Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları kapsamında, bölgede tespit edilen 2 PKK’lı teröristin daha etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Böylece etkisiz hale getirilen terörist sayısı 72 oldu.
MSB'den yapılan açıklamaya göre, Irak'ın kuzeyinde Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları bölgesinde 2 PKK'lı terörist daha etkisiz hale getirildi.
Böylece etkisiz hale getirilen terörist sayısı 72 oldu.
Üniversite sınavı yaklaşırken Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının ne olacağı merak konusu. Sağlık Meslek Liseleri’ nin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Geçmiş yıllarda çokça rastladığımız bir uygulama Sağlık Meslek Lisesi mezun durumda olan öğrencilerin üniversite sınavına girmeden kendi alanlarında 2 yıllık yükseköğretim programlarına kayıt yaptırabilmesiydi. Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının hangi bölümleri kaç puanla tercih edebileceğini, geçiş haklarının olup olmadığını sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde.
Sağlık Meslek Liseleri
Sağlık sektöründe iş gücünü sağlamak amacıyla özel ve devlet sağlık meslek lisesi olarak eğitim veren okullar 4 yıl boyunca eğitim veren meslek liselerine Sağlık meslek lisesi denmektedir. Meslek Liseleri geçtiğimiz yıllarda genel olarak Anadolu Liseleri’ ne yerleşemeyen öğrencilerin tercih ettiği bir lise türüydü. Ancak günümüzde bu liseden mezun olan öğrenciler avantajlı konumdadır diyebiliriz. Türkiye genelinde
Sağlık meslek liselerinde ;
Öğrenciler okulda bu bölümlerden herhangi birini seçtikten sonra 11. sınıfta bu alanlardan birinde eğitim göremeye devam etmektedir. Bu şekilde eğitimler devam ederken; 12.sınıf olan son sınıfta öğrenciler sağlık ocağı ve hastane gibi sağlık kurumlarında haftada 3 gün olmak üzere staj görürler. Kalan 2 günde ise okulda bulunarak mesleki dersleri almaya devam ederler. 10. Sınıfta da 2 gün yardımcılar için staj yapılıyor.
Lise stajları ücretlidir. Öğrencilere asgari ücretin üçte biri oranında maaş verilmektedir. Ülkemizde özel ve devlet kurumları olarak bakıldığında toplamda 507 tane Sağlık Meslek Lisesi bulunmaktadır.
Mezun durumda olan öğrenciler KPSS-Ortaöğretim sınavına girerek devlet hastanelerine atanabilirler.
Sağlık meslek liselerinden mezun olanların alabilecekleri unvanlar, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda belirtilmiştir. Lisede tercih edilebilecek alanlardan mezun olan sağlık meslek lisesi mezunlarının 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite de eğitimlerini tamamladıktan sonra alabileceği unvanlar şöyle:
Bu ünvanlar ile sağlık meslek liselerinin çalışabileceği alanlar ise;
Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Nerede Çalışabilir?
Okullarda Radyoloji, tıbbi laboratuvar, ortopedik protez ve ortez, tıbbi sekreterlik, hemşirelik, anestezi teknisyenliği ve acil tıp teknisyenliği eğitimlerinin verildiği bölümlerden mezun olanlar;
Devlet kurumlarında özellikle hemşirelik alanlarında çalışan sağlık lisesi mezunlarının atama oranları oldukça yüksektir. KPSS’den başarılı bir puan alan bir öğrenci kolay bir şekilde devlet hastanesinde iş bulabilir.
Sağlık Meslek Liselerinin Avantajları
Aileler çocuklarının iş durumlarının garanti olması amacı ile genel olarak bu lise türlerini tercih etmektedir. Üstelik ailede bir sağlık mezunu olması demek konu ile ilgili danışacak bir yaşam koçu edinmek demektir. Liselerin pek çok avantajı vardır. Ancak birkaç dezavantajından da bahsetmek mümkündür.
Dezavantajları
Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?
