Son Haberler
30.05.2012 Çarşamba 03:50
USD 1,7570 EUR 2,3630 EUR/USD 1,3449 IMKB100   59737/%0,00
ISTANBUL Perşembe: 15°C/21°CCuma: 15°C/22°CCumartesi: 14°C/23°C

Havadurumu ayarlari

Lutfen havadurumunu goruntulemek istediginiz sehri listeden seciniz.

YURT DIŞI FAKTORİNG İŞLEMLERİNDE FAİZ MÜŞTERİDEN TAHSİL EDİLEBİLECEK
04.08.2010 13:19
Faktoring şirketleri yurtdışı faktoring işlemlerinde sınırlı olmak üzere, ödeme oranının yüzde 100 olduğu hallerde faiz ve komisyon gibi elde edilen gelirleri müşterilerden ayrıca tahsil edecek. ANKARA (ANKA) - Faktoring şirketleri yurtdışı faktoring işlemlerinde sınırlı olmak üzere, ödeme oranının yüzde 100 olduğu hallerde faiz ve komisyon gibi elde edilen gelirleri müşterilerden ayrıca tahsil edecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) 2'inci Başkanı Ahmet Şirin, Faktoring Derneğinin faktoring işlemleriyle ilgili 8 Temmuz'da uygulamaya konan genelgeyle ilgili çekincelerini giderdi. Açıklamaya göre, yurtdışı faktoring işlemlerinin niteliği gereği ve bu işlemlerle sınırlı olmak üzere, ödeme oranının yüzde yüz olduğu hallerde faiz ve komisyon gibi elde edilen gelirler müşterilerden ayrıca tahsil edilebilecek.

-ÇEKLERİN FAKTORİNG İŞLEMİ ESNASINDA ALINMASININ BİR SAKINCASI YOK-

Açıklamada, müşterilerden ek teminat niteliğindeki ilişkili olmayan çek/senedin faktoring işlemi esnasında alınmasında bir sakınca bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, ek teminat mahiyetinde alınan çek/senet karşılığında hiçbir şekilde çek/senedin ilgililerine finansman sağlanmaması, faktoring şirketinin işlem ve muhasebe kayıtlarında bahis konusu çek/senedin ilgili borcun teminatı karşılığında alındığına ilişkin kayıt düşülmesi ve bu kapsamdaki çek/senedin ancak alacağın vadesinde ödenmeyip sorunlu hale gelmiş olması halinde tahsil edilmesi gerektiğinin açıkça belirtildiği kaydedildi.

-BELGELERİN TAMAMLANMASI KURUM ELAMANLARINCA YAPILACAK DENETİMLERLE TEŞVİK EDİLMELİ-

Açıklamada, Faktoring şirketlerine getirilen yükümlülüğün faktoring işlemi esnasında tam olarak yerine getirilememesi halinde, bu yükümlülüğün faktoring işleminin gerçekleşmesini müteakip makul bir süre içerisinde tamamlanması ve buna ilişkin belgelerin Kurum denetim elemanlarınca yapılacak denetimlerde tevsik edilecek şekilde saklamasının gerektiği ifade edildi.

-ALACAK BİLDİRİM FORMLARI TÜM FAKTORİNG ŞİRKETLERİNCE KULLANILMALI-

Açıklamada, Fatura iptallerinden kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesini teminen faktoring şirketlerinin basiretli ve özenli davranarak müşterilerini iyi tanımaları, müşterilerin fatura iptallerini faktoring şirketlerine bildirmesi ve iptal edilen faturaların yerine yenilerinin düzenlenmesi halinde yeni faturaların kendilerine ibraz edilmesi hususunda faktoring işlemi esnasında müşterilerden taahhüt alınması ve gerekirse müşteriden fatura koçanlarının alınarak incelenmesi de dahil gerekli tüm kontrollerin yapılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, tüm hususları yerine getirilmek kaydıyla, faktoring müşterisinin bilgilendirilmesi ve gerekli tüm taahhütlerin alınmasına yönelik standart Alacak Bildirim Formları oluşturulmasında ve tüm faktoring şirketlerince kullanılmasında fayda mülahaza edildiği bildirildi.(ANKA)
(EBR/ES/ÖMR)
YORUMLARINIZ
Henüz bir yorum yapılmamış.
Bu sayfaya yorum yazarak tarihe not düşün.