' mührünün kullanılmasına oybirliğiyle karar verildi."
YSK, kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasına, örneklerinin DP ile DSP'ye de gönderilmesini de kararlaştırdı.
Demokrat Parti Genel Başkanlığı YSK'ya başvurusunda referandumda sadece üzerinde "Evet" yazılı mühürlerin kullanılmasının örtülü yönlendirme anlamına gelebileceğini ve böylece seçmenin iradesinin fesata uğratılmasına kadar varabilecek bir tartışmanın başlangıcı olabileceğini belirtmişti. DP uygulamanın seçmen iradesinin özgürce yansıması önünde bir engel teşkil edeceğini de savunmuştu.
Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığı ise başvurusunda mührün "evet" seçeneği lehine yönlendirici etki yapacağını, bu nedenle halkoylaması sonucuna haksız bir etki olacağını öne sürmüştü.

YORUMLARINIZ
C.D. - 15.08.2010 12:49
Sayın Serdar ALACAN bey siz hiç tercihlerde 'Hayır'yazılı bir ibare gördünüzmü ? Neyi tercih ederseniz, siz O'na Evet dersiniz. Hayırcı cephe Evetlerin yüzdesinin çok olacağını ve halkın anayasayı değiştirme tercihini seçeceğini ve aklı selim davranacağını anladı ve inanmak istemediklerinden şimdiden saçma sapan bahaneler uyduruyorlar ki seçimlerde hile yapıldı gibi bahaşleler arıyorlar.Hayırlı olan Halkın tercihine EVET, kendilerini halkın efendisi gören asalaklara HAYIR demekktir.
Serdar Alacan - 15.08.2010 02:08

Yüksek seçim kurulu Nedense Hayır oyunu azaltmak için hayır yazan mühür çıkartmadı yani kısaca Ak partinin tarafını tutmaktadır,niçin hayır mühürü çıkartılmadı?,bu büyük bir ayıptır.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.
1