SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Bilinçsiz İlaçlama Ayçiçeği Üretimini Olumsuz Etkiliyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli ayçiçeği üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
ABONE OL

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, ayçiçeği üretiminde bilinçsiz ilaçlamanın arılara zarar verdiğini belirterek, bu nedenle önerilen ilaçların kullanılması gerektiğini söyledi.

Önemli, AA muhabirine, doğa döngüsünün başında arıların geldiğini ifade etti.

Arılar ve döllenme olmadığı zaman üretimin devam etmesinin mümkün olmadığını anlatan Önemli, tarımda bilinçsiz şekilde kullanılan ilaçların toplu arı ölümlerine neden olduğuna dikkati çekti.

İLGİLİ HABER İlk Çeyrekteki Hafif Ticari Araç ve Kamyon İhracatında Ana Pazar Birleşik Krallık Oldu
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli ayçiçeği üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Önemli, çiftçilerin tarım faaliyetlerini arılara zarar vermeyecek yöntemle yapması gerektiğini dile getirerek, “Özellikle tohumda kullanılan insektisit (böcek ilacı) türü ilaçlar arıları çok etkiliyor.” dedi.

Ayçiçeğinde böcekle mücadele için ilaçları bilinçsiz kullanan üreticilerin, en büyük yardımcıları arılara zarar verdiğine işaret eden Önemli, şunları kaydetti:

“İnsektisit türü ilaçlar büyük kayıplara yol açabiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının onayladığı ve önerdiği ilaçların kullanılması gerekiyor. Bazen kaçak ilaçlar da kullanabiliyorlar. Üreticilerin bilinçli olması gerekiyor. Bakanlık tarafından gerekli tedbirler ve denetlemeler de yapılıyor. Üreticiler bazen gereğinden fazla ilaç kullanabiliyor, buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Gereğinden fazla ilaç kullanımı arıları, dolayısıyla da doğanın dengesini bozuyor. Arılar döllenme problemleri yaşıyor. Bir bakıyoruz ayçiçeği tarlası boş kalmış, çünkü döllenme olmamış. Çeşitte de problem varsa arıların zarar görmesiyle birleşiyor bu durum ve bomboş bir tarlayla karşı karşıya kalabiliyoruz.”

author avatar
Özge Tekeli
27 Şubat 1992 tarihinde Eskişehir'de dünyaya geldim. Lisans eğitimimi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde tamamladım ve Gazi Üniversitesi'nden Pedagojik Formasyon eğitimi aldım. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 2019 yılı itibariyle editörlük mesleğine başladım. Şu anda haberx.com bünyesinde haber editörü olarak meslek hayatıma devam ediyorum. 27 Şubat 1992 tarihinde Eskişehir'de dünyaya geldim. Lisans eğitimimi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde tamamladım ve Gazi Üniversitesi'nden Pedagojik Formasyon eğitimi aldım. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 2019 yılı itibariyle editörlük mesleğine başladım. Şu anda haberx.com bünyesinde haber editörü olarak meslek hayatıma devam ediyorum.

İlgili Haberler