Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • 2025 Temmuz’da Bedelli Askerlik Ücretine Zam Geliyor
    • 3 Temmuz 2025 Perşembe Televizyon Yayın Akışı Açıklandı
    • Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Yasalaştı
    • Enflasyon Akaryakıt Fiyatlarını Etkileyecek mi? Benzin, Motorin ve LPG Fiyatları Yükselecek Mi?
    • Leyla Dizisinde Final Krizi: Cemre Baysel ve Alperen Duymaz’dan Dikkat Çeken Hamle
    • Twitter Neden Açılmıyor? X Erişim Sorunu Detayları
    • YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak, Tercihler Ne Zaman Başlayacak?
    • Filenin Sultanları Hollanda Maçı Ne Zaman? İşte, VNL 3. Hafta Programı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Uzmanlar Uyarıyor: Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) Uykunuzu Bozabilir

    Uzmanlar Uyarıyor: Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) Uykunuzu Bozabilir

    HaberX EditörEkim 2, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Medicana Çamlıca Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, halkı uyararak şunları söyledi: “Eğer bacaklarınızı kontrol edilemez bir şekilde hareket ettirme ihtiyacı hissediyor ve bu rahatsızlık uyku düzeninizi olumsuz etkiliyorsa, ‘huzursuz bacak sendromu’ (HBS) olabilir.”

    Medicana tarafından yayımlanan açıklamada, Dr. Selda Özşahin’in görüşlerine de yer verildi. Uzm. Dr. Özşahin, huzursuz bacak sendromunun toplumda yaygın bir sorun olduğunu, görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca yaşın da bu sendromun ortaya çıkma sıklığını artırdığını vurguladı.

    HBS’nin özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösterdiğini kaydeden Özşahin, “Yakınmaları genellikle bacaklarının derinlerinde olan HBS hastaları, ‘hareket ettirme ihtiyacı, sürünme, karıncalanma, huzursuzluk, kramp girme, ürperme, çekilme, ağrılı olma, elektriklenme, gerilme, rahatsızlık ve kaşınma’ gibi şikayetler yaşanır.” ifadelerini kullandı.

    Özşahin, hastaların çoğunun konforsuz bir hayat yaşadıklarını aktaran, şu açıklamalarda bulundu:

    “Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu rahatsızlık verici his uyumanıza da izin vermiyorsa ‘huzursuz bacak sendromu’nuz olabilir. Çok iyi bilinen bir hastalık olmadığı için hastaların çoğu bu hastalıkla birlikte konforsuz bir hayat yaşamaktadır. Yakınmalar genellikle akşam saatlerinde ve bacaklarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerleyen dönemlerinde gün içinde de uzun süreli oturma ve istirahat dönemlerinde ortaya çıkabiliyor. Hastalıkta yakınmalar hareketle azalırken, genellikle her iki bacağı etkilemekle birlikte az orandaki hastalarda tek taraflı da olabiliyor. Nadiren kollara, ellere ve vücudun diğer bölgelerine yayılan hastalığın bulgularının sıklıkla akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkması, hastalarda ciddi uyku bozukluklarına neden oluyor.”

    huzursuz-bacak-sendromu2.jpg

    “Tüm Yaşlarda Görülebiliyor”

    Uzm. Dr. Selda Özşahin, huzursuz bacak sendromunun genellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını ancak tüm yaşlarda da görülebildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

    “Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla görülüyor. Özellikle çocuklardaki HBS’ye tanı koymak güçtür. Çocuklar nadiren klasik HBS belirtilerini dile getirirler, diğerleri ise artan ağrılardan söz ederler. Bu çocukların birçoğu yerinde duramadıkları için yanlış olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almaktadır.”

    Özşahin, huzursuz bacak sendromunda tanı konulabilmesi için birtakım kan testleri ve EMG tetkiki yapıldığını anlatarak, “Ayrıca bacaklarda anormal duyularla birlikte şiddetli hareket ettirme isteği olması, bulguların oturma ve yatma gibi istirahat durumlarında ortaya çıkması, hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzelmesi, bulguların genellikle akşam saatlerinde ya da gece kötüleşmesi gibi belirli bir özelliği olması belirtileri yaşanır.” değerlendirmesinde bulundu.

