İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatilinde Türkiye genelinde yaşanan trafik kazalarına ilişkin çarpıcı verileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Yerlikaya’nın açıklamasına göre bayram süresince ülke genelinde toplam 3 bin 913 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda 44 kişi yaşamını yitirirken, 6 bin 370 kişi de yaralandı.
Hayatını kaybeden kişilerin karıştığı kazaların nedenlerine ilişkin yapılan değerlendirmede, ihlallerin önemli bir yer tuttuğu görüldü. Kazalara neden olan hataların başında yüzde 48,1 ile hız sınırının aşılması gelirken, yüzde 18,5’lik oranda şerit ihlali ve yüzde 14,9 oranında geçiş hakkı ihlali tespit edildi. Dönüş kurallarına uymamak, arkadan çarpmalar ve diğer çeşitli ihlaller de kazaların nedenleri arasında yer aldı.
Ölümle sonuçlanan kazaların 18’i yerleşim alanları içinde, 26’sı ise yerleşim dışı bölgelerde yaşandı. Hız sınırı 140 km olan otoyollarda ise ölümlü kaza kaydedilmedi. Buna karşılık, hız sınırının 130 km olduğu güzergâhlarda 2 kişi, 50-80 km arasında olan alanlarda 22 kişi, 90-110 km hız sınırı uygulanan bölgelerde ise 20 kişi hayatını kaybetti.
Kazalarda öne çıkan bir diğer dikkat çekici veri ise motosiklet kullanıcılarıyla ilgili oldu. Bayram tatilinde yaşamını yitirenlerin 14’ü motosiklet sürücüsü ya da yolcusu konumundaydı.
İzmir’de yaşanan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği kazada ise sürücünün daha önce üç kez alkollü araç kullanmaktan işlem gördüğü ve olay günü ehliyetinin geçici olarak iptal edildiği belirlendi.
13 Günlük Yoğun Denetim Süreci
30 Mayıs ile 11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerde, 68 bin 829 polis ve jandarma personeli aktif görev aldı. Bayram tatili boyunca 1.485 mobil radar aracı ile hız kontrolleri yapılırken, drone ve helikopter destekli 6 bin 339 saatlik havadan denetim gerçekleştirildi.
Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler ise 3 bin gizli görevli yolcu ile takip edildi. Tatilin 5 günlük kısmında günlük ortalama 500 bin 704 araç kontrol edilirken, hız nedeniyle her gün yaklaşık 15 bin 153 araca ceza kesildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla, karayolu uyarı levhalarının etkisi ve konumlandırılması da yeniden değerlendirilecek. Özellikle hız sınırlarını düşüren tabelalar incelenecek ve gerekirse yeni düzenlemeler yapılacak.