Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Victor Osimhen Son Dakika Gelişmesi! Yıldız İsim Kararını Verdi
    • Müge Anlı Sezon Finali Ne Zaman? 2025 Tarihi Belli Oldu
    • YKS Gözetmen Ücretleri 2025’te Kaç Para Oldu? ÖSYM Görevli Ücretleri Ne Zaman Yatar?
    • Bugün Voleybol Maçı Yok Mu? İşte Filenin Sultanları’nın Maç Takvimi
    • Nihal Candan Hayatını Kaybetti
    • Wilma Elles Dördüncü Kez Anne Oluyor
    • Galatasaray, Ahmetcan Kaplan İçin Girişimlere Başladı
    • YDUS 1. Dönem Sınav Sonuçları Açıklandı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » İstanbul’daki Barajlar Alarm Veriyor

    İstanbul’daki Barajlar Alarm Veriyor

    HaberX EditörKasım 5, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Son yılların en büyük kuraklıklarından birini yaşayan kentte, yağışların uzun yıllar ortalamasının altında olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kentte su sağlayan barajlardan bazıları kurudu.

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kentin önemli su kaynaklarından olan Büyükçekmece Gölü kuraklıktan etkilendi.

    Geçen yıl, gölde aynı dönemde yüzde 46,64 olan su doluluğu yüzde 3,97’ye düştü. Söz konusu oran son 11 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

    AA ekibince havadan görüntülenen Büyükçekmece Gölü’nde daha önce dolu olan bölgelerden suların çekildiği, kuraklık nedeniyle toprağın kuruyup çatladığı görüldü.

    En Düşük Su Seviyesi Sazlıdere Barajı’nda

    Kentte su sağlayan barajlar arasında su doluluk seviyesi en düşük Sazlıdere oldu.

    Barajda su doluluk oranı geçen yıl 5 Kasım’da yüzde 44,02 iken bugün itibarıyla yüzde 2,77’ye geriledi.

    Pabuçdere Barajı ise kuruma noktasına geldi. Bugün su doluluk oranı 3,45 iken, geçen yılın aynı dönemde yüzde 3,42 ölçülmüştü.

    Kazandere Barajı’nda da geçen sene 5 Kasım’da yüzde 27,01 olarak tespit edilen doluluk oranı yüzde 7,3’e kadar düştü.

    Terkos Barajı’nda su doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 7,95 olurken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 43,34 olarak kayıtlara geçmişti.

    Elmalı Barajı’nda geçen yıl 5 Kasım’da 43,58 olan doluluk oranı, son 6 yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 16,04’e kadar geriledi.

    Son 9 Yılın En Düşük Oranları

    Alibey Barajı’nda geçen yıl aynı dönemde yüzde 22,9 olan doluluk oranı yüzde 17,71’e düştü. Bu oran, son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

    Istrancalar’da ise geçen yıl yüzde 26,78 olan doluluk oranı, bugün yüzde 27,59 olarak belirlendi.

    Darlık Barajı’nda da geçen yıl 5 Kasım’da yüzde 41,72’lik doluluk oranı, bugün yüzde 28,83 oldu.

    barajlar-kritik-seviyede.jpg

    Ömerli Barajı’nda su doluluk oranı, bugün itibarıyla yüzde 38,12 olurken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 42,92 olarak kayıtlara geçmişti. Bu oran da son 9 yılın en düşük seviyesi olarak dikkati çekti.

    Ayrıca kente su sağlayan 10 barajın 7’sinde su seviyesi yüzde 20’nin altına düşerken, genel doluluk ise yüzde 17,59 olarak ölçüldü.

    Barajlar Kritik Seviyede

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluğun kritik seviyeye düştüğünü söyledi.

    Yağışların azalmasının barajlardaki doluluğu hızlı düşürdüğünü belirten Prof. Dr. Toros, “Genel doluluk yüzde 18’in altına düştü. Bazı barajlarda ise neredeyse su kalmadı.” dedi.

    Prof. Dr. Toros, kısa vadede su kullanımı konusunda önlemler alınmasının önemli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

    “Kentte yaşayanlar, kullandığı suyun 3’de 1’i kadar tasarruf yapabilirse İstanbul susuz kalmayacaktır. Bunu yaptığımız takdirde yeni yağışlar gelinceye kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Ayrıca mutfakta, lavaboda, duşta, sifonda kullandığımız su miktarını azaltmalıyız.”

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Kanseri Yenen Oğlu İçin Çağrı Yaptı: “Oğlumun Hayalini Beraber Gerçekleştirelim”

    Mayıs 18, 2025

    POPEYES®, MALATYA CITY OUTLET AVM’DE HİZMETE AÇILDI!

    Nisan 8, 2025

    Bitlis’in Adilcevaz İlçesinde Asırlık Baston Sanatı Yaşatılıyor

    Temmuz 27, 2024

    Şarköy, Mavi Bayraklı Plajlarıyla Turizmde Parlıyor

    Haziran 20, 2024

    Balık Avına Çıkan Yılan AA Muhabirinin Kamerasına Takıldı

    Haziran 20, 2024

    Vatandaşın Bulduğu Yavru Kızıl Şahin Koruma Altına Alındı

    Haziran 9, 2024
    En Yeni Haberler

    Victor Osimhen Son Dakika Gelişmesi! Yıldız İsim Kararını Verdi

    Müge Anlı Sezon Finali Ne Zaman? 2025 Tarihi Belli Oldu

    YKS Gözetmen Ücretleri 2025’te Kaç Para Oldu? ÖSYM Görevli Ücretleri Ne Zaman Yatar?

    Bugün Voleybol Maçı Yok Mu? İşte Filenin Sultanları’nın Maç Takvimi

    Nihal Candan Hayatını Kaybetti

    Wilma Elles Dördüncü Kez Anne Oluyor

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.