    Huzursuz Bacak Sendromunun Nedenleri

    Medicana Çamlıca Hastanesi Nöroloji Uzmanı Özşahin, hastaların büyük bir kısmında huzursuz bacak sendromunun nedeninin tam olarak bulunamadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

    “Nedeni bilinmeyen bu tip hastalara primer huzursuz bacak sendromu adı verilmektedir. Ancak bu hastaların ailelerinde benzer hastalar olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle erken yaşta (40 yaşından önce) başlayan kişilerde genetik geçiş daha yüksek orandadır. Nedeni saptanamayan huzursuz bacak sendromu hastaların yaklaşık yarısında genetik geçiş olabilmektedir. Bugün en çok kabul edilen görüşe göre HBS beyinde dopamin isimli maddenin bazı özel bölgelerde azalması sonucu gelişmektedir. Huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek durumlar, demir eksikliği (en önemli göstergesi ferritin düşüklüğü), ileri evre böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, parkinson hastalığı, sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi, romatoid artrit ve hamilelik olarak öne çıkmaktadır.”

    huzursuz-bacak-sendromu3.jpg

    Özşahin, bunların dışında bazı bulantı, depresyon ve psikoz ilaçları ile bazı sara (fenitoin içerenler), soğuk algınlığı (antihistaminik içerenler) ve tansiyon ilaçlarının (nifedipin içerenler) HBS bulgularını kötüleştirebildiğini vurgulayarak, “Bu nedenle HBS olan hastalar bu grup ilaçları doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Ayrıca kafein, alkol ve sigaranın yine huzursuz bacak sendromu bulgularını kötüleştirebileceği unutulmamalıdır.” uyarısında bulundu.

    “HBS Tedavi Edilebilir”

    Uzm. Dr. Selda Özşahin, HBS’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

    “İlaç tedavisine başlamadan önce yapılabilecek bazı rahatlatıcı hareketler ve önlemler vardır. İlk yapılması gereken hastanın bazı basit uyku hijyeni kurallarına dikkat etmesi ve HBS bulgularını kötüleştirebileceğini bildiğimiz alkol, sigara, kafeinden uzak durulmasıdır. Ayrıca kan tetkiklerinde saptanan vitamin ve özellikle ferritin düşüklüğünün tamamlanması tedavide belirgin yol almamızı sağlayacaktır. Bütün bunların dışında doktorunuzun vereceği bu hastalıkta etkili kanıtlanmış tedaviler bu derin kabustan hastalarımızı uyandıracaktır.”

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Yiyeceklerin Yapısı Tokluk Hissini ve Metabolizmayı Etkiliyor

    Temmuz 2, 2025

    Aile Hekimlerinin Maaş Kesintisi Şartı Değişiyor

    Temmuz 1, 2025

    Sağlık Kanunu Teklifi Meclis’e Sunuldu: İşte Öne Çıkan Maddeler

    Haziran 24, 2025

    Japonların Sağlık Sırrı: 3×3 Aralıklı Yürüyüşle Formda Kalmak Mümkün Mü? Interval Walking Nedir?

    Haziran 24, 2025

    e-Nabız Mobil Uygulamasına Yüz Tanıma ve Parmak İzi Girişi Eklendi

    Haziran 23, 2025

    Kamu Hastanelerinde Tahlil Kısıtlaması: Hekimlerden Tepki Var

    Haziran 20, 2025
    En Yeni Haberler

    2025 Temmuz’da Bedelli Askerlik Ücretine Zam Geliyor

    3 Temmuz 2025 Perşembe Televizyon Yayın Akışı Açıklandı

    Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Yasalaştı

    Enflasyon Akaryakıt Fiyatlarını Etkileyecek mi? Benzin, Motorin ve LPG Fiyatları Yükselecek Mi?

    Leyla Dizisinde Final Krizi: Cemre Baysel ve Alperen Duymaz’dan Dikkat Çeken Hamle

    Twitter Neden Açılmıyor? X Erişim Sorunu Detayları

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.