Ülkemizde geçmiş yıllarda herhangi bir Meslek Lisesi öğrencilerinin kendi alanları dışında bir bölümü seçmeleri mümkün değildi. Kat sayı uygulaması sayesinde, farklı bir bölüm seçmeleri durumunda puanları eksiliyordu. Ancak katsayı uygulaması kaldırılarak tüm liseler eşit hale getirildi. Bu tabi ki meslek liseliler için bulunmaz bir fırsattı. Çünkü farklı bölümleri tercih etmek daha kolay hale geliyordu. Sadece kendi bölümünüzü tercih ettiğinizde alacağınız ek puan, merkezi sınav puanınıza eklenmiyor. Yani Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri YKS sınavına girerek yeterli puanı almaları dahilinde 2 yıllık ya da 4 yıllık programları tercih edebiliyor. Lisede yanlış bir bölüm tercihi yaptığınızı düşünüyorsanız daha fazla gecikmeden dershane desteğiyle sınavlara hazırlanarak istediğiniz bir alanda üniversite okumanız hayatınızın kalanını pozitif etkileyecek bir adım olacaktır.
Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse mezun durumda olan bir öğrenci sınavdan 350 puan almış olsun. Meslek lisesi mezunu olarak kendi alanı ile ilgili bir bölüm seçmiş olsun. Bu durumda yukarıda bahsettiğimiz tarih dikkate alınarak okul puanı eklenecek. Öğrenci için hesaplanan okul puanının 20 olduğunu varsayarsak bu öğrenci 370 puan ile kendi alanından herhangi bir bölüm seçebilir. Ancak sağlık sektörü dışında herhangi bir bölüm seçtiğinde katsayı uygulaması olmadığı için puanı kırılmaz. Ancak kendisine ek okul puanı da eklenmez. 350 puan ile tercih yapmak durumunda kalır.
Üniversitede Tercih Edilebilecek Bölümler
Görüldüğü üzere sektörde bir çok alan ve dal bulunmaktadır. Bu bölümleri AYT, TYT ve YKS puanlarınız ile tercih edebilirsiniz. Özel okula gidenlerin devlet teşviği alabileceğini biliyor musunuz?
2 Yıllığa Geçiş
Ülkemizde eğitim sistemi sürekli değişiyor. Bu nedenle tercih konularında hata yapmamak adına gündemi yakından takip etmek veya rehber öğretmenlere danışmak gerekiyor. Sınava girmemek gibi teknik bir hata 1 yılınıza mal olabilir. Çünkü geçen yıldan itibaren sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır. Meslek Lisesi öğrencilerinin kendi alanları ile ilgili gidecekleri bölümlerde kendilerine sınava girmeden geçiş hakkı tanınıyordu. Bu sayede sınava girmeyen öğrencinin puanı da olmayacağından gitmek istediği 2 yıllık programları tercih edebiliyor ve eğitim hayatına devam edebiliyordu. Ayrıca geçiş sınavları ile bölümünü 4 yıla tamamlaması da mümkün oluyordu. Ancak kaldırılan bu uygulama neticesinde sağlık meslek mezunları ne yazık ki tercihlerini merkezi sınav puanlarına göre yapmaktadır.
Sağlık Meslek Liseleri gelecek vaat eden bir lise türüdür. Bu nedenle lise tercihlerini yapacak öğrencilerin bu liselere yönelmelerinde fayda var. Tabi mezun durumda olan öğrenciler için de sağlık sektörü elverişlidir. Geçiş hakları olmasa da kendilerine verilecek olan ek puanlar ile güzel bir üniversiteye yerleşebilirler. Bu bölümler biyoloji ve kimya ağırlıklı puan türlerinden öğrenci almaktadır. Yani tercih yaparken sayısal puanınızı dikkate almanız gerekiyor.
Eğitim öğretim hayatınızda başarılar dileriz.
Bazı yorumlarda Sağlık meslek liselerinin daha önceki yıllarda olduğu gibi işlevini yerine getiremediği yönünde Sağlık meslek lisesi çıkışlıların istihdamlarının artık İşkur aracılığıyla kura ve mülakatlarla alındıkları hatta bu şekilde alınan meslek çıkışlıların temizlik personeli hasta bakıcı olarak çalıştırıldıkları yönündedir. Mezun sayısının oldukça yüksek olduğu ve atamaların yapılmadığı için mağdur oldukları ve sağlık meslek lisesi mezunlarının ünvanlarının geri verilmesi mağduriyetliklerinin giderilmesi yönünde çalışmaların yapılması gerektiği yönündedir. Sağlık sektöründe reformların yapılması beklenmektedir.
Bir yakınınız felç oldu veya sürekli olarak bakıma muhtaç duruma düştü. Bu yakınınızın sürekli evde bakım gerektirdiğinden, Devletin verdiği aylıktan yararlanmak istiyorsunuz. Bu maaşın belirli şartları var. Bu içeriğimizde evde bakım aylığı almak istiyorum diyen vatandaşlarımız için, gerekli şartlar, başvuru koşulları, bu yıl itibariyle ödenen maaş miktarı, evde bakım maaşı almak için gelir hesaplaması sorularını yanıtlayacağız. Konu hakkında sorularınız olursa, içeriğimiz en alt bölümünden YORUM yazarak bizlere ulaşabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı;
Korona virüs salgını ile alakalı tedbirler kapsamında engelli vatandaşlar ile evde bakım parası alan vatandaşlara yönelik açıklamalarda bulundu. Bbu yardım ödemelerinden faydalanan vatandaşların rapor süreçlerine ilişkin alınan yeni kararı açıkladı.
Bu kararların yanında ayrıca SGK tedbirleri kapsamında, sağlık raporları da ikinci bir duyuruya kadar uzatıldı. Vatandaşlar bu raporlarla ilaç ve tıbbi malzemeleri reçete yazdırmadan alabilecekler. Rapor sürelerinin bitmesi durumuna hak kaybına uğramaması için, mevcut raporları Mayıs ayı sonuna kadar geçerli kabul edilecek.
Evde Bakım Aylığı Nedir? Kimlere Verilir?
Evde bakım aylığı Devletin özel bakım gerektiren vatandaşlara sağladığı her ay düzenli olarak ödenen bir maaş türüdür. Bu maaşın verilmesinin amacı, maddi durumu olmayan vatandaşlarımızın evde bakım maaşı sayesinde kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Maaştan yararlanmak için belirlenmiş şartlar vardır.
e-Devlet Evde Bakım Maaşı Sorgulama
Evde Bakım Maaşı ödemelerini e-Devlet üzerinden T.C kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” ekranına tıklayarak sorgulayabilirsiniz. Evde bakım maaşı ile ilgili tüm detaylar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.
Evde Bakım Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
Kişinin hastalığı ne olursa olsun, isterse bir kaç aylık ömrü kalsın, eğer şartları uymuyorsa evde bakım parasından yararlanamaz. Bu hususta belirlenen şartlar şunlardır.
Ailenin Gelir Kriterine Uygun Olması Şartı (1. ŞART)
Maaştan yararlanmak için, o ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak o ailede ikamet ettiği görülen kişiler başına düşen ortalama gelirin hesaplanmasıdır. Bu hususda SGK tarafından 2/3 şartı getirilmiş olup, (AGİ) asgari ücretin 3’te ikisinden fazla ailenin kişi başı geliri var ise, evde bakım maaşı verilemez. 2021 yılı için bir hesaplama yapmak gerekirse, kişi başı dikkate alınacak gelir kriteri 1.704,67 TL‘dir. Farzedin evde 4 kişi yaşıyor. Bu kişiler için ortalama hesaplama 1.704,67 x 4 şeklinde yapılmaktadır. 4 kişilik olan aileye, ev kiraları, emekli maaşları, çalışanların gelirleri ve diğer gelirlerin toplamı olarak 6.818,68TL.’den fazla para geliyorsa, maaş verilmez. 2021 yılı için ortalama hesaplama şöyledir;
Hastanın Bakıma Muhtaç Olması Şartı (2. ŞART)
Hastanın bakıma muhtaç durumda olması demek, engelli olmasına rağmen kendi işlerini görebilen hayatını başkasının yardımına ihtiyaç duymadan kendi başına idame ettirebilen kişi anlamına gelmektedir. Bu işlevleri yerine getiremeyen günlük yemek yeme, tuvalet ve banyo ihtiyacı gibi ihtiyaçlarını başkalarının yardımına ihtiyaç duyarak giderebilen kişilere bakıma muhtaç durumda deyimi kullanılmaktadır. Yine bir diğer maddede göreceğimiz ağır özürlü maddesine ilaveten Sağlık Bakanlığı Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik maddelerinde yer alan şartları taşıması gereklidir.
ENGELLİ BAKIMA MUHTAÇ DEĞİLDİR!
Yukarıda ki cümlenin gereği olarak, hasta her ne kadar sağlık raporunda engelli olarak bildirilse de, yönetmelik bunun aksini söylemektedir. Örneğin küçük çocuklarda bu durum mevcuttur. Çocuk küçük olduğu için hayatını idame ettiremeyebilir ancak büyüyünce bu durum ortadan kalkabilir. Bu sebeple alınacak sağlık raporunda hastanın bakıma muhtaç olduğu belirtilmelidir. Bakıma muhtaçlık kriterleri şunlardır;
Hastanın “Günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gerekleri” ifadesi: 23 EKİM 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan BAKIMA MUHTAÇ ÖZÜRLÜLERİN TESBİTİ VE BAKIM HİZMETİ ESASLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK içeriğinde anlatılmıştır.
Hastanın sağlık kurulu raporu olmalıdır (3. ŞART)
Hastaneden %40 oranı ile rapor alan bireylerin engelli oldukları saptanmaktadır. Ancak sağlık kurulu raporunda hastaların ağır engelli olup olmadıklarını belirtir bir bölüm mevcuttur. Bu bölümün işaretlenebilmesi için, sağlık kurulunda görevli tüm doktorların onay vermesi gerekir. Oy çokluğu ile alınan onay sonucunda bu bölüm işaretlenir. Dahiliye, fizik tedavi, kalp damar, genel cerrahi vb. bölüm doktorlarının kontrolü esnasında bir puanlama cetvelleri mevcuttur. Bu puanlama cetveli içerisinde BALTHAZAD adı verilen bir puanlama tablosu mevcuttur. Doktor teşhisi koyar ve bu teşhisin hangi puana denk geldiğini tespit ederek hastanın raporuna puanlama yapar.
Geçtiğimiz yıllarda ağır özürlü tanımı yetişkinlerde ve çocuklarda farklı olmak üzere değiştirilmiştir. Yetişkinlerde “tam bağımlı” ifadesi, çocuklarda ise ” özel ya da çok özel koşul ” olarak değiştirilmiştir.
Evde Bakım Maaşı İçin Gerekli Evraklar
Evde Bakım Başvurusu Nereye Yapılır?
Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tüm il ve ilçelerde bulunan temsilciliklerine gerekli evraklar ve belgeler ile birlikte yapılmaktadır. Size en yakın Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine ulaşabilirsiniz. Başvuru hastanın yerine aile bireyleri veya vasisi tarafından da yapılabilmektedir. Müdürlüklerin başvuru için sedye ile hastayı istemeyeceklerini düşünmekteyiz.
Evde Bakım Maaşı Kaç Para 2021
Evde bakım maaşında kişi başı geçtiğimiz yılda gelir oranı 1.402 TL’dir. 2021 yılında evde bakım maaşı 1.544,61’dir.
Bakıcının Maaşı Olması Evde Bakım Aylığı Alınmasına Engel Teşkil Eder mi?
Bakıcı sigortalı olarak çalışıyor olsa bile, ailede ki kişi başına düşen net gelir 1.544,61 TL’yi aşmadığı müddetçe bakıcı parası alınmasına engel değildir. Ancak bakıcı olarak gösterilen kişi, hastaya bakmıyor ise başka bir işte çalışıyor ise evde bakım maaşı alınma kriterlerinin aksamasına neden olabilmektedir.
Sağlık Raporu Alma Zorunluluğu
Engelli vatandaşlarımız için özellikle ileri yaştaki yaşlılarımız için bu ve benzeri hizmetlerin tespitinde Sağlık Bakanlığı’ nın üzerinde durması gereken en önemli konu sağlık raporu alınmasıdır. Zira engelli vatandaş kendi evinde dahi bakıma muhtaç durumda iken sağlık raporu alınmak üzere hastaneye sevk edilmesi ve doktor doktor gezerek muayene edilmesi hasta ve hasta yakınlarına sorun teşkil etmektedir. Özellikle solunum veya diyaliz makinesine bağlanan, yerinde kaldırılıp hastaneye götürüldüğünde sağlığı açısından problem oluşan hastalar için önlem alınmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın özellikle de devlet hastanelerine uzak köylerde ikamet ettiği düşünüldüğünde, evde bakım hizmetleri yoğunluk nedeniyle haftanın belirli günlerinde bakım sağlayabilmekte ve ambulans gönderebilmektedir. 112 acil servis ambulansları ise, acil durum olmaması nedeniyle hizmet verememektedir. Eğer hastanın ikamet ettiği il veya ilçenin Belediyesine ait ambulanslar var ise ne mutlu. Belediye başkanlığından ambulans talep edilebilmektedir.
Devlet hastanelerinden muayene olmak isteyen sigortası olmayan kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenler öncelikle randevu alarak doktor muayenesi olmak için kayıt işlemlerini yaptırmalı sonrasında paralı hasta girişinden kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi için hastane veznesinden muayene ücretini yatırmaları gerekmektedir. Acilden giriş yapan hastalar hariç, randevu alarak doktor muayenesi olacak ve tahlil yaptıracak olan paralı hastaların sağlık hizmeti alabilmesi için vezneye 50 TL. muayene ücretini yatırarak devlet hastanelerinden muayene olabilirler. (fiyatlar da güncelleme olabilir.)
Sigortasız Muayene Ücretleri 2021
Kişiye ait aktif sosyal güvence bulunmasa bile vatandaşlar devlet hastanesinde muayene olabilir. Yalnız muayene olabilmek için sigortasız devlet hastanesi muayene ücretini ödemek lazımdır.
Sigortasız muayene ücretleri ise şu şekildedir;
Devlet hastanelerinden muayene olmak isteyenler tahlil ve muayene ücretini ödemeden sağlık hizmeti alamazlar. Herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmayan, emekli olmayan ve bakmakla yükümlü olunanların sigortaları olmayan kişiler (GSS) Genel Sağlık sigortasından yararlanabilmek için Kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek gelir testini yaptırmaları ve gelir testi sonucunda ödenecek olan Genel Sağlık sigortası prim ücretini yatırdıktan sonra devlet hastanelerinde ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Bunun haricinde GSS primini ödemeyen, sigortası olmayan ve Genel sağlık sigortasından yararlanmayan kişiler devlet hastanelerinden muayene ücreti ödeyerek sağlık hizmeti alabilirler.
Sigortasız muayene ücreti 2021 yılı için 50 TL dir ve devlet hastanesi veznesinden 50 TL yatırarak makbuz karşılığında sağlık hizmetinden yararlanmak mümkündür. GSS diğer bir deyişle Genel sağlık sigortasına tabi olmayan herkes ücret ödeyerek sağlık hizmeti alabileceğinden, biran önce Gelir testi yaptırarak Genel sağlık sigortası kapsamına girmek ve düzenli olarak GSS primlerini yatırmak bu açıdan büyük önem taşır.
Özellikle de ayakta muayene gerektirmeyen ağır hastaların muayene ve tahlil ücretleri daha fazla olacağından kişiler ya bir sigortalı işte çalışmaları gereklidir ya da Genel sağlık sigortasına tabi olması lazımdır. Aksi takdirde ciddi rakamlar ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanılabilir.
Ayrıca tahlil/tetkik istenmesi halinde ayrıca ücret ödemeniz gerekebilir.
Devlet Hastanesi Sigortasız Tahlil Ücretleri Ne Kadar?
Sigortasız bir tahlil yaptırmak istiyorsanız, önce bir doktor tarafından muayene edilmelisiniz. Bir devlet hastanesinde sigorta haricinde tıbbi muayene ücreti 2021 yılı için yaklaşık 50 TL’dir. Bu ücretin ödenmesi üzerine analiz ücretsiz olarak yapılabilir.
GSS Primleri 2021 Yılında Ne Kadar Oldu?
Asgari ücret 2021 yılında Brüt 3.577,90 TL olarak belirlendi. Genel Sağlık sigortası prim hesaplamalarında bu rakam baz alınarak hesaplama yapılır. Gelir testi yaptıran kişinin yaşadığı hanedeki gelir toplamı Asgari ücretin 3’te biri kadar ve daha altında ise Genel sağlık sigortası priminin tamamı olan 107,32 TL devlet tarafından karşılanır.
Asgari ücret baz alınarak hesaplanan GSS primlerini düzenli olarak ödeyen kişiler devlet hastanelerinden ücret ödemeden muayene olabilirler. Düzenli olarak ödemeyen, devlete GSS prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabilmek için geçerli olan paralı hasta muayene ücreti ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
4A Sigortalı Muayene Ücretleri
SGK emeklilerin maaşından kesilen devlet hastanesi muayene ücretlerine, işyerlerinde sigortalı olarak çalışanların eczanelerde ödedikleri muayene katılım payların zam geldi. Geçerli olan yeni muayene ücretlerine gelen son zam ile birlikte sigortalı olan hastaların ödedikleri muayene ücretleri ise;
Sigortalı olarak çalışan ve devlet hastanesinde muayene ücretleri daha önceden 5 lira iken geçen yıl Ocak ayında yapılan yeni zamla devlet hastanelerine ait muayene ücreti %20 arttırılarak 6 liraya yükseldi. Yine eğitim araştırma hastaneleri için 7 liraya, üniversite hastanelerindeki muayene katılım payı ise 8 liraya yükseltildi.
Özel hastanelerde ise muayene ücretleri hastaneye, muayene olunacak birime ve tedavi yöntemine göre değişkenlik göstermektedir. Katkı payı olarak belirlenen tutar 15 TL’ dir. SGK’ nın internet sayfası üzerinden hastane seçimini yaparak ve istenen bilgiler için ayrılmış alanları doldurarak muayene için ücret hesaplamasını yapabilirsiniz. Yıl içinde fiyatlarda güncelleme olduğunda sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Muayene Ücretleri 2021
Muayene Ücretleri 2021 yılında aşağıdaki gibi olacaktır;
Devlet Hastanesinde Sigortasız Doğum Ücreti 2021
Devlette sigorta olmasa bile hem doğum masrafları hem de doğum sonrasında anne ile çocuğun tüm muayene bedelleri, hastane masrafları ve diğer giderler 30 gün süre ile analık sigortası kapsamında devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu sadece devlette geçerlidir. Özelde böyle bir uygulama söz konusu değildir.
Hastane Muayene Ücreti Sorgulama
Sorgulama işlemini e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz. E devlet sisteminde SGK-4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama menüsü aracılığı ile kolayca sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonucunda görmüş olduğunuz tüm tedavilere ilişkin ödemeniz gereken ya da emekli maaşınızdan kesilecek olan muayene ücretlerini görebilirsiniz. Sorgulama sonucunda eczane tarafından sizden alınan tutarlarla sistemde gördüğünüz tutarlar varsa bunu ilgili SGK birimlerine iletin.
Sigortasız acile Gitmek 2021
Acil durumlar örneğin trafik kazası, kalp krizi, felç gibi durumlarda sigorta olmasa bile devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde muayene ücreti talep edilmeden gerekli muayene ve ilk müdahaleler gerçekleştirilir. Ancak acil olmayan haller istisna kapsamında olduğundan sigortasız olarak acile gittiğinizde gerekli muayene işlemleri için sizden ücret istenebilir.
Çalışan anneye kreş desteği geçtiğimiz aylarda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanan “Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamını Desteklemesi Projesi” kapsamında verilmeye başlamıştır. 15 Ekim itibari ile alınmaya başlayan kreş yardımı başvuruları ile ilgili merak edilen tüm detayları yazımızın içeriğinde inceleyebilirsiniz.
Çalışan Anneye Kreş Parası Yardımı?
Alışan annelerin çocuklarını kreşe gönderebilmesi için devlet tarafından destek verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna ve gündüz bakım evlerine çocuklarını gönderen ve sigortalı olarak çalışan ebeveynler bu destekten yararlanabilecektir. Çalışan bir anneye kreş yardımı 24 ay boyunca maddi destek amaçlı verilmektedir. Ayrıca, maddi destekten yararlanmaya hak devletdestekli.com kazananlar için, Ali Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanı tarafından tek seferlik olma şartı ile 650 TL. kırtasiye desteği verilmektedir. Peki 2021 yılında kreş yardımı nasıl alınır?
SGK Kreş Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çalışan anneleri rahatlatmak için yapılan çalışmalar üzerine verilecek olan kreş yardımı çocuk sahibi olan ailelere öncelikle dul ebeveynlere boşanan ve eşi ölen annelere ve geçim sıkıntısı yaşayan babalara yasa kapsamında kredi yardımı verilmektedir. Çocuk sahibi olan ebeveynin kreş yardımı alarak kafaları daha rahat bir şekilde işe gidebilecek. Çocukların ise 0/5 yaş aralığında olması kreş yardımı için geçerli yaş sınırlaması olarak yasa kapsamına alınmıştır.
Kreş Parası Şartları Nelerdir?
Kreş parası öncelikle maddi sıkıntı yaşayan ve çalışmak zorunda olan annelere verilmektedir. Çok nadirde olmasa geçim sıkıntısı çeken ve eşi vefat etmiş baba yada verilmektedir. Çalışan ebeveynlere verilen bu yardım için öncelikle başvuruda bulunması ve devletdestekli.com belirlenen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Çalışan anneye kreş yardımı şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
Anne ve babası vefat etmiş kişilerin çocuklarına bakan kişilerin maddi durumlarının kötü olması durumunda başvuru yapabilmesi mümkündür. Ayrıca, bu yardım SGK tarafından pilot illerde verilmektedir. Destekten yararlanabilmek için; Ankara, Antalya, İstanbul, Bursa, Elazığ, İzmir ve Malatya illerinde ikametgah etmek gerekmektedir.
Değerlendirmede Nelere Dikkat Ediliyor?
Değerlendirme Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bakanlık değerlendirme sonucunda aileye kreş parası verilmesine karar verebiliyor. Değerlendirmede ise;
Dikkate alınmaktadır. Sizde dikkat edilen bu şartları yerine getiriyorsanız, başvurunuz olumlu sonuçlanacaktır.
Faydalanıcı Annelerin Aylık Yükümlülükleri Nelerdir?
Kesin kaydınız oluştuktan sonra aylık olarak maddi destekten yararlanabilmek için;
Proje ofisine bildirdiğiniz hesaplar dışındaki diğer banka hesaplarınızdan yapacağınız havale ve EFT ödemeleri kabul edilmeyecektir.