Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • San Diego’da Uçak Yerleşim Alanına Düştü: 2 Ölü, 8 Yaralı
    • Koç Üniversitesi Hastanesi’nden İnan Kıraç Hakkında Açıklama: “Kaçırılma Söz Konusu Değil”
    • İnan Kıraç Nerede? Koç Hastanesi’nden Kaçırıldığı İddiaları Gündemde
    • Fenerbahçe Sermaye Artırımı Açıklandı: Hangi Paylar Halka Arz Edilecek?
    • İBB Yolsuzluk Soruşturmasında Gözaltına Alınan 7 Kişi Tutuklandı
    • Türkiye Genelinde Göç Denetimlerinde 509 Düzensiz Göçmen Yakalandı
    • MNG Kargo DHL eCommerce Türkiye Olarak Faaliyetlerine Devam Edecek
    • Batman Petrolspor Altınordu Deplasmanında Kritik Galibiyet Aldı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Koyun Kalp Kapakçığı İnsan Hücreleriyle Uyumlu Bulundu

    Koyun Kalp Kapakçığı İnsan Hücreleriyle Uyumlu Bulundu

    HaberX EditörOcak 5, 2024Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    BŞEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Müslüm Süleyman İnal, Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Darcan danışmanlığında, “Koyun kalp kapakçığının hücresizleştirilmesiyle rejeneratif (yenileyici) insan kalp kapakçığının geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi” konulu doktora tezi hazırladı.

    Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklenen ve 2 yıl süren araştırmada, ölümcül kalp damar hastalıklarının önemli nedenlerinden kalp kapakçığı rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan kapakçık değişiminde mekanik olanlara göre daha iyi sonuç verdiği için tercih edilen biyolojik uygulamalar ele alındı.

    Biyolojik yöntemde kullanılan domuz dokularına alternatif bulmak için yola çıkan Darcan ile İnal, koyun kalp kapakçıklarını hücresiz hale getirdikten sonra üzerine insan hücrelerini ekledi. Doku mühendisliğiyle geliştirilen, yeniden hücrelendirilen bu kapakçığın canlılık özelliği kazandığı ve insan hücreleriyle yeniden şekillenmeye başlandığı gözlendi.

    Araştırmada, büyüme özelliği bulunan, tüm hasta gruplarında kullanılabilecek “kişiye özgü” tedavi yaklaşımı potansiyeli bulunan kapakçık modelinin, domuz dokularına alternatif olarak kullanılabileceği ortaya konuldu.

    “Bioengineering” adlı dergide de yayımlanan ve patent alınmasına yönelik hazırlık yapılan proje kapsamında söz konusu kalp kapakçığının kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor.

    Prof. Dr. Cihan Darcan, AA muhabirine, Yükseköğretim Kurulunun 100/2000 Doktora Bursu kapsamında biyomalzeme ve doku mühendisliği alanında tez hazırlayan öğrencisi Müslüm Süleyman İnal ile çalıştıklarını söyledi.

    Darcan, çalışmada YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Akpek’in eş danışman ve proje yürütücüsü olarak büyük katkılar sağladığını dile getirdi.

    Dünyada kardiyovasküler hastalıklardan ölümlerin yüzde 30’unun kalp kapakçığıyla ilgili sorunlardan kaynaklandığına dikkati çeken Darcan, şöyle devam etti:

    koyun-kalp-kapakcigi2.jpg

    “Kapakçıkların tedavi süreçlerinde kullanılan yapay kapakçık olarak mekanik kapakçıklar, bir de biyolojik kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların mekanik olanlarının çocuklarda, hamilelerde kullanılmasında zorluklar yaşanmaktadır. Ayrıca mekanik olduğu için de belirli bir zaman aralığında değiştirilmesi gerekmektedir. Biyolojik kapaklar genellikle domuzlardan yapılmaktadır. Dolayısıyla domuzların getirdiği negatiflikler, taşıdıkları virüsler, İslam dünyasında domuza karşı hassasiyetler göz önüne alındığında alternatif, daha uyumlu kullanılabilir rejeneratif kapaklara ihtiyaç vardır. Çalışmamızda ilk defa koyun kalp kapakçığına insan hücresi ekerek gelecekte kullanılabilecek kişiye özgü rejeneratif bir kapakçık üretimini sağlamaya çalıştık.”

    “Kişiye özel, rejeneratif kapakçık üretiminin temellerini attık”

    Müslüm Süleyman İnal da mekanik kapakçıkların yüksek ve uzun kullanım ömrüne sahip olması gibi avantajlarına rağmen hastalarda ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanım gerektirmesi gibi dezavantajlarının bulunduğunu, yaşlı, hamile ve çocuklarda önerilmediğini aktardı.

    Klinik çalışmalarda, biyolojik kapaklarda yararlanılan domuz dokularının insanlarda bağışıklık yanıtı oluşturduğu, doku reddine veya hastanın ölümüne yol açtığının ortaya konulduğunu dile getiren İnal, “Mekanik kapakların 20 yıl, biyolojik kapakların ise 15 yıl kullanım süreleri sonunda değiştirilmesi gerekmektedir.” dedi.

    İnal, kalıcı tedaviyi sağlamanın kilit noktasının insan vücudunda bağışıklık yanıtı oluşturmayan, kendini yenileyebilen, biyolojik bakımdan uyumlu bir kapakçık elde etmek olduğunu vurguladı.

    Bu amaçla yaptıkları tez çalışmasında, koyun kalp kapakçıklarının hücresizleştirilerek bağışıklık tepkisine neden olabilecek bileşenlerin dokudan uzaklaştırıldığı bilgisini veren İnal, şöyle konuştu:

    “Elde ettiğimiz hücresiz iskele üzerine insan hücreleri ekildikten sonra koyun kapakçıklarının biyolojik uyumluluğu test edilmiştir. Elde ettiğimiz bulgulara göre insan hücreleri, hücresizleştirilmiş koyun kapakçıklarını doldurarak yüksek düzeyde çoğalabilmiş ve bu iskeleyi yeniden düzenleyerek rejeneratif özellikte bir kapakçık yapısına dönüşüm sağlanmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak kalıcı bir tedavi sağlayabilecek kapakçık modelinin oluşturulduğu söylenebilir. Koyun kapakçıkları klinikte henüz denenmemiş olsa da bu anlamda büyük bir potansiyeli vardır. Yaptığımız çalışma ile hastanın kendisinden alınan hücrelerin koyun kapakçığına ekimi sonrası kişiye özel, rejeneratif kapakçık üretiminin temellerini atmış bulunmaktayız.”

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Kronik Ağrı ve Depresyon Arasındaki Bağlantı 21 Yıllık Araştırmayla Kanıtlandı

    Mayıs 22, 2025

    Shakira Konserinde Kızamık Alarmı: Binlerce Kişi Risk Altında Olabilir

    Mayıs 22, 2025

    16-25 Yaş Erkeklerde Kovid Aşıları Sonrası Kalp İltihabı Riski Artıyor

    Mayıs 22, 2025

    Omurilik Sıvısı Analizi ile Demansın Erken Tanısı İçin Önemli Bir Belirteç Olabilir

    Mayıs 21, 2025

    Türk Menşeli Helva Ürünlerinde Salmonella Bakterisi Tespit Edildi

    Mayıs 20, 2025

    Vedat Işıkhan Açıkladı: SGK 95 İlacı Geri Ödeme Kapsamına Dahil Etti

    Mayıs 18, 2025
    En Yeni Haberler

    San Diego’da Uçak Yerleşim Alanına Düştü: 2 Ölü, 8 Yaralı

    Koç Üniversitesi Hastanesi’nden İnan Kıraç Hakkında Açıklama: “Kaçırılma Söz Konusu Değil”

    İnan Kıraç Nerede? Koç Hastanesi’nden Kaçırıldığı İddiaları Gündemde

    Fenerbahçe Sermaye Artırımı Açıklandı: Hangi Paylar Halka Arz Edilecek?

    İBB Yolsuzluk Soruşturmasında Gözaltına Alınan 7 Kişi Tutuklandı

    Türkiye Genelinde Göç Denetimlerinde 509 Düzensiz Göçmen Yakalandı